Ekonomi Avrupalılar New York’u işgal etti!

Avrupalılar New York’u işgal etti!

17.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl ABD’nin önemli otomobil fuarlarından biri haline gelen New York Motor Show, özellikle Avrupalı üreticilerin yeniliklerine sahne oluyor. Bununla birlikte fuara Ford ve Mazda’nın yıldönümü kutlamaları da damgasını vurdu

Avrupalılar New York’u işgal etti

ABD’nin yıldız kentlerinden biri de olsa, New York’un merkezinde bireysel otomobil kullanımının düşük olduğu (yaklaşık yüzde 25) ve bu yüzden de sarı taksilerin “efsane” haline geldiği hep konuşulur. Kent, buna rağmen ABD’nin bu yılki önemli fuarlarından birine ev sahipliği yapıyor.
Dün açılan New York Uluslararası Otomobil Fuarı, ya da New York Motor Show, Detroit ve Los Angeles’tan sonra üçüncü önemli otomobil etkinliği haline geldi. Avrupalı üreticilerin önemli “dünya lansmanları”nın gerçekleştiği fuar, aynı zamanda Ford ve Mazda’nın da “kutlama”larına sahne oldu.

Asyalıların sürprizi
MINI’nin yenilediği Countryman modelinin de gösterildiği yer oldu. Ön bölümü yenilenen otomobilin, yaz aylarında Avrupa’da satışa sunulabileceği belirtiliyor. MINI, ayrıca bu fuarda “MINI Delux” adıyla sınırlı sayıda bir versiyon da sergiliyor.
Fuarda Subaru’nun tamamen yenilediği Outback modelinin yanı sıra, Nissan’ın yeni nesil Murano’su da dikkat çekici yeniliklerden. Markanın yeni tasarımla şekillenen lüks Murano, çok lüks iç mekana sahip.
New York’ta “yıldönümü” kutlayan markalardan biri olan Mazda ise, efsane haline gelen üstü açık iki kişilik otomobili MX-5’in 25. yaşına özel bir versiyon sergiliyor. Yeni nesil MX-5 ile ilgili ipuçları da veren Mazda, bunu, sadece aracın motor ve aktarma organlarının bulunduğu “çıplak şase” ile yapmış.

Haberin Devamı

Mustang ‘yükseklerde’ dolaşıyor!
Ford’un efsane spor otomobili Mustang, bu yıl 50. yaşını New York’ta kutluyor. New York Motor Show’da 50. yıla özel bir Mustang versiyonu sergileyen Ford, sarı renkli üstü açık Convertible modelini de, ülkenin bir dönem en yüksek binası olarak anılan Empire State’ın seyir terasında sergilemeye başladı. Bundan 49 yıl önce ilk nesil Mustang Convertible’ı da aynı yerde sergileyen Ford, bunu, 49 yıl sonra yeniden yaptı. Parçalar halinde asansörle yukarı çıkarılan otomobil, 304 metre yükseklikte monte edilirken, Ford Motor Company Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford tarafından burada bizzat tanıtıldı.

BMW, Mercedes, diğerleri
Bu yılki New York Motor Show, kuşkusuz daha günler öncesinde Land Rover’ın burada ilk kez tanıtılacak yeni konseptiyle konuşulmaya başlanmıştı bile.
Land Rover’ın bundan sonra çıkaracağı üç yeni modelin ön gösterimi niteliğindeki “Discovery Vision Concept”, aynı zamanda kardeş marka Jaguar’ın da kullanabileceği “ilk” diye nitelenebilecek teknolojilere sahip. Bu araçta, yolu, aracın tekerlek hizasından gösterebilen ve “şeffaf kaput” görüntüsü yaratan kamera, lazerle yolu tarayarak çekiş sistemini ve motoru buna uygun hale getiren yeni nesil “Terrain Response” teknolojisi gibi yenilikler var.
Bununla birlikte aynı konseptte, arazide bir engeli geçerken sürücünün aracı uzaktan kumandayla kullanabilmesini sağlayan bir sistem, yüz hareketleriyle açılabilen kapılar, geri görüş kamerası ve benzeri görüntüleri farklı camlara yansıtabilen sistemler de mevcut.
Alman üreticiler BMW ve Mercedes de, bu fuarda ses getirecek yenilikler sergiliyor. BMW, 3 Serisi’nden geliştirdiği yeni nesil X4 Sport Aktivite Aracı’nı (SAV) ve 425 hp’lik çift turbo motorlu M4 Cabrio’yu dünyaya bu fuardan tanıttı. Mercedes ise, yeni C-Serisi’nin iki kapılı. Araçta 577 HP’lik 5.5 lt çift turbo benzinli motor bulunuyor. Firma, ayrıca Porsche 911’e rakip olması beklenen “AMG GT” süper spor otomobilin de “iç fotoğrafı”nı ilk kez göstererek bir sürpriz daha yaptı.