Ekonomi B737 Max Boeing’den 25 milyar $ uçurdu

B737 Max Boeing’den 25 milyar $ uçurdu

15.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’li uçak üreticisi Boeing, Etiyopya’da yaşanan kaza sonrası 40’tan fazla ülkenin 737 Max tipi yolcu uçaklarının uçuşlarını durdurması nedeniyle zor günler geçiriyor.

B737 Max Boeing’den  25 milyar $ uçurdu

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), 10 Mart’ta Etiyopya’nın başkenti Addis Adaba’da yaşanan ve 157 kişinin hayatını kaybettiği kaza sonrası çok sayıda ülkede sivil havacılık otoritelerinin B737 Max’lerin uçuşlarını durdurması ve uçaklara hava sahalarını kapatmasının ardından uçak filosunun uçuşlarının geçici olarak durdurulması talimatını verdi.

Haberin Devamı

Boeing’in son kazadan bu yana piyasa değeri 25 milyar dolara yakın düşüş kaydetti.

4600 sipariş vardı

Boeing’in 4600 adet B737 Max yolcu uçağı siparişi bulunuyor. Bu yıl ve gelecek 3 yıl teslim edilecek siparişlerin neredeyse tamamının Max’ler olacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla modelde üretim hatası tespit edilip siparişlerin iptali, şirketi zor duruma sokabilir.

Havayolları tazminat isteyebilir

Boeing, Avrupalı rakibi Airbus’ın orta mesafede daha verimli yakıt kullanan A321 model güncellemesine karşı geliştirdiği 737 Max modellerinde, uçak motorunu daha etkin hale getirmek için daha büyük bir motor inşa etmişti. Yeni motorun idaresi için de yeni bir uçuş kontrol yazılımı geliştirilmişti. Söz konusu yazılımın otomatik pilot aktifken pilotların müdahalesini devre dışı bırakan bir sistem içerdiği biliniyor.

Haberin Devamı

Kazanın bu özellikten kaynaklanmış olabileceği ihtimali üzerinde de duruluyor. Öte yandan B737 Max’lerin uçuşlarını durduran şirketlerin, Boeing’den zararlarının karşılanmasını talep etmeleri Boeing’i büyük zarara uğratabilir.