Ekonomi ‘Avrupa, İK avcılığı yapıyor’

‘Avrupa, İK avcılığı yapıyor’

28.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Avrupa’nın Türkiye’de İK avcılığı yaptığını, beyin göçünün tersine çevrilmesi gerektiğini söyledi.

‘Avrupa, İK avcılığı yapıyor’

İSO Meclisi’nin mart ayı olağan toplantısı ‘Sanayi Perspektifinden Türkiye Nüfusu: Dün, Bugün, Yarın’ ana gündemi ile düzenlendi. Toplantıda konuşan Erdal Bahçıvan, dünya nüfusundaki yıllık artış hızının gerilemesinin ve yaşlanma eğiliminin, Türkiye için de belirgin bir şekilde geçerli olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi: “Bu yaşlanma sürecini ‘orta gelir tuzağı’ riski altında yaşamamız halinde bizleri önemli dezavantajların beklediği de açık. Kritik bir durumla karşı karşıya olduğumuz aşikar. Öte yandan robotik teknoloji, yapay zeka ve dijitalleşme alanındaki gelişmelerin; nüfusla ilgili değerlendirme yaparken mutlaka dikkate alınması gerekiyor.”

Haberin Devamı

Kol gücünün yerini geçen yüzyıllarda nasıl makinalar aldıysa önümüzdeki süreci de yapay zeka ve robotik teknolojinin köklü bir şekilde etkileyeceğini kaydeden Erdal Bahçıvan, “Diğer taraftan Türkiye’den yurtdışına yönelik göç hareketleri, giderek yüksek eğitimli, genç ve üretken nüfusta ağırlık kazanıyor. ‘Beyin göçü’ olarak bilinen süreç tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle Avrupa, bu topraklarda adeta ‘İK Avcılığı’ yapmaktadır. Bu göçü tersine çevirmek konusunda hepimizin üzerine büyük görevler düşüyor” diye konuştu.