Ekonomi ‘Aşısızlara toplu alanlar yasaklansın’

‘Aşısızlara toplu alanlar yasaklansın’

11.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, perakende sektörünün yeni bir kapanmayı kaldıracak gücünün olmadığını belirtti. Öncel, bilim insanlarının ısrarla vurguladığı gibi aşının salgınla mücadelede en etkili çözüm olduğunu kaydederek, “Çift doz aşı yaptırmayanların 1 Eylül’den itibaren toplu alanlara girişlerine kısıtlama getirilmeli” dedi.

‘Aşısızlara toplu alanlar yasaklansın’

Çift doz aşı yaptırmayanlara karşı acil yaptırım uygulanması gerektiğini belirten Öncel, perakende sektöründe 17 Mayıs’ta kısmi açılmayla başlayan canlanmanın tam normalleşmeye geçilen temmuzda artarak devam ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

‘En iyi ay temmuz’

Kurban Bayramı alışverişi, tatil sezonu ve turist sayısındaki artışın da etkisiyle temmuz ayının perakendeci açısından salgının başından bu yana en iyi ay olduğuna dikkati çeken Öncel, şunları kaydetti:

“Anketlerle üyelerimizin nabzını tutuyoruz. Temmuz anketimize 336 marka katıldı. Markaların dörtte üçü, temmuzda cirolarını geçen yılın aynı ayına göre iki kat veya daha fazla artırdığını beyan etti. Yani aşılama ve tam açılma sektöre iyi geldi. Temmuzdaki canlılık yaraları sarmada önemli olmakla birlikte yeterli değil. Pandemi ile geçen 15-16 ayda gıda dışı perakende ve giyim sektörü ağır hasar gördü.”

Kredi borcu arttı

Geçen yıl sektörün kredi borcunun yüzde 35 arttığını kaydeden Öncel, şöyle dedi:

Haberin Devamı

“Borçlarımızı ödemek istiyoruz. Bu nedenle canlılığın devam etmesi gerekiyor. Vaka ve ölüm sayılarındaki artış hem üzüyor, hem de kapanma riski nedeniyle endişelendiriyor. Sektörün yeni bir kapanmayı  kaldıracak gücü yok. Aşı yaptırmak istemeyenler için zorlayıcı önlemlerin alınması gerekiyor. Kimsenin toplum sağlığını riske atmaya hakkı yok. Çift doz aşı olmayanların 1 Eylül’den itibaren toplu alanlara girişi kısıtlanmalı.”