Ekonomi Bağış: Avrupa standardına geçelim, kıdem tazminatını kaldıralım

Bağış: Avrupa standardına geçelim, kıdem tazminatını kaldıralım

15.08.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kayseri Sanayi Odası, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın katkılarıyla düzenlenen “Ortak Geleceğimiz Avrupa Birliği” konulu panelde, “İşverenlerimiz ve işçi liderlerimiz otursunlar, artık Avrupa standartlarında bir sendika yasası için ortak bir noktada buluşsunlar” dedi.

Bağış: Avrupa standardına geçelim,  kıdem tazminatını kaldıralım

Türkiye’deki sendika yasasının, Avrupa standartlarının çok gerisinde olduğunu belirten Bağış şunları söyledi;
“Sendika yasası ne işçimizin hakkını korumaktadır ne işveren açısından çok güvence vericidir. Değiştirirken iki tarafın da kazanımları olabileceği gibi iki tarafından özveride bulunması gerekir. Eğer biz gerçekten Türkiye’de işçilerimize Avrupa standartlarında grev ve lokavt hakkı istiyorsak, o zaman Avrupa’da olmayan check off’tan da kıdem tazminatından da vazgeçmemiz gerekebileceğini düşünmemiz gerekir. Eğer işverenlerimiz Avrupa’daki işverenler gibi bir takım güvenceler istiyorlarsa onlara da sendikalarımızın bir takım anlayışları göstermesi gerekir. Ben inanıyorum ki ortak bir irade koyarlarsa bu iş bugün de çözülür ve bu dönem içerisinde ilk fırsatta bu konuda bir noktaya varmamızın zamanı geldi diye düşünüyorum. Gerçekten AB’yi istiyorsak bu konularda hepimiz biraz özveride bulunmaya, elimizi taşın altına koymaya hazır olmalıyız.”

Araba modeli değiştirmek
AB sürecini arabanın modelini değiştirmeye benzettiğini dile getiren Bağış, “Eğer 1980 model külüstür bir arabanız varsa ve son model, yeni, dinamik, hızlı bir arabaya binmek istiyorsanız, (Benim eski arabamın direksiyonunun bende hatırası var, buna monte edebilir miyiz?) derseniz yapamayız. Eski geleneklerimizden, eski alışkanlıklarımızdan vazgeçebilmemiz lazım” dedi.

Yazarlar