Ekonomi Avrupa krizi İstanbul’da konut sektörüne yaradı

Avrupa krizi İstanbul’da konut sektörüne yaradı

05.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel, özellikle Avrupa’da yaşanan kriz nedeniyle İstanbul’un gayrimenkul piyasasıyla öne çıktığını belirterek, “Ama Avrupa piyasaları iyileştikçe İstanbul gerileyebilir" dedi

Avrupa krizi İstanbul’da konut sektörüne yaradı

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYODER) Yönetim Kurlu Üyesi Emre Çamlıbel, gayrimenkulde İstanbul’un dünyada iyi bir noktada olduğunu belirterek, "Ancak İstanbul’a dair algı Avrupa piyasaları iyileştikçe ve Avrupa şehirleri daha iyi bir görünüme kavuştukça düşebilir" dedi.
Çamlıbel, yatırımcıların kabul edilebilir buldukları riskler için makul düzeydeki getirileri cazip bulduklarını aktararak, son açıklanan Pwc ve Urban Land Institute işbirliğiyle gerçekleştirilen "Gayrimenkulde Gelişen Trrendler Avrupa 2013" raporunun İstanbul açısından bir iyi bir de köyü haberi olduğunu kaydetti.
Geçen yıllarda İstanbul’un gayrimenkulde gelişme beklentilerinde Avrupa’nın en popüler şehri olduğuna dikkati çeken Çamlıbel, "Ama bu seneki araştırmada 4. sırada yer alıyor. İyi haber İstanbul hala iyi noktada algılanıyor, kötü haberse İstanbul’a dair algının Avrupa piyasaları iyileştikçe ve Avrupa şehirleri daha iyi bir görünüme kavuştukça düşebileceği" diye konuştu.
Çamlıbel, bu yüzden gerekli düzenlemelerin bir an evvel yapılması gerektiğini belirterek, konut satın alanlara 1 yıllık oturma izni verilmesinin bu yönde atılan önemli bir adım olduğunu söyledi.

Geçen yıl tarihe geçti
Çamlıbel, sektörün tarihe geçecek bir yılın ardından 2013’e çok hızlı başladığını söyledi. Geçen yıl çıkan mütekabiliyet yasasının yansımalarının kısa sürede alınması için iyileştirmelerin de peşi sıra geldiğini kaydeden Çamlıbel, "Örneğin geçen ay mülk alan yabancılara oturma izni 1 yıla çıkarıldı. Mütekabiliyet yasası öncesi satışların yüzde 2-4’ü yabancılaraydı, artık yüzde 5-10 hatta bazı projelerde yüzde 20-30 mertebesine ulaştı. Türkiye gayrimenkul sektörüne mütekabiliyet yasasının yılda 5 milyar dolar ile 10 milyar dolar arasında olumlu etkisi olacaktır" diye konuştu.
Türkiye’de 10 yılda yabancılara yönelik anlayış değişikliği ve buna bağlı olarak da başta Körfez ülkeleri olmak üzere pek çok ülkeyle direkt diyalogların başladığına vurgu yapan Çamlıbel, ekonomideki istikrar ve izlenen olumlu çizginin, Türkiye’de yatırıma yönelik güçlü bir talebi başlattığını anlattı.

Haberin Devamı

Anadolu öne çıkıyor

İstanbul’un konut sektöründeki ağırlığının Anadolu’ya kaymaya başladığına dikkati çeken Çamlıbel, "Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYODER) tarafından yapılan Türkiye Gayrimenkul Sektörü Temel Göstergeleri 2012 raporuna göre, İstanbul’un konut sektöründeki payı giderek azalıyor. 2008’de sektörde yüzde 24,4 gibi bir paya sahip olan İstanbul’un payı, 2012’de yüzde 20,3’e geriledi" bilgisini verdi.
Ankara, İzmir ve İstanbul gibi üç büyük ilin payının ise yüzde 51’den yüzde 41’e düştüğünü vurgulayan Çamlıbel, buna karşın Anadolu’da gelişen kentlerin konuttan aldığı payın da yükseldiğini ifade etti.
Çamlıbel, aralarında Bursa, Antalya, Adana, Konya, Mersin, Kocaeli, Kayseri, Manisa, Balıkesir, Samsun ve Eskişehir’in bulunduğu illerin aldığı payın yüzde 49’dan yüzde 59’a çıktığını da söyledi.

Haberin Devamı

2 kat büyüme potansiyeli
Emre Çamlıbel, kentsel dönüşüm ve nüfusa bağlı dinamiklerin de etkisiyle Türkiye gayrimenkul piyasasının yıllık işlem hacminin 50 milyar dolardan 100 milyar dolara yükselme potansiyeli olduğuna dikkati çekerek, "Başka bir iyileştirmenin de yapılmasını bekliyoruz. İmar durumuna dair müktesep hak artık yasalaşmalıdır. Neden? Çünkü yabancı yatırımcı satın aldığı arsanın yeşil alana ya da sağlık alanına dönüşebilir korkusu yaşamamalıdır. Biz, en azından ruhsatın orta yol olarak kazanılmış hak kabul edilmesini öneriyoruz" talebini ifade etti.
Çamlıbel, yabancı sermayenin, gideceği ülkenin risk kaynaklarına dikkat ettiğini dile getirerek, yatırım yapılabilmesi için bu risk faktörlerinin uygun bir getiri oranıyla karşılanmasının bekleneceğini söyledi.

Panora GYO halka açılıyor

Portföyünde Ankara’daki Panora AVM’yi bulunduran Panora GYO halka açılıyor. Yüzde 25’ini halka açmak için SPK ve BİST onaylarını alan şirket, her biri halka arzlarda ilk kez uygulanacak ‘çifte garanti’ ile borsaya geliyor.
Ankara’nın önde gelen iş adamlarının yer aldığı 53 ortaklı bir yapı olarak halka açılacak Panora GYO’nun halka arzını ise Deniz Yatırım gerçekleştirecek.
Panora GYO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sacit Güran, Panora AVM’nin yıllık 48.8 milyon lira gelirinin bulunduğunu belirterek, bunun 40 milyonunun kira, 8.8 milyonunun ise işletme geliri olduğunu söyledi. Halka arz ile özellikle küçük yatırımcılara Panora AVM’ye ortak olma fırsatı sunduklarını ifade eden Güran, “Hisselerin yüzde 90’ı yurt içindeki bireysel yatırımcılara ayrıldı. Türkiye’deki fonlar da bu hisselerden alabilecek” dedi.
Güran, Panora GYO’nun yatırımlarını tamamlamış, borçsuz bir şirket olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

Temettü dağıtacak
“İşletme giderlerimiz dışında herhangi bir maliyetimiz yok. Kârlılık oranımız çok yüksek. Bu nedenle yatırımcıya çok iyi bir fırsat sunuyoruz. Borsada ortalama temettü dağıtımı yüzde 28-30 seviyesinde. GYO’ların arasında bu oran daha da düşük. 53 ortağımız var ve şirket olarak karımızı ortaklara dağıtıyoruz. Halka arzdan sonra da kârımızın yüzde 75’ini nakit olarak dağıtacağız.”
Deniz Yatırım Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Cafer Bakırhan ise, “Yüzde 75 temettü dağıtacağız. Biz özellikle temettü dağıtacak firmalarla çalışmak istiyoruz. Panora GYO da öyle yapacak” diye konuştu.
Bakırhan, temettülerin düzenli olarak dağıtılmasıyla hisse senetlerinin daha değerli hale geldiğini anlatarak, “Faizler bu kadar gerilemişken temettü dağıtan firmalar önemli hale gelecek. Panora GYO da yatırımcılarına bunu sağlayacak” dedi.

Haberin Devamı

195 mağaza yer alıyor

Ankara’nın Oran semtinde bulunan Panora AVM, 195 mağazadan oluşuyor.
180 bin metrekare alanı bulunan AVM’nin toplam kiralanabilir alanı ise 86 bin metrekare. Kira gelirleri her yıl yüzde 3 artan AVM’nin müşteri portföyünü ise yüksek harcama gücüne sahip kişiler oluşturuyor.
AVM’nin yakınında ise büyükelçilikler ile TRT gibi çok önemli binalar yer alıyor.

Haberin Devamı

İncek Life’ta ‘dengeli yaşam günleri’ başladı

Sinpaş GYO tarafından Ankara’da geliştirilen İncek Life projesinde ‘dengeli yaşam günleri’ başladı. Etkinliğin ilk ayağında, metropol yaşantısında sağlıklı beslenme ile ilgili bilgiler veren ünlü diyetisyen Ferin Batman, dünyada yeni bir akım olan çiğ beslenmenin sağlıklı yaşama etkisini anlatan Şef Mehmet Ak ve Detoks ile Sağlıklı Yaşam Uzmanı Gül Kaynak Ankaralılara sağlıklı ve dengeli yaşamanın sırlarını anlattı.

Ankara’ya taze kan
Dengeli ve sağlıklı yaşamın Ankara’daki adresi olacak olan ve yüzde 70’i yeşil alan olarak projelendirilen İncek Life, doğal ortamda yüzülebilir biyolojik gölü, zengin peyzajı, tematik bahçeleri, yogadan golfe uzanan açık ve kapalı zengin spor alanları, fitness merkezi ve kapalı yüzme havuzu ile Ankara’ya taze bir yaşam getirmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

İnşaatı usulüne GÖRE yapmayana ağır ceza

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşın mağduriyetini önlemek ve güvenliği sağlamak amacıyla, inşaat işlerini usulüne uygun yapmayan müteahhit, usta ve diğer ilgililere ağır para cezaları getirmeye hazırlanıyor.
Bakanlık tarafından hazırlanan İmar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı’nda, inşaat sektöründe hakkaniyeti ve güvenliği sağlamaya yönelik maddeler yer alıyor.
Buna göre, daha önceden binanın tamamlanmış halinin maliyeti üzerinden hesaplanan idari para cezalarında indirime gidilmesi planlanıyor. Cezalar, binaların büyük bölümünün bitirilmemiş olduğu dikkate alınarak yüzde 30 azaltılacak. Böylece, binanın maliyetinin üzerinde ceza kesilmesinin önüne geçilecek.

Para cezaları 3 kat artacak
Bakanlık, mühürlenmesine rağmen inşasına devam edilen yapılar için ise idari para cezasını 3 katına çıkaracak. İnşaatı yarım bırakıp kaçan müteahhide de ilk kez para cezası uygulaması getiriliyor. Bu durumdaki müteahhit, yapının yaklaşık maliyetinin yüzde 5’i kadar idari ceza ödeyecek.
Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi almadan inşaat yapanlara 10 bin lira, belgesini 3 yılda bir yenilemeyene 5 bin lira ceza verilmesi de öngörülüyor.

Ustalar da sorumlu

Mükellefiyetini süresinde yerine getirmeyen veya sözleşmeye aykırı davranan parsel sahibi, denetçiler, teknik müşavirlik kuruluşu, müteahhit ve şantiye şefinin yanı sıra taşeronlara veya ustalara, ayrı ayrı olmak üzere 2 bin ila 6 bin lira arasında para cezası uygulanacak.
Afet tehlikesi karşısında can ve mal güvenliğini tehdit ettiği veya edeceği belirlenen yapılara verilen sürede takviyede bulunmayanlar ise 10 bin lira ceza ödeyecek.

Çelik sektöründe 4 ayda 5,1 milyar dolar ihracat

Çelik İhracatçıları Birliği’nin 2013 yılı ilk dört aylık verilerine göre, geçen yılın aynı dönemine kıyasla çelik mamulleri ihracatı miktar açısından yüzde 5,67 artışla 6,87 milyon tona ulaştı. Ancak dünya emtia fiyatlarındaki genel düşüşten etkilenen sektör, aynı dönemde değer açısından yüzde 2,68 azalışla 5,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
İç pazarda üretim maliyetlerini etkileyen katkı payı ve vergi gibi yükler de çelik sektörünün rekabet gücünü azaltan bir faktör olarak ortaya çıkıyor. Bu durum sektörün ihracatını olumsuz etkilerken, çelik ithalatını da artırıyor.

Otomotivci Gedizler Ev’re ile konuta girdi

Türkiye’nin otomotiv konusunda köklü ve başarılı şirketlerinden Gedizler Grup, Gedizler Yapı A.Ş. ile markalı konut sektörüne girdi. Ev’re adıyla lansmanı yapılan proje, İstanbul Anadolu yakasının yeni cazibe merkezlerinden biri olan Sancaktepe’de inşa edilecek. Ev’re konut projesinin en önemli özelliklerinden biri 55 bin metrekare arazinin yüzde 90’luk bölümünü yeşil alana ayrılarak, sadece yüzde 10’luk bölümüne inşaat yapılması ve arsada bulunan yaklaşık 35 yıllık çam ağaçlarının konumuna göre projelendirilmesi.
Gedizler Grup Yönetim Kurulu Başkanı M. Reşit Gediz iki etaptan oluşacak Ev’re projesinin ilk etabına Mayıs 2013’de başlanacağını ve Eylül 2015’de de tamamlanacağını açıkladı. Gediz, “Eylül 2015’te tamamlanacak birinci etapta, 408 daire bulunuyor” dedi.

N5 Suites, Türkiye’den önce Kuveyt’te tanıtıldı

Özyurtlar İnşaat, Beylikdüzü’nde hayata geçireceği N5 Suites projesini ilk olarak Kuveyt’te tanıttı. Kuveyt Uluslararası Emlak Fuarı’na katılan Özyurtlar İnşaat, otel ve rezidans konseptinde inşa edilen N5 Suites projesiyle özellikle Arap yatırımcılardan beğeni topladı.
16 katlı projede 132’si otel odası, 190’ı daire, 8’i dükkan olmak üzere toplam 330 bağımsız bölüm bulunuyor. 132 odalı N5 Suites Otel’de 101 adet 1+0 ve 31 adet de 1+1 daire bulunuyor. Projede yer alan stüdyo daireler 40 metrekare büyüklüğünde. 1+1 dairelerin büyüklüğü ise 75 ve 87 metrekare arasında değişiyor. Diğer projelerden farklı olarak her dairede bir de balkon yer alıyor.

Konut kredisi faiz oranları düşüyor

Avrupa krizi İstanbul’da konut sektörüne yaradı

Bazı bankalar, Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından konut kredisi faizlerini düşürdü. Bankaların internet sitelerinden yapılan derlemeye göre, Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından, Akbank, Finansbank, HSBC Bank, Türkiye İş Bankası ve Vakıfbank, 2 Mayıs itibariyle konut kredisi faiz oranlarını 0,02-0,35 puan indirdi.