Ekonomi Arnavutluk’u Kosova’ya bağlayan tünel açıldı

Arnavutluk’u Kosova’ya bağlayan tünel açıldı

01.06.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Arnavutluk’un Dures kentiyle Kosova’nın Morina sınırı arasındaki 7 saatlik yolu 3 saate indirecek otoyol üzerindeki Erik Dağı’na yapılan 5 bin 476 metrelik Kalimaş tüneli açıldı.

Arnavutluk’u Kosova’ya bağlayan tünel açıldı

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, tüneli inşa eden Türk-Amerikan konsorsiyumu Enka-Bechtel’in cihazını kullanarak Kalimaş tünelinin son metrelerini açtı.
Işığın görünmesiyle birlikte Berişa ile Kosova Başbakanı Haşim Taçi, birbirlerine sarılarak uzun süre kucaklaştı. Kosova’nın bağımsızlığının ilan edilmesinden ve Arnavutluk’un NATO üyeliğinin gerçekleşmesinden sonra, Kalimaş tünelinin inşaatı tarihsel bir gelişme olarak nitelendiriliyor.
Bechtel-Enka tarafından inşa edilen tünelin, Avrupa’da inşa sektöründe başyapıt olduğunu belirten Berişa, “Bechtel - Enka sayesinde, Arnavut ulusunun rüyası gerçeğe dönüştürüldü. Biz, bir duvarı değil, birbirimizi ayıran bir dağı yıktık” dedi. Kosova Başbakanı Haşim Taçi de, “Arnavutluk’u Kosova’ya bağlayacak otoyol, ümit, inanç, entegrasyon, barış ve istikrarın otoyolu olacak” diye konuştu.
Arnavutluk hükümetinden 14 bakanın, Kosova hükümetinden de 20 yetkilinin bulunduğu törene Enka Onursal Başkanı Şarık Tara ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan da eşleriyle birlikte katıldı.
Kalimaş tüneli, Durres- Kukes- Morina otoyolunun en önemli bölümü olarak nitelendiriliyor. Arnavutluk’u Kosova’ya bağlayacak olan otoyol 170 kilometre uzunluğunda olacak ve Arnavutluk’un Durres kentinden Kosova sınırı Morina’ya kadar yol 7 saatten 3 saate inecek.
1 milyar euro tutarında bir yatırımla yapılacak otoyolda çalışmaların büyük bölümünün Haziran 2009’da tamamlanması bekleniyor. Otoyol üzerinde ayrıca 80 metrelik yüksekliği ve 320 metrelik uzunluğuyla Balkanlar’ın en büyük viyadüğü de yer alıyor.