Ekonomi Atık yağdan uçak yakıtı

Atık yağdan uçak yakıtı

21.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın taslak yönetmeliğine göre, gıda amacıyla tüketim sonucu ya da diğer şekillerde atık durumuna gelmiş bitkisel veya hayvansal kökenli yenilebilir sıvı ve katı yağlar ile kullanılmış kızartmalık yağlar, çevre ve insan sağlığına zarar vermeden değerlendirilecek.

Atık yağdan uçak yakıtı

MİTHAT YURDAKUL Ankara - Bitkisel ve hayvansal atık yağlar, ilgili teknik düzenlemelere uygun olarak sadece biyodizel yakıt veya havacılık sektöründe sürdürülebilir şekilde kullanılan havacılık yakıtı üretiminde değerlendirilecek. Bitkisel ve hayvansal atık yağlardan yakıt üretimi yapacak tesisler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun teknik düzenlemelerine uyumlu çalışacak.

Haberin Devamı

Atık yağlar için rafinasyon yetkisi alan şirketlerin, deneme üretimi yapması zorunlu olacak. Deneme üretimi sonucunda ODTÜ Petrol Araştırma Merkezi tarafından rapor hazırlanarak bakanlığa sunulacak. Deneme üretimi raporunda, tesise ait iş akım şeması, tesisin üretim kabiliyeti, sıcaklık, basınç, vakum, süre, nihai ürün verimi, tesisin fiili kapasitesi gibi verilerle, tesisin atık yağdan biyodizel veya sürdürülebilir havacılık yakıtı üretimine ilişkin teknik yeterliliği ve ürünlerin kalitesi değerlendirilecek. Üniversitenin raporunu inceleyecek olan bakanlık, uygun görürse tesise üretim izni verecek.

Atık yağların kanalizasyona, denize, göle, akarsuya, toprağa dökülmesi, akaryakıta karıştırılması, akaryakıt olarak kullanılması yasak olacak.

Yazarlar