Ekonomi Ayakkabı sektörü destek bekliyor

Ayakkabı sektörü destek bekliyor

29.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Küresel daralmanın yoğun etkilediği sektörlerden biri olan ayakkabı sanayisinin de umudu, 2024’ün ikinci yarısından sonra pazarların canlanması...

Ayakkabı sektörü destek bekliyor

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, “11 aylık verilere baktığımızda geçen yıla göre adet satışlarında yüzde 25, değer olarak yüzde 5 gerideyiz. Kapanan fabrikalarımız, istihdam kayıplarımız oldu. Yılbaşından bu yana istihdamımızın yaklaşık yüzde 30’unu kaybettik” dedi.   

Haberin Devamı

Buna ek olarak son dönemde ayakkabı ithalatının arttığını ve sektörün altı yıl aranın ardından yeniden dış ticaret açığı verdiğini bildiren İçten, 11 ayda bu açığın 100 milyon dolara ulaştığını söyledi. Emek yoğun sektörün asgari ücret artışlarından da etkilendiğini ifade eden Berken İçten şöyle konuştu: 

“Sektör için asgari ücret prim desteğinin artırılmasını, ilave SGK teşviki ve kısa çalışma ödeneği benzeri desteklerin sağlanmasını talep ediyoruz. Ayrıca çalışanların gelir vergisi dilimlerinin son yıllarda yaşanan kaybı telafi edecek şekilde yeniden düzenlenmesinin ve SGK üst limitinin revize edilmesinin çalışma hayatı için önemli bir açılım olacağını düşünüyoruz. Bütün olumsuzluklara rağmen moralimizi bozmuyor ve geleceğe umutla bakıyoruz. Çünkü Türkiye ayakkabıda küresel bir oyuncu. 580 milyon çiftle Avrupa’nın en büyük, dünyanın altıncı üretim kapasitesine sahibiz. 5 yıl içinde 2 milyar dolar ihracata ulaşmayı hedefliyoruz.” 

Yazarlar