Ekonomi Avrupa'nın en büyük GES'i Konya'da açıldı

Avrupa'nın en büyük GES'i Konya'da açıldı

02.05.2023 - 19:15 | Son Güncellenme:

Avrupa'nın en büyük, dünyanın sayılı büyüklükteki güneş santrallerinden biri olan Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'nin (GES) resmi açılışı yapıldı.Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı. 2 bin 800 futbol sahası büyüklüğündeki güneş enerjisi santrali ile 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacı da karşılanmış oldu.

Kurulum çalışmalarına 2020 yılının Ocak ayında başlanan Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi santrali Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törenle açılışı yapılan Kalyon Karapınar Güneş Enerji Santrali'nin, 2 milyon kişinin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacağını söyledi. Erdoğan, "Bugünkü asıl büyük yatırımımız Karapınar'da 20 bin dönümlük alanda, 1 milyar dolarlık yatırımla kurduğumuz güneş enerji santralidir. Kalyon enerji tarafından kurulan 1350 megavat gücündeki bu güneş enerji santrali, 2 milyon kişinin yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak üretim yapacak. Bu tesis dünyanın sayılı Avrupa'nın ve ülkemizin bu alanda en büyük enerji santrali unvanına sahiptir. Birileri 'güneşten niçin enerji üretilmiyor', diyerek her şey gibi bu konuda da cehaletini sergiliyor. Yalan rüzgarlarıyla elektrik üretebileceklerini sananların yüzleri, Karapınar'a gelip bu tesisi gördüklerinde umarız biraz kızarır. Tüm bu yatırımların şehrimize ve siz Konyalı kardeşlerime hayırlı olmasını diliyorum. Bu eserlerin inşasına vesile olan tüm bakanlıklarımızı belediyelerimizi, firmalarımızı, çalışanlarımızı tebrik ediyorum. Kalyon firmasına şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Haberin Devamı

Konuşmanın ardından ilk olarak Kalyon Karapınar Güneş Enerji Santrali'nin açılışı gerçekleştirildi.

Avrupanın en büyük GESi Konyada açıldı
Avrupanın en büyük GESi Konyada açıldı

Konya'nın Karapınar ilçesinde Kalyon Enerji tarafından 2 bin 800 futbol sahası büyüklüğündeki alana kurulan güneş enerjisi santrali, tam kapasite devreye alındıktan sonra Türkiye’nin kurulu güneş enerjisi payını tek başına yüzde 20 artıracak.

'TAMAMEN YERLİ ÜRETİM'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı bağlantı ile katıldığı törenle hizmete giren Avrupa'nın en büyük güneş enerji santrali olan Kalyon Karapınar Güneş Enerji Santrali, yıllık 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacını karşılayacak. Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Kalyoncu, devasa alana kurulan santralin 3 milyon ton 'karbon ayak izi'nin silinmesine katkı sunacağını söyledi.

Haberin Devamı

Kalyon Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Kalyoncu, santralin Avrupa'nın en büyük güneş enerji santrali olduğunu kaydetti. Kalyoncu, "Burası 20 milyon metrekare devasa araziye sahip. Panellerimiz çift taraflı, enerji üretiyor. Tamamen yerli üretim. Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla açılışını gerçekleştirdik. 3 milyon ton karbon ayak izinin silinmesine katkı sunduk." ifadesini kullandı.

GEÇTİĞİMİZ AY HİZMET VERMEYE BAŞLADI

3,3 milyon panelin kullanıldığı alan geçtiğimiz ay tam kapasite ile hizmet vermeye başladı.

Santralin devreye girmesi ile birlikte yaklaşık olarak 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacı karşılanmış oldu.

Santral 1,35 GW kurulu bir güce sahip. Yeşil kalkınmanın öncüsü santral, milil panellerle bir buçuk milyon ton karbondioksik salınımı da engelliyor.

DÜNYA STANDARTLARININ ÜSTÜNDE

Kalyon Karapınar GES projesi, İngiltere Hükümeti'nin sürdürülebilirlik konusunda küresel ölçekte sağlamış olduğu en yüksek rakamlı finansman olurken, santralde Dünya Bankası'nın "Sürdürülebilirlik Çerçevesi Standartları" en üst düzeyde ve titizlikle uygulanıyor.

1 milyar dolarlık yatırımla tamamlanan santralin finansmanında İngiliz ihracat kredi ajansı UKEF’in de katkıları bulunuyor.

Kalyon PV tarafından üretilen yüzde 80 yerlilik oranına sahip panellerle, yıllık 3 milyar kilovatsaat elektrik üretiminin gerçekleştirileceği santralin söz konusu elektrik üretimi, Türkiye'nin elektrik tüketiminin yüzde 1'ine karşılık geliyor.