Ekonomi Asgari ücret 5500 lira oldu

Asgari ücret 5500 lira oldu

02.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Asgari ücrete ara zam yapıldı. Net asgari ücret yüzde 30 artışla 1 Temmuz’dan itibaren 5 bin 500 lira oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılbaşında asgari ücretin yeniden tespit edileceğini söyledi.

Asgari ücret 5500 lira oldu

Asgari Ücret Tespit Komis-yonu’nun çarşamba gününden bu yana süren çalışmaları tamamlandı. 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak yeni asgari ücret Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ve Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın katıldığı toplantıyla kamuoyuna duyuruldu. Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, net asgari ücretin yüzde 30 artışla 5 bin 500 lira olarak belirlendiğini açıkladı. Asgari ücret daha önce 4 bin 235 liraydı. 

Haberin Devamı

Erdoğan, “İşçi başına devlet, işverenlere 100 lira destek verecek. Bu yapılan, ara artış. Asıl asgari ücret tespitini yılbaşında gerçekleştireceğiz” dedi. 

Yılbaşında yapılan düzenlemeyle asgari ücretin vergi dışı bırakıldığını, bu uygulamanın tüm ücretlerde asgari ücrete kadar olan tutar için geçerli olduğunu hatırlatan Erdoğan, şimdi asgari ücrete yapılan ara zam da vergi dışı kalacağı için, kamu çalışanlarının maaşlarına ortalama 300 liralık bir artışın yansıyacağını ifade etti. Erdoğan kamu çalışanlarının maaşlarına ve memur emekli aylıklarına yüzde 40’ın üzerinde artış yapılarak enflasyon farkı verileceğini de hatırlattı. Enflasyonun küresel bir sorun olduğunun altını çizen Erdoğan, “Her bir insanımızın refah kaybını telafi edecek tedbirleri aldık, almaya devam ediyoruz. İstihdamın gerilemesine müsaade etmedik. Çalışanları hayat pahalılığı karşısında destekliyoruz” dedi. Bilgin de, “Enflasyon gelir dağılımını bozuyor. Çalışanlar enflasyon karşısında kendi gelirlerini düzenleyemediği için sosyal devlet devreye giriyor. Enflasyonun emekçiler üstündeki baskısını kaldıracağız” diye konuştu. Öte yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, temmuz ayından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücrete ilişkin kararı dün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Haberin Devamı

Asgari ücret 5500 lira oldu

Diğer ücretler de artmalı

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, “Tüm paydaşların faydası için azami gayret gösteriyoruz. Dengeyi bulmaya gayret ettik” dedi. Akkol, esas hedefin ülkedeki ortalama ücret seviyesinin artırılması olması gerektiğini ifade ederek, tüm işletmeleri çalışanlarının ücretlerini artırmaya çağırdı. Öte yandan 5 bin 500 liralık yeni asgari ücret, Türk-İş’in “Kırmızı çizgimiz” diye nitelediği seviyenin altına inmedi ancak 6 bin 391 liralık açlık sınırına da ulaşamadı.

Kümülatif artış yüzde 95

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “2022 Ocak dönemine göre net asgari ücrette yaklaşık yüzde 30 oranında artış yapılmıştır. 2021 yılına göre ise net asgari ücretin kümülatif artış oranı yaklaşık yüzde 95 olmuştur. Asgari ücrette yapılan bu artış, tüm çalışanlar bakımından da vergi istisnası tutarının artışı kadar ek gelir avantajı sağlamaktadır” denildi.