Ekonomi ‘ATAK’ HAVADA, ‘HÜRKUŞ’ UÇUŞA HAZIRLANIYOR

‘ATAK’ HAVADA, ‘HÜRKUŞ’ UÇUŞA HAZIRLANIYOR

08.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ve haziran ayında uçuş testlerine başlanacak Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Hürkuş’u IDEF’te sergiliyor.

‘ATAK’ HAVADA, ‘HÜRKUŞ’ UÇUŞA HAZIRLANIYOR


Hürkuş Geliştirme Programı, Mart 2006’da Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TUSAŞ arasında imzalanan anlaşma ile başlatıldı. Proje kapsamında iki adedi uçar, iki adedi ise yapısal testlerde kullanmak üzere dört adet uçak üretilecek. 1600 beygir gücünde olan Hürkuş’un, yakın gelecekte T38 jet eğitim uçaklarının yerini almasına kesin gözüyle bakılıyor.
Hürkuş’un C versiyonu da sergilenen araçlar arasındaydı. Bu hafif saldırı keşif uçağı 1500 kilogram silah taşıma kapasiteli ve 7 istasyonu var. Ortadoğu ülkeleri bu ürün için potansiyel ihracat pazarı olacak.
TUSAŞ’ın bir diğer yerli üretimi olan insansız hava aracı ANKA ise test aşamalarını başarıyla tamamladı. İlk etapta 10 adet üretilecek olan ANKA, 24 saat havada kalma özelliğine sahip. Yanı sıra, PLS adı verilen yani arama kurtarma sistemleri ile de düşen ya da kaybolan hava araçlarının bulunmasını sağlayabiliyor.
Firmanın ürettiği ilk yerli taarruz helikopteri ATAK’ın ihracatı içinse Pakistan, Türkmenistan, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri potansiyel yurtdışı pazarlar olarak ön plana çıkıyor.

Haberin Devamı

TSK ve Emniyet için yeni keşif araçları

Hattat Holding, Hema Defense ve Hema Endüstri ile birlikte geliştirdiği 6x6 ÖMTTZA, 4X4 STA zırhlı muharip ve keşif araçları ile, 4X4 MKKTTZA (MRAP) ve TSK ve Emniyet Güçleri için tasarladığı araçları Türkiye’de ilk defa IDEF’te Türk Silahlı Kuvvetleri’ne tanıttı.
Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat ve Hema Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Hattat, Hema Defense tarafından yapılan yeni 6x6 Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç ile 4X4 STA zırhlı muharip ve keşif araçları ile, 4X4 MKKTTZA (MRAP) ilgili TSK’ya ayrıntılı bilgi aktardı.

Aselsan 100 milyon dolar sipariş bekliyor

Savunma sanayi şirketi Aselsan’ın Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, Türkiye’de üretilecek Black Hawk askeri helikopterinin kokpit aksamını üretecek olan şirketin bu projeden gelecek 5-6 yıl boyunca yılda 100 milyon dolar iş sağlayacağını söyledi.
Ergeneman, bu yıl 1 milyar doları aşan ciro hedeflediklerini kaydetti. Ergeneman, genel maksat helikopter ihtiyacı çerçevesinde üretilmesi öngörülen Black Hawk helikopterleri hakkında, “Şu anda 109 helikopterden bahsediyoruz, bir o kadar da ihracat taahhütü olacak. Ne zaman realize edilecek bilemiyorum ama bize önümüzdeki 5-6 yıl boyunca yılda 100 milyon dolarlık iş getirecek” dedi.

Haberin Devamı

Otokar 3 yeni aracını sergiliyor

Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, 11’inci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda (IDEF) tasarımını ve üretimini kendisinin yaptığı dünyaca tanınan askeri araçlarını ve yeniliklerini sergiliyor.
Otokar’ın ilk paletli zırhlı aracı Tulpar, Cobra ailesinin yeni üyesi Cobra II, yeni zırhlı taktik aracı Ural ilk kez IDEF’te sergilenirken; Arma 8x8 aracının 105 mm silah kuleli atış destek aracı ve üç yeni kule sistemi de ilk kez IDEF ziyaretçilerine tanıtılıyor.
Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, dünyaca ünlü taktik tekerlekli ailesine ekledikleri paletli zırhlı araç, yeni modeller ve yeni kule sistemleriyle artık Türkiye’nin kara sistemleri konusunda tüm ihtiyaçlarına cevap verdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

YAK’TA Atış testleri tamam

Yüksel Savunma Sistemleri AŞ Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Hayri Esen, 2 yıl önce sınır karakollarındaki güvenlik güçlerinin daha emniyetli bir noktadan çevreyi gözetlemesine ve ateşli saldırıya karşılık vermesine olanak sağlayan uzaktan komutalı gözetleme ve atış platformu “Nöbetçi”yi tasarladıklarını, bu yıl da zırhlı araçlar için Yüksel Atış Kulesi’ni (YAK) görücüye çıkaracaklarını söyledi.
12.7 mm makineli tüfek veya 40 mm bomba atar taşıyabilen, muharebe araçlarının üzerine monte edilebilen YAK’ı da tasarladıklarını anlatan Esen, şu bilgileri verdi:
“YAK zırhlı araçlar için geliştirildi. Gerektiğinde kule üzerinde elle de komuta edilebilen YAK’ın atış testleri tamamlandı ve seri üretim aşamasına geldi ve askeri standartlara uygun olarak kalifiye edildi.