Ekonomi Ar-Ge ve inovasyonla dönüşüm hızlanacak

Ar-Ge ve inovasyonla dönüşüm hızlanacak

26.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) sürdürülebilirlik vizyonu kapsamında sekizincisini açıkladığı ‘Kara, Deniz Taşıtları ve Yan Sanayi Sürdürülebilirlik’ raporunda, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın sektöre fırsatlar sunduğu ve tüm tedarik zincirinin değişen eko - sistem içinde gelişiminin sağlanmasının Türkiye’nin rekabetçiliğinin kuvvetlenmesi ve lojistik altyapısının geliştirilmesi için kritik olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca Türkiye’nin AB, Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya coğrafi yakınlığının ticari ilişkilerin gelişmesinde önemli bir fırsat olduğu ve lojistik açıdan güçlü bir rekabet avantajı sağladığı da belirtildi.

Ar-Ge ve inovasyonla dönüşüm hızlanacak

 

Raporda, Paris Anlaşması ve sera gazlarının azaltılması kapsamında elektrikli ve alternatif yakıtlı araçlara yönelim gibi konularda dönüşüm yaşanacağı hatırlatılarak, sektörün sürdürülebilirliği için teknolojik altyapının hazırlanması, Ar - Ge ve inovasyonlar ile dönüşüme hazır hale gelmesi gerektiği vurgulandı. Deniz ulaşımında ise tehlikeli atıkların, atık suların, yağmur suyunun ve hava emisyonlarının yönetimi çalışmalarının artırılması gerektiği dile getirildi.

Haberin Devamı

Mutakabatta öne çıkan konular

- Fosil yakıtlara olan bağımlılığın azaltılması için, düşük ve sıfır emisyonlu araçlara sahip yenilenebilir ve düşük karbonlu yakıtların kullanımının artırılması.

- 2030’a kadar en az 30 milyon sıfır emisyonlu aracın trafikte olması.

- 2050’ye kadar tüm Avrupa’da otomobil, otobüsler, TIR ve kamyonların sıfır emisyonlu olması.

- Ulaşımda otomobil, kamyon, TIR ve otobüsler için emisyon standartlarının sıkılaştırılması. (İçten yanmalı motorlu araçlar için çok katı hava kirletici emisyon standartları getirilmesi.)

- Alternatif Yakıtlar Altyapı Direktifi’ni gözden geçirerek, daha fazla şarj istasyonu ile elektrik ve hidrojenin kullanılabilirliğinin artırılması.

- Sektöre karbonsuzlaşmayı sağlayacak inovatif ürün çalışmalarına odaklanılması.

Haberin Devamı

- Yenilenebilir enerji kullanımının artırılması.

Yazarlar