Ekonomi AVM’ler yenileme atağına kalktı

AVM’ler yenileme atağına kalktı

23.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

AVM’lerde yenileme akımı var. Açık alan oranı, kültür sanat alanları, teknolojik imkanlar artırılıyor. 453 AVM’nin yarısından fazlasının renovasyona ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.

AVM’ler yenileme atağına kalktı

 

Hanife Baş - Türkiye’de AVM’ler yenileme atağına kalktı. Pandemiden en çok etkilenen sektörler arasında yer alan AVM’ler dönüşüm için çalışıyor. Açık alan oranı, eğlence ve kültür sanat alanları, teknolojik imkanlar daha da artırılıyor. Türkiye’deki 453 AVM’nin yarısından fazlasının renovasyona ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Yarısı dönüşmeli

Gayrimenkul kiralama ve yönetim hizmetleri firması Jones Lang LaSalle (JLL) Türkiye Eş CEO’ları Dora Şahintürk ve Tarkan Ander, AVM’lerde renovasyon ihtiyacıyla ilgili bir sayı verememekle beraber yarısından fazlasının ölçeği değişmekle beraber renovasyona ihtiyaç duyduğunu söyledi. Şahintürk, “Bu, kiminde tamamını kapsayan bir değişim olurken kiminde de bazı alanlarla sınırlı kalıyor. Türkiye’de yenilemeye girmiş ve bu süreç sonunda iyi sonuçlar almış AVM’ler var” dedi.

Ander, Türkiye’de yer alan AVM’lerin açılış tarihlerine bakıldığında projelerin alan bazında yüzde 55’inin, adet bazında da yüzde 59’unun 10 yaşını geçmiş durumda olduğunu kaydetti. Ander, sözlerini şöyle sürdürdü: “10 yaşını aşan projelerin adet bazında yüzde 40’ı ise perakende yoğunluğunun en yüksek olduğu İstanbul ve Ankara’da yer alıyor. Bu projelerin özellikle pandemi sonrası değişen müşteri beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda yenilemeye ihtiyaç duyduğunu gözlemliyoruz. Daha fazla açık alan, dijitalleşmenin önem kazanmasıyla teknolojik altyapıların güçlendirilmesi, yeme içme, kültür sanat ve eğlence ihtiyaçlarına yönelik daha fazla imkanlar sunulması gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ander, bir alışveriş merkezinin sağlıklı bir finansal ve fiziksel ömür ortalamasının 40 yıl olduğuna da işaret ederek, “Bu süreyi azaltmak ya da kısaltmak çeşitli yöntemlerle mümkün. Mağaza karmalarının güncel tutulması, hem fiziksel hem de marka imajı noktasında iyi yönetilmesi, değişen dünyaya ve müşteri beklentilerine ayak uydurması elbette bu süreyi uzatacaktır. Renovasyon uzun ve sağlıklı alışveriş merkezi ömürleri için bir ihtiyaç” değerlendirmesinde bulundu.

AVM’ler yenileme atağına kalktı

Sosyal yaşam alanı oluyor

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, AVM’lerin trende ve müşterinin taleplerine göre devamlı yenilendiğini belirterek, şunları söyledi: “Pandemiden sonraki süreçte açık alanını, restoran, kafe sayısını artıran çok AVM var. Spor merkezi, kültür sanat gibi alanlar da oluşturuluyor. Alışveriş yanında sosyal hayata oynanıyor.”