Ekonomi BAE, Türkiye'ye hangi alanda yatırım yapacak? Uzmanlar açıkladı

BAE, Türkiye'ye hangi alanda yatırım yapacak? Uzmanlar açıkladı

24.11.2021 - 17:17 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan'ı resmi törenle karşıladı. BAE'nin Türkiye ziyaretinde doğrudan yeni yatırımları kapsayan anlaşmalar imzalanacak. Peki BAE, Türkiye'ye hangi alanda yatırım yapacak? CNN Türk canlı yayınında uzman isimler açıkladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Giray Saynur Derman, "Şu an Türkiye’nin mevcut durumu Doğu Akdeniz’deki etkinliği gibi pek çok başarıyla imza atan İHA ve SİHA’larla ekonomide ihracat yapmaya başlayan bir bölgesel aktör konumunda. Bunun da Birleşik Arap Emirlikleri’ne yansıması ekonomi temellidir. Özellikle SİHA'lar ve İHA’lar ile ilgilenildiğini duydum." dedi.

Ankara, BAE yönetiminin önemli isimlerinden Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed Bin Zayed El Nahyan'ı ağırlıyor. Peki BAE hangi alanda yatırım yapacak? CNN Türk canlı yayınında uzman isimler açıkladı. 

Haberin Devamı

'İHA'LAR İLE İLGİLENDİĞİNİ DUYDUM'

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Giray Saynur Derman konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: 

Özellikle Arap baharı sonrası bir Arap milliyetçiliği hakim. Körfez ülkelerinin politikaları tamamen değişmiş durumda. Katar’da daha önce bir ambargo uygulanmıştı Katar’da bundan nasibini almıştı.

ABD’nin kendi içerisinde ayrışmayla taban tabana zıt politika izlemesi yakın dönemde yaşadığımız olaylar oldu. Libya’daki Mısır’daki özellikle darbeyi desteklemeleri bilinen hareketlerdi. Şu an Türkiye’nin mevcut durumu Doğu Akdeniz’deki etkinliği gibi pek çok başarıyla imza atan İHA ve SİHA’larla ekonomide ihracat yapmaya başlayan bir bölgesel aktör konumunda. Bunun da Birleşik Arap Emirlikleri’ne yansıması ekonomi temellidir. Özellikle İHA’larla ilgilenildiğini duydum. Bugünkü ziyaretin temeli ekonomi odaklı olacaktır.

Haberin Devamı

Ben bugünkü adımı olumlu görüyorum. Geçen haftalarda yapılan Türk devletleri tarafından yapılan konseyin yapılmış olması. Türk devletlerinin iş birliğine Macaristan da katıldı. Dünyadaki ekonomik kriz için bir nebze de rahatlatıcı olacağını düşünüyorum.

"EKONOMİ TABANLI BİR HAREKET OLDUĞUNU ALGILIYORUM"

Elbette Batı blokunda yer almakla birlikte iş birliği siyasi ilişkilerini sürdürecek. Geçen dönemde Cumhurbaşkanımızın Afrika ziyareti vardı. Türk konseyinin yapılmış olması gibi hareketler aslında çok yönlü bir dış politikadır. Ekonomi tabanlı bir hareket olduğunu algılıyorum ben bunu.

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Mesut Hakkı Caşın ise şu ifadeleri kullandı: 

Birinci derece devlet protokolü uygulanıyor Birleşik Arap Emirlikleri'ne. Şu an da Türkiye BAE’ye ne kadar değer verdiğini ve geçmişte olan krizlere beyaz sayfa açmak istediğini söyleyebilirim.

Türkiye ve BAE Orta Doğu’da birbirini tamamlayan devletlerdi. Türkiye hiçbir zaman BAE’ye karşı hasbane bir tavır sergilememişti. BAE sermayesi yüksek olan bir devlet ve eğer Türkiye’ye geliyorsa kazan kazana göre bir ekonomik iş birliği anlaşması imzalanacaktır.

"BAYRAKTAR İLE YENİ ANLAŞMALAR YAPILABİLİR"

Haberin Devamı

Türkiye dünyanın 17’nci ekonomisi. BAE’nin Türkiye’ye yapacağı yatırımlardan kazançlı çıkabilecek bir ülke olarak görüyoruz. Bayraktar’ın yapmış olduğu İHA’lar dahil olmak üzere Türk savunma sanayi BAE ile yeni anlaşmalar yapabilir. Bu bakımda bu bir yeni sayfadır. Ben bu açılımın arkasının geleceğini düşünüyorum.

Burada BAE’nin temkinli olması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin mısır ile ilgili bir arka planı yok. Devletler arası iniş ve çıkışlar olabilir ancak şu husus açıktır ki Orta Doğu’da yeni Osmanlı geliyor diye bir tabir yok.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Orta Doğu’daki vizyonuna bakıldığında her devlet kendi yerini korumalıdır deniliyor. Ortak düşman burada terördür. BAE, Türkiye karşısı bazı yollar izlemiş olabilir. Uluslararası hukukta Türkiye iyi niyetli hareket etmektedir.

Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Eray Güçlüer ise şu ifadeleri kullandı:

Bugün Orta Doğu bölgesinin yakın geçmişine bakılacak olursa krizlerle Arap baharından tutun da Irak-İran savaşına kadar çok ciddi krizlerle boğuşan bir yer.

Haberin Devamı

Aldığımız siyasal haberlerin ekonomiye de etkilerinin hissedilmeye başlandığını görüyoruz. Döviz 12 liranın altını test etti. Bu önemli görüşmenin ekonomiye bir yansımaları oluyor gibi değerlendirdim. Bir yerde ekonomik istikrarın olması için güvenlik ve siyasal istikrarın olması lazım ki bu Türkiye’de var. 800 milyar dolarlık bir kaynağı yönetiyor BAE’den gelen ekip. 21 milyar dolarlık bir yatırım konusu gündemde Türkiye’de.

Güven ortamının sağlanmış olmasının bölge ekonomisine katkısının da olacağı son derece önemli. Dövizde ani yükselişler yaşanıyor ancak siyasi istikrar ve güven ortamı ekonomi ile birleştiğinde süreci iyiye götürecek diye düşünüyorum. 800 milyar dolarlık bir kaynak yönetiliyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın da sözlerini birleştirdiğimde bunun sadece BAE ile sınırlı kalmayacak diye düşünüyorum.