Ekonomi Apple Google’ı solladı en değerli marka oldu

Apple Google’ı solladı en değerli marka oldu

20.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın en değerli şirketi Apple, 70.6 milyar dolarlık marka değeriyle aynı zamanda dünyanın en değerli markası da oldu.

Apple Google’ı solladı en değerli marka oldu

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance dünyanın en değerli 500 markasını belirledi. Listenin ilk sırasına, geçen yıl listenin 8. sırasında yer alan Apple oturdu. Apple, 2011’in en değerli markası Google’ı geride bırakarak 2012 dünyanın en değerli markası oldu.
Listenin ilk 5 sırasında Amerikan markaları yer alırken gelişmekte olan ülkeler de listede geniş yer buldu. Çin’in 25, Brezilya’nın 9, Rusya’nın 8, Hindistan’ın ise 6 marka ile temsil edildiği listede Türk markası yer almadı. İlk 20 marka içinde 11’i teknoloji alanında faaliyet gösterirken, bu liste içinde 3 banka, 2’şer enerji ve gıda, birer otomotiv ve perakende markası yer aldı. İlk sıradaki Apple’ı 47.4 milyar dolar marka değeriyle Google, 45.8 milyar dolar marka değeri ile Microsoft, 39.1 milyar dolar marka değeri ile IBM ve 38.3 milyar dolar marka değeriyle Wallmart takip etti.

Lüks hız kesmiyor
Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, ”Bir ülkenin küresel ölçekte değerli marka sayısı, söz konusu ülkenin
değer üretebilme kabiliyetini yansıtır. Umuyoruz ki, Türk markaları da sayıca artarak bu listede kalıcı şekilde yer alma başarısı gösterecektir. Bu konuda hem kamu, hem de özel sektöre büyük görevler düşüyor” açıklamasında bulundu.
İlgüner, 2011 yılında lüks markaların değerlerini artırdığını gözlemlediklerini de belirterek, şu görüşlere yer verdi:
”Louis Vuitton yüzde 24 artışla 4.9 milyar dolar, Hermes yüzde 9 artışla 3.4 milyar dolar, Polo Ralph Lauren yüzde 6 artışla 3.4 milyar dolar marka değerine ulaşmıştı. Ayrıca, artan marka değerleri ile Prada, Coach, Christian Dior ve Burberry listeye ilk kez girmeye hak kazandı.”


APPLE PARA ‘SAÇACAK’

Haberin Devamı

Dünyanın en değerli şirketi olan ABD’li teknoloji devi Apple, temmuzdan itibaren düzenli olarak üç ayda bir hisse başına 2.65 dolar temettü dağıtacak ve 2013 mali yılından itibaren 10 milyar dolar tutarında hisse senedini de geri alacak. Apple’ın elindeki nakit ve nakit cinsi menkul kıymetlerin 98 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ediliyor. Apple, temettü dağıtımı ve hisse alımları kapsamında üç yıl içinde yaklaşık 45 milyar dolar harcamayı öngörüyor. Şirket, 1995 yılından bu yana temettü dağıtmıyordu.
iPhone cep telefonları ve iPad tablet bilgisayarla teknolojide büyük yenilikleri imza atan Apple’ın CEO’su Tim Cook, yaptığı yazılı açıklamada, “Elimizdeki nakit para ile araştırma ve geliştirmeye yönelerek çok önemli yatırımlar yaptık, satın almalarda bulunduk, perakende alanında büyüdük ve tedarik zincirimizi geliştirdik. İleride bunların arttığını göreceksiniz” dedi. Dünkü açıklamada, hisse başına 2.65 dolar temettü dağıtılacağı ve 30 Eylül’de başlamak üzere de 10 milyar dolarlık
hisse geri alımı yapılacağı belirtildi. Apple hisseleri, yeni iPad’i satışa sunmadan önce 15 Mart’ta ilk kez 600 doları geçti. Piyasa değeri 555 milyar dolara yaklaşan Apple dünyanın en değerli şirketi.