Ekonomi Avrupa’da en iyi oldular şimdi dünya için yarışacaklar

Avrupa’da en iyi oldular şimdi dünya için yarışacaklar

08.09.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de geliştirilen başta konut olmak üzere pek çok projenin sadece buralarda ses getirdiğini söylemek büyük bir mütevazilik. Çünkü, pek çok proje, uluslararası alanda pek çok ödül aldı.

Avrupa’da en iyi oldular şimdi dünya için yarışacaklar

Bu haberde incelenecek yarışma ise sadece Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’ni kapsıyor. 17 yıldır düzenlenen Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri yarışmasının finaline Avrupa’dan katılacak projeleri belirleyen yarışmada Türkiye’den pek çok isim ödülle döndü. Şimdi aynı isimler ayağının tozuyla tekrar Londra yolcusu. Çünkü, mimarlar ve şirketler, ödüllerini 22-23 Eylül gecesi düzenlenecek galada alacaklar. Dahası, burada aynı yarışmanın Asya Pasifik, Afrika, Amerika ve Arabistan’dan finale kalmış ve ödül almış isimleri de yarışacaklar. Hepsinin tek amacı, alanlarında dünyanın en iyi ismi olabilmek.
Dünyanın en iyisi ödülünü kazanmak için 22-23 Eylül tarihleri arasında Londra’ya gitmeye hazırlanan projeler ve yaratıcılarını değerlendirecek jüri ise oldukça özel isimlerden oluşuyor. 80 profesyonel arasında Google İngiltere Yöneticisi James Bacon, Ulusal Gayrimenkul Uzmanları Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Peter Bolton King, Kraliyet Lisanslı Müfettiş ve Müşavirler Enstitüsü Başkanı David Dalby (RICS) ve İskoçya Kraliyet Bankası’ndan(RBS) Mike McNamara gibi isimler yer alıyor. İşte, Türkiye’den katılan isimlerden bazıları...

Haberin Devamı

RINGS ISTANBUL
Sancaktepe’de geliştirilen Rings İstanbul projesi, 2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nden ödülle dönen isimler arasında. üzlerce katılımcı arasından sıyrılan mimar Hakan Kıran, ödülünü 22-23 Eylül’de Londra’da alacak.
Dikey alanda müstakil bir yaşam sloganıyla lanse edilen projede en önemli özelliklerden biri hiçbir dairenin birbirini görmemesiydi. En yakın bina mesafesinin ortalama 30 metre olduğu projede iki daire arasında iki asansör, iki merdiven ve iki giriş tasarlandı.
Projede altı çizilmesi gereken bir diğer özellik ise, kat bahçeleriyle site sakinlerin kendilerine özel alanlarda hobilerini gerçekleştirebiliyor olmaları. 30 futbol sahası büyüklüğüne sahip alanda 1.500 konutun tasarlandığı projede bir de AVM yer alıyor. Bu arada projede alanın yüzde 75’i yeşile ayrılmış durumda.

Adı: Rings İstanbul
Yeri: İstanbul - Sancaktepe
Yapımcı firma: Selin Yapı
Mimar: Hakan Kıran Mimarlık
Katıldığı organizasyon ve ödülü: Avrupa Gayrimenkul Ödülleri


MAÇKA RESIDENCES

Astaş Gayrimenkul ve Armani/ Casa işbirliğinde Maçka’da inşa edilen, Maçka Residences Interior Design by Armani /Casa Managed by Kempinski, çok üniteli rezidans kategorisinde Avrupa’nın en iyi mimari projesi seçildi. 22-23 Eylül’de Londra’daki galada ödülünü alacak projede, burada dünyanın en iyisi olabilmek için de yarışacak.7 bin 300 metrekare üzerinde özel tasarımlı üç bloktan oluşan projenin giriş katlarında tasarımcılar, diyetisyenler, modacılar ve gurme marketler bulunacak.
Rezidanslarda, zeminden tavana kadar uzanan, geniş cam cepheler ve akıllı otomasyon sistemleriyle ön plana çıkan projedeki dairelerde mutfaktan parkeye kadar tüm detaylar Armani / Casa tasarımı olarak planlanıyor. Projede ikisi açık, biri kapalı üç havuz, 5 bin metrekarelik spa, fitness, hamam ve güzellik salonlarının yanı sıra modacıların tasarım stüdyoları gibi birçok özel mekân da yer alacak.

Adı: Maçka Residence
Yeri: İstanbul - Maçka
Yapımcı firma: Astaş -Armani/Casa
Mimar: Mixity - Armani/Casa ve Metex Design - Sinan Kafadar
Katıldığı organizasyon ve ödülü: Avrupa Gayrimenkul Ödülleri

Haberin Devamı

COUNTRY LIFE

Haberin Devamı

CountryLife projesi, Göktürk’te geliştirildi. Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri kapsamında ‘en iyi karma proje’ ödülüne layık görüldü. İki dönüm iç bahçeyle dikkat çeken projede altı çizilmesi gereken diğer özellik ise peyzajın kütlelerden fışkıracak şekilde tasarlanmış olması. Proje, 356 bağımsız bölüm olarak tasarlandı. 277 rezidans, 50 mağaza, 29 ofis, 2 bin metrekare büyüklüğünde spor ve sağlık merkezi, 750 metrekare fuaye, ana lobi, yarı olimpik havuz ve etrafındaki rekreasyon alanları diğer ana özellikleri.

Adı: Country Life
Yeri: İstanbul - Göktürk
Yapımcı firma: Keleşoğlu-Metal Yapı
Mimar: Çamoğlu Mimarlık
Katıldığı organizasyon ve ödülü: Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri

SARPHAN FİNANS PARK

22-23 Eylül’de Londra’da düzenlenecek Gayrimenkul İş Zirve’sinde dağıtılacak olan ödüllerde Çamoğlu Mimarlık da Sarphan Finans Park projesiyle ödüle layık görüldü. Sarp Group tarafından Batı Ataşehir’e inşa edilen Sarphan Finans Park’ta 340 adet konut, 123 adet ofis, 1 adet otel ve 54 adet ticari üniteden oluşan toplam 518 bağımsız bölüm bulunuyor.Sarp Group’un Sarphan Finans Park projesinin satış ofisi yaklaşık 6 ay önce tamamlandı. Hem satış ofisinin hem projenin tasarımı Çamoğlu Mimarlık’a ait.

Adı: Sarphan Finans Park
Yeri: İstanbul - Batı Ataşehir
Yapımcı firma: Sarp Group
Mimar: Çamoğlu Mimarlık
Katıldığı organizasyon ve ödülü: Avrupa Gayrimenkul Ödülleri

TAO TOWER

Suyabatmaz Demirel Mimarlık tarafından tasarlanan ve Ataşehir Finans Merkezi yakınlarında yapılacak TAO Tower projesi ise Avrupa’nın en iyi ofis projesi seçildi. TAO Gayrimenkul tarafından inşa edilecek proje 72 bin metrekare inşaat olarak tasarlandı. Proje, yer aldığı Finans Merkezi Projesi içinde simgesel rol oynaması beklenen yüksek bir yapı olarak tasarlandı.
Düşey ve yatay kompozisyon elemanları arasında yaratılan gerilimli yapısıyla dikkat çeken proje, binanın simgeselliğine katkı yaparak benzerleri arasında ayrışmasını sağlıyor.

Adı: TAO Tower
Yeri: İstanbul - Ataşehir
Yapımcı firma: TAO Gayrimenkul
Mimar: Suyabatmaz Demirel Mimarlık
Katıldığı organizasyon: Avrupa Gayrimenkul Ödülleri


Haberin Devamı

PALİVOR ÇİFTLİĞİ

Haberin Devamı

Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde ödül toplayan isimler sadece İstanbul’dan olmadı. Kırklareli ilinin Demirköy ilçesinde, Istranca Ormanları’nın ortasında bulunan ‘Palivor Çiftliği’ için tasarlanan Gökışık, Günışık ve Taşev isimli üç ayrı çiftlik evi projesi, konut mimarisi dalında üç ayrı ödüle layık görüldü. Tasarımcı Oral Mimarlık’ın aynı çalışmayla aldığı bir başka ödül ise gayrimenkul pazarlama alanında oldu. ‘Demirköy Kültür Merkezi’ isimli proje ise Oral Mimarlık’a kamu mimarisi alanında ödül getirdi.

Adı: Palivor Çiftliği - Demirköy Kültür Merkezi
Yeri: Kırklareli - Demirköy
Mimar: Oral Mimarlık
Katıldığı organizasyon: Avrupa Gayrimenkul Ödülleri

PARKONE

Uskumruköy’de inşa edilen ParkONE, 2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde çoklu konut mimarisi kategorisinde ödüle layık görüldü. Space Architects & Designers tarafından tasarlanan proje, 12 dönümü yeşil alan ve sosyal tesislere ayrılmış 30 dönümlük arazi üzerine geliştirildi. Peyzaj mimarisine de büyük önem verilen ve ilk etabı 41 üniteden oluşan projede yer alan konutların her birinin bahçesi veya yüzme havuzu bulunuyor.

Adı: ParkOne
Yeri: İstanbul - Uskumruköy
Yapımcı firma: Mitaş Gayrimenkul
Mimar: Space Architects&Designers
Katıldığı organizasyon ve ödülü: Avrupa Gayrimenkul Ödülleri

BODRUM REZİDANS

Suyabatmaz Demirel Mimarlık’ın ödül alan bir başka projesi olan Bodrum Rezidans Murat Arif Suyabatmaz ve Hakan Demirel imzası taşıyor. AS-LTS şirketi tarafından Bodrum yapılan proje 100 metrekare büyüklüğünde.

Avrupa’da en iyi oldular şimdi dünya için yarışacaklar


Kararını değiştirenlere parayı faiziyle iade ediyor

Beylikdüzü’nde gerçekleştirdiği projelerle dikkat çeken Demir İnşaat, sektörde pek rastlanmayan bir uygulamanın altına imza atarak konutlarına iade garantisi verdi. Tüm projeler için geçerli olan uygulama doğrultusyunda daire alanların vazgeçmesi durumunda para iade ediliyor. Bu arada peşin ya da vadeyle konut alanlara geçen süre içinde işleyecek faiziyle birlikte ödeme yapılıyor.
Uygulama doğrultusunda sadece üç - beş başvuru aldıklarını belirten Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Biz projemize güveniyoruz. Bu uygulama da insanlara güven veriyor. Şirketimizin genel politikası bu. Bütün projelerde uyguladık. Sadece 3-5 kişi iade etti. Onlar da zorunluluktan. İnsanlara vazgeçme opsiyonu sunuyoruz” dedi.
Bu uygulama ile işimi kaybederim korkusuyla ev alımını erteleyenlere de güvence verdiklerini belirten Demir, “Ayrıca ‘yeterli primi yapmayabilir’ endişesindeki yatırımcıları da rahatlatıyoruz” diye konuştu. Hamit Demir, şunları söyledi:
“Müşteri işini kaybedebilir, ödeyemeyecek duruma gelebilir. Bize bunu iletirse biz onun bankaya borcunu kapatıyoruz. Ödediği parasını da banka getirisinin iki katını ilave ederek kendisine iade ediyoruz. Aslında biz bu uygulamayı geçmişteki projelerde yaptık ama bu dönemde yapmanın daha önemli ve anlamlı olduğunu gördük. Çünkü şartların bulanıklaşması müşteriyi tedirgin ediyor. Biz onlar açısından net bir tablo sunmaya çalışıyoruz. Bugün herhangi bir firmadan daire aldıklarında vazgeçerlerse hem onların paralarından ceza kesiliyor, hem de paralarını zamanında iade alamıyorlar. Ödeme sıkıntısına düşme ihtimali de belirince sıkıntılı bir tablo ortaya çıkıyor. İşte bunu önlemeye çalışıyoruz.”

60 ay sıfır faiz

20 bin metrekare arsada 489 daireden oluşan Ayışığı Vadi Evleri’nde 2011 başında başlayan inşaatın 2012 sonunda tamamlanarak konutların sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor. Şimdiye kadar yüzde 55’inin satıldığı proje tek etapta yapılacak ve konutların hepsi aynı anda teslim edilecek. Projeden 60 ay sıfır faizle ve 120 ay sıfır peşinatla konut sahibi olmak mümkün.

HANGİ DAİRE KAÇ LİRA?
Proje adı Fiyat aralığı (TL)

1+1 135.000 - 165.000
2+1 195.000 - 270.000
3+1 255.000 - 385.000
4+1 464.000 - 596.000

Libya için ‘Bizler buradayız’ mesajı

Libya’daki gelişmeleri yakından izleyen Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu DEİK)Türk-Libya İş Konseyi, Türk müteahhitlerinin haklarını korumak ve gelecek dönemde kurulacak ilişkileri sağlamlaştırmak için Libya’ya gitme hazırlığı yapıyor.
TMB Başkanı Emin Sazak’ın başkanlığında toplanan yönetim kurulu üyelerinin vardığı ortak sonuç ise, ülkede açılacak ihalelerden aslan payını alabilmek için tüm güçlerini ortaya koyacakları yönünde oldu.
DEİK Türk-Libya İş Konseyi Başkanı Hüseyin Ersin Takla ise, Türk işadamlarının Libya’daki varlıklarını artırmak için aldıkları kararlardan birinin de ülkeye bir seyahat düzenlemek olduğunu açıkladı. Takla, “Libya’ya, öncelikle ’biz buradayız’ mesajını vermek için gitmek istiyoruz. Türk iş adamları, Libya’nın geleceğinde olacaktır. Karşılıklı teknik heyetlerin kurulmasını ve çalışmalara başlanmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Müteahhitler için fırsat
Libya için konuşan isimlerden biri de Türk - Arap Ülkeleri İşadamları Derneği (TURAB) Genel Başkanı Doğan Narin oldu. Ülkenin yeniden yapılandırılmasını, Türk müteahhitleri için fırsat olarak nitelendiren Narin, Libya ile ilgili karar vericilerin oturduğu masada Türkiye’nin de olmasının önemine dikkat çekerek, ülkede toplamda 27 milyar dolarlık iş hacmi yaratan Türk müteahhitlerinin, 1.5 milyar dolarlık hak edişlerinin bulunduğunu belirtti.

İnşaat maliyetinde yüzde 15’lik artış

‘Konut fiyatları artacak mı artmayacak mı’ tartışmaları sürerken, inşaat metrekare maliyetlerinde bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.8 oranında artış gerçekleşti. Ocak - Haziran dönemini kapsayan istatistiklerle metrekare maliyeti 630.3 liraya çıkmış oldu. Geçen yılın aynı döneminde ise rakam 549.17 lira olarak kayıtlara girmişti.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, yılın ilk altı aylık döneminde yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümünde yüzde 17.2, bina sayısında yüzde 18.1, değerinde yüzde 7.8, daire sayısında yüzde 15.7 oranında düşüş kaydedildi. Buna göre, yapı ruhsatı açısından konut bina sayısı 49 bin 80’den 40 bin 186’ya gerilerken, konut yüzölçümü de 48 milyon 873 bin 358 metrekare olarak kayıtlara geçti.
Diğer yandan, yapı kullanma izin belgesi açısından da artış yaşandı. Yüzölçümünde yüzde 19.1, bina sayısında yüzde 16.7, değerinde yüzde 33.7, daire sayısında yüzde 23.3 yükselme yaşanarak, yüzölçümünde büyüklük 44 milyon 997 bin 812 metrekareye ulaştı. Bunun, 27 milyon 299 bin 867 metrekaresini konutlar oluşturdu


En uzun ikinci asma köprüde imzalar atılıyor

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin yap-işlet-devret modeliyle tek seferde gerçekleştirilecek en büyük projesi olan Gebze Orhangazi - İzmir Otoyolu’nun en önemli parçası olan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü’nün imzaları atılıyor. Bugün düzenlenen törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım katılıyor. Japon IHI ve Itochu firmaları tarafından yapılacak ve asma köprüyü bünyesinde barındıran proje 377 kilometre otoyol ve 44 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 421 kilometre uzunluğa sahip.
Proje kapsamında yaklaşık 3 kilometre uzunluğunda bir asma köprü, 18 bin 212 metre uzunluğunda 30 viyadük, 7 bin 395 m uzunluğunda dört tünel, 209 köprü, 18 gişe alanı, beş otoyol bakım işletme merkezi, yedi servis alanı ve yedi park alanı yer alıyor. Tamamlandığında dünyanın en uzun açıklıklı ikinci asma köprüsü olacak olan çelik asma köprünün uzunluğu 3 bin metre, orta açıklığı 1.700 metre, platform genişliği 35.5 metre.