22.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Antalya DHA
Türkiye’ye 1953’te Meksika’dan gelen avokadonun tüketimi artınca 1990’ların başında Alanya başta olmak üzere Antalya, Gazipaşa, Anamur ve Mersin’de ticari üretim başladı.
Yıl boyu üretim
Alanya’da geçen yıl 3 bin dekardaki 32 bin 680 ağaçta 1700 üretici avokado üretti. Yıllık ortalama 750 ton avokado üretilen Alanya, Türkiye avokado üretiminin yüzde 80’ini karşılar hale geldi.
Alanyalı çiftçiler, dünya üzerindeki 12 çeşit avokado arasında yapılan testlerle en uzun süre meyve verecek ağacı yetiştirmeyi başardı. Yeni melezin özelliği açık alanda ve örtü altında yıl boyu üretime uygun olması. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, şöyle dedi:
“Alanya tüm tropikal meyvelerin üretilebileceği bir toprak yapısına sahip. Avokado eylülde hasadı başlayan ve aralıkta biten bir ürün fakat bazı üreticilerimiz bu süreyi mayıs ve temmuza uzatma çalışmaları yapıyor.”
Melezleme çalışması yapan üreticilerden Ahmet Dalabasmaz ise, “Şu anda 2 melezimizi yakaladık ve meyve vermeye başladı.
Geçen yıl bu melezden temmuzda toplama yaptık ve daha bekletebilirdik. İlçede en erken halk arasında ‘parlak’ diye bilinen ‘Klifton’ cinsi avokadonun hasadı yapılır. Bu cins ağustosun 20’lerinde çıkar ve bu bizim yeni ürünümüz mayısta başlayarak temmuz, ağustosa kadar devam edecek. O arada kalan birkaç aylık boşlukta ise avokado ithal ediliyor. Amacımız yeni bir melez daha bularak o boşluğu da kapatmak” dedi.