Ekonomi Bahçe mobilyasına bahar erken geldi

Bahçe mobilyasına bahar erken geldi

06.04.2021 - 07:28 | Son Güncellenme:

Bahar günlerinin gelmesiyle birlikte bahçeler, balkonlar hareketlendi. Bahçe mobilyalarında kolay temizlenen, hava koşullarına dirençli ürünler öne çıkıyor.

Bahçe mobilyasına bahar erken geldi

 

Aylin Rana Aydin

Haberin Devamı

Bahar günleriyle birlikte bahçe ve balkonların keyfini çıkarmak isteyenler hazırlıklara başladı. Özellikle Kovid-19 salgınında vatandaşların bahçeli, balkonlu evlere ilgisi artmıştı. Bu kapsamda mobilya sektörü temsilcileri, bahçe mobilyası satışının hızlandığını söylerken, yerli üreticilerin sayısının da arttığını belirtiyor. Sektör temsilcileri, bu yıl koyu renklerin ağırlıkta olduğunu belirtirken, ahşap, metal, ip gibi çeşitli materyallerin birarada kullanılacağını ifade etti. Bahçe mobilyalarında kolay temizlenebilen, yağmur ve güneşten etkilenmeyen ürünler öne çıkıyor.

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, sezonun başında olduklarını söyledi. Pandemiyle birlikte sezon kavramının ortadan kalktığını dile getiren Gürcan, “Evde kalınan süreçte bahçeli, balkonlu evlere olan ilgi satışlara da yansıdı. En fazla bahçe koltuk takımı, bahçe masa-sandalye takımları satıyoruz” dedi. Bahçe mobilyası satışında salgınla birlikte yüzde 70  artış olduğunu belirten Gürcan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Ürün fiyatlarında artış yüzde 30. Ancak hammadde fiyatlarındaki, dövizdeki artışı da göz önünde bulundurmak gerekir. Eskiden ithalat ağırlıklı sektörde, yerli üretici sayısının hızla artması oldukça ümit verici.”

MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, tüketicilerin balkonları yaşam alanlarına dönüştürmeye başladığını söyledi. Çalışkan, “Bahçe mobilyaları, tik ağacı, bambu ağacı, plastik gibi birkaç farklı özelliklerde üretilip satılıyor. Büyük mekanlarda genellikle koltuklu modeller tercih edilirken, bahçeli ya da balkonlu fark etmeksizin masalı takımların satışında ağırlık söz konusu” dedi.

L’unica Yönetim Kurulu Üyesi Kaan Ali Samantır, satışlardaki hareketliliğin devam edeceğini söyledi. Mobilyalarda fonksiyonellik ve konforu ön planda tuttuklarını belirten Samantır, tüketicilerin tercihlerinin genel olarak kaliteli, dayanıklı, uzun ömürlü, bakımı kolay ve rahat ürünlerden yana olduğunu ifade etti. Mobilyalarda ahşap, metal, kumaş, ip gibi çeşitli materyallerin birarada kullanılacağını dile getiren Samantır, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Özellikle kalın minderli modellerde rope örgü tarzı çok daha fazla görülecek. Genellikle sade ve bir o kadar da detaylarda şık tasarımların hâkim olduğu ürünler göreceğiz. Koyu renkler yine ağırlıkta... Açık renk kombinasyonlar da tercih edilecek.”

Güneşten etkilenmesin

Siesta Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Işıldar, hammadde fiyatlarındaki yüzde 100 artış ve dünya genelindeki lojistik krizle birlikte ürün fiyatlarında yüzde 30 artış olduğunu söyledi. Işıldar, “Emtia fiyatları artıyor, yazdan sonra normalleşme başlayacaktır. 80 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2021 sonu 30 milyon dolar ihracatı aşmayı planlıyoruz. En büyük pazarımız ABD, AB ve Avustralya” diye konuştu.

Hafif, kolay temizlenen, yağmur ve güneşten etkilenmeyen ürünlerin öne çıktığını aktaran Işıldar, “Fileli oturma ve şezlong gruplarımız bu yılın trendleri arasında, kolay temizlenebilmesi hijyenik ve rahat olması sebebiyle rağbet görüyor” dedi.

İşte püf noktaları

Sektör temsilcileri, bahçe mobilyası alırken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor:

Haberin Devamı

- Bahçedeki doğal şartlardan etkilenmeyecek malzemelerle üretilmeli.

- İklim koşullarına dayanıklı olan tik ağacı tercih edilebilir.

- Mobilyanın bel ve sırt ağrılarına yol açmayacak şekilde konforlu olması önemli.

- Döşemelik malzeme ve minderler iskeletle uyum içinde olmalı.

- Döşemelik malzeme kolay yanmayan, terletmeyen ve temizlenen özellikte olmalı.