Ekonomi Bahçenin yeni neslini Bahçeşehir’e yapıyor

Bahçenin yeni neslini Bahçeşehir’e yapıyor

25.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl için belirlediği beş yeni proje hedefinin ikincisi için Bahçeşehir’i seçen Soyak, 50 bin metrekarede yatay bir mimariyi tercih ettiği Bahçe&Bahçe projesinde her eve bambuyla tasarlanmış 50 metrekare bahçe ayırdı

Bahçenin yeni neslini Bahçeşehir’e yapıyor

Bu yıl 50’nci yaşına basan Soyak, bu yıl için belirlediği beş yeni projeye başlama hedefi doğrultusunda ilerliyor. Bu hedef yönündeki ilk projesini Soyak Optimus ismiyle İzmir’de gerçekleştirmeye başlayan firma, ikinci projenin adresi olarak İstanbul Bahçeşehir’i belirledi. Firmanın geriye kalan üç projesinden ikisinin adresi yine İstanbul olarak belirlenirken, biri de İzmir olarak açıklandı. Bahçeşehir’de Soyak Bahçe&Bahçe ismiyle satışa çıkarılan 294 konutluk projenin temel özeliği her bir konutun 50’şer metrekarelik özel bir bahçeye sahip olması. Aralık 2013’te tamamlanacak projede, ayrıca tüm evler dubleks ve tripleks olarak tasarlandı.

‘Hepsi bambulu olacak’
Projenin tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan Soyak Holding CEO’su M. Emre Çamlıbel, projede ‘yeni nesil bahçe’ anlayışını hayata geçireceklerini ifade etti. 294 konutun tümünün yeni nesil bahçeyle donatılacağının altını çizen Çamlıbel, “Yeşil bambu tasarımlı bu özel bahçelerin bakımı da çok kolay olacak. Burada herkesin saedce kendine ait lüks ve bakımı kolay bir bahçesi olmasını istedik” diye konuştu.

Yatay mimariyi tercih etti
Çamlıbel’in dikkat çektiği bir diğer nokta da tüm konutların 3+1 bahçeli dubleks yada 5+1 bahçeli tripleks şeklinde tasarlanması oldu. Projeyi inşa edildiği Bahçeşehir’de diğerlerinden ayıran bir başka temel özellik olarak 50 bin metrekarelik alanda yatay bir tarzda gerçekleştirilmesini gösteren Çamlıbel, “Bahçeşehir’de projeler genelde çok katlı. Biz, az katlı bir yapıyıyla ayrıştık. Ayrıca arsanın yapısının bu şekle uygun olması ve mimarımız Mutlu Çilingiroğlu’nun tercihinin de bu yönde olmasından dolayı bu tarz tercih edildi” dedi.

Haberin Devamı

ÜÇ YENİ PROJEYE DAHA HAZIRLANIYOR
Şu anda İzmir’de Soyak Siesta ve Optimus, İstanbul’da da Park Aparts olmak üzere üç noktada satışta olduklarını belirten M. Emre Çamlıbel, yeni başlayacakları projeler hakkında konuştu. Bu yıl beş yeni proje hedeflediklerini kaydeden Çamlıbel, “Sene sonuna kadar birisi İzmir’de, diğer ikisi İstanbul’da olmak üzere üç projede daha satışa çıkacağız” dedi. Çamlıbel, ellerinde 30 bin konutluk bir arsa stokunun olduğunun altını çizerek, buralara zaman içinde yeni projeler geliştireceklerini söyledi.

BİR BAKIŞTA BAHÇE&BAHÇE
- 50 bin metrekarelik arsa üzerinde gerçekleştirilecek.
- Yatay konseptte tasarlandı
- Konut sayısı 294 olarak belirlendi.
- Konutların tümü 3+1 dubleks ve 5+1 tripleks olarak projelendirildi.
- Fiyat aralıkları 402 bin lira ila 750 bin lira arasında değişiyor.
- Ödemelered 120 aya kadar banka kredisi söz konusu.

Haberin Devamı

PEŞİNATIN YÜKSELTİLMESİNE ‘KONUT YATIRIM ENSTRÜMANIDIR’ CEVABI
Konut kredilerinde BDDK ve Merkez Bankası’nın konut satışında ödenmesi gereken peşinatın yüzde 40’a yükseltilmesi hakkında yöneltilen bir soruya cevap veren M. Emre Çamlıbel, şöyle konuştu:
“Konutta kullanılan ve ödenmesi gereken peşinat miktarının diğer tüketici kredilerinden ayrı tutulması gerektiği fikrindeyim. Çünkü finansal olarak bizim milletçe tasarruf edememe gibi bir durumumuz var. Konut üretimi ise Türkiye’de deprem, göç, eldeki yapı stokunun elverişsizliği gibi birçok açıdan acil ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Konut üretimi ayrıca yatırıma dönük, diğer tüketici kredilerinde ve hatta arabada bile bir tüketim söz konusu. Ama konutta böyle bir durum söz konusu değil” dedi.

‘İstanbul’da fiyatlar üç kat yükselir’
Geçtiğimiz günlerde Kozzy AVM ile Avrupa’nın En İyisi ödülünü kazanan Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, özellikle Sultanahmet ve Şişli’de fiyatların yükseleceğinin altını çizdi

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, yatırımcısı oldukları Kozzy AVM’nin kazandığı ‘Avrupa’nın En İyisi Ödülü’nü tanıtmak için düzenlenen toplantıda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ilıcak, İstanbul’da gayrimenkul fiyatlarının üç katına çıkacağını ifade etti.
İstanbul’un var olduğu bölgenin merkezi haline dönüştüğünü ifade eden Ilıcak, özellikle ofis alanında çok ciddi bir büyüme potansiyeli barındıran şehrin Azerbaycan’da, Suriye’de para kazananların yatırımdaki birinci rotasının İstanbul olacağını kaydetti. İlgide İstanbul’un konumu kadar fiyatların ucuz olmasını da neden olarak gösteren Ilıcak, “İstanbul’da her şey çok ucuz. Ancak, beş yılda İstanbul’daki gayrimenkul fiyatlarının üç katına çıkacağını düşünüyoruz” dedi.

Şişli ve Sultanahmet’e dikkat
Özellikle Sultanahmet ve Şişli’nin değer kazanacağının altını çizen Ilıcak, “Biz aynı filmi Moskova’da seyrettik. Şu anda Moskova’da en ucuz metrekare fiyatı 3 bin 500 dolar. Fiyat, 10 yılda sekiz kat yükseldi” değerlendirmesinde bulundu. Ilıcak, şu anda Danıştay aşamasında olan Zeyport projesinde ise beklemede olduklarını belirtti.
Sekiz ülkede ticari gayrimenkul yatırımları olduğunu ve dört yıldan bu yana Türkiye’de bulunduklarını belirten Ulf Petterson ise yatırımda bir üst sınırlarının olmadığını söyledi.

150 milyon dolar yatırım planı
Petterson, Türkiye’ye 150 milyon dolar daha yatırım yapabileceklerine dikkat çekti. Şu anda Rusya’daki Aura, Adana’daki Optimum ve İstanbul Kozzy AVM’de yüzde 50’şer hisse sahibi olduklarını belirten Petterson, Rönesans Holding ile birlikte 70 milyon euro yatırım yaptıklarını dile getirdi.
Petterson, kısa sürede yapımına başlanacak Samsun ve Kahramanmaraş’taki AVM’lerde de 70 milyon dolarlık yeni yatırımla ortaklığı sürdüreceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Paris zaferinden sonra rota ABD
Kozzy AVM’nin yatırımcısı Rönesans Holding, AVM’yle geçtiğimiz günlerde Paris’ten ‘Avrupa’nın En İyisi’ ödülüyle döndükten sonra şimdi Las Vegas’ta düzenlenecek olan ‘Dünyanın En İyileri’ organizasyonu için hazırlanıyor. Kozyatağı’nda yer alan Kozzy AVM, Avrupa’nın en büyük perakende organizasyonu olarak nitelendirilen Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi’nin (International Council of Shopping Centers - ICSC) Paris’te düzenlenen konferansında Türkiye’den 2011 Avrupa Alışveriş Merkezleri Ödülü’ne (ICSC 2011) layık görülen tek AVM oldu. Kozzy AVM, bu ödülle, Las Vegas’daki ReCon Dünya Gayrimenkul Konferansı 2012 Dünya’nın En İyileri Ödülleri için doğrudan finalist olma hakkı kazandı.

Haberin Devamı

Sektördeki büyüme iş ilanlarını da tetikledi
Yenibiris.com’un istatistikleri, inşaat sektöründeki büyümenin yansımalarını değişik bir açıdan ele aldı. İnternet sitesinin mart-nisan-mayıs aylarını kapsayan istatistiklerine göre, üç aylık süreç içinde inşaat sektöründe verilen ilan sayısında yüzde 10, yapılan iş başvurusu sayısında ise yüzde 8’lik bir artış oldu.
2010 yılından itibaren toparlanmaya ve giderek artan büyüme rakamlarına ulaşan sektör, geçen yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde ulaştığı büyüme rakamlarıyla ekonomi içinde en hızlı büyüyen sektör olmuştu.

Haberin Devamı

Müteahhitler, emlağın da soğutulacağı mesajını verdi
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Emin Sazak, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) ekonomiyi soğutma yönünde aldığı kararlarda konut ve otomobil sektörünün büyük oranda dışarıda tutulduğunu belirterek, zaman içinde konutla ilgili yeni bir düzenleme gelmesinin muhtemel olduğunu kaydetti.

‘Düzenleyiciler dikkat etsin’
Ekonomide çok ani zıplamalar yapılmaması gerektiğine işaret eden Sazak, sektörün ve sektör düzenleyicilerini daha dikkatli davranmasını isteyerek, “Ekonomiye soğutmaya çalışırken, dondurmayalım” dedi.
Zaman içinde konutla ilgili yeni bir düzenleme gelebileceği mesajını veren Sazak, “Görüşüm kararların zamana yayarak uygulanması. Bu yaklaşım sektör açısından da uzun vadede faydalı olacaktır. Ani kararlar, konut stoğu konusunda negatif etkiler yaratabilir” dedi.

‘Piyasa doygunluğa ulaştı’
Türkiye’de konut piyasasının her zaman özellikle büyük şehirlerde çok hareketli olduğunu belirten Sazak, “2006 ve 2007 yıllarında sektör çok hızlı büyüdü. En büyük itici güç, gayrimenkule, özellikle konut sektörüne yapıldı. Fakat yatırımlar, takip eden senede ise çok ciddi düşüşler yaşandı. Çünkü belli bir noktada piyasa doydu” diye konuştu.

30 yıl vadeli kredi Ukra ile yola çıktı
Şeker Mortgage Finansman (Şeker Finans) ile bir anlaşma yapan Ukra İnşaat, satışları devam eden ve dizi oyuncusu Necati Şaşmaz’ın reklam yüzü olarak rol aldığı Ukra Hane Plus projesinde 30 yıl vadeli konut kredisi imkânı sunuyor.
30 yıl vadeyi bu zamana kadar bir emlak şirketinin Türkiye’de verdiği en uzun vade olarak nitelendiren Ukra İnşat Yönetim Kurulu Başkanı Atila Yavuz, “Türkiye’de ilk kez sunulan 30 yıl vadeli konut kredileri için Ukra İnşaat ve Şeker Finans anlaşmaya vardı. Şeker Finans kredisinin vadesi 30 yıl, aylık faizi ise binde 94. Toplam konut bedelinin yüzde 75’ine kadar kullanılabilen bu kredilerin dosya ücreti de Ukra İnşaat müşterilerine özel olarak çok düşük bir tutarda belirlendi ” diye konuştu.
50 bin liralık kredi için aylık yalnızca 487 lira ödeme yapılarak ev sahibi olmanın mümkün olacağına dikkat çeken Yavuz, “Böylece ilk kez gerçek anlamıyla kira öder gibi ev sahibi olunabilecek” dedi.
Kredinin kullandırılacağı Ukra Hane Plus projesi 800 konuttan ve sekiz ticari üniteden oluşuyor. Projenin bugüne kadar yüzde 80’inin satışı tamamlandı. Ukra Hane Plus’ta anahtar teslim tarihi Aralık 2011olduğu için proje, oturmak ya da yatırım yapmak isteyenler için büyük bir fırsat oluşturuyor. Projedeki metrekare satış rakamları ise 1400 ila1500 lira aralığında.

DEĞERLEMECİLERE 80 SAATLİK?DERS
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) düzenlediği Gayrimenkul Değerleme Lisanslama sınavına yönelik hazırlık eğitimlerini açıyor. Toplam 80 saat olması planlanan eğitimler 9 Temmuz’da başlayacak. İstanbul’da yapılması planlanan eğitimlere sınırlı sayıda kursiyer kabul edilecek. Yılda tahmini 700 bin adetin üzerinde rapor üretildiği düşünülen sektörün 3 binin üzerinde değerleme uzmanı ve uzman adayını istihdam ettiği biliniyor.
SPK mevzuatına uygun olarak 20 ve 21 Ağustos 2011 tarihlerinde düzenlenecek olan ‘Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı’ sınavına hazırlanmak isteyen, meslekte temel bilgilere sahip ilgili ve dört yıllık üniversite mezunu bireylerin katılması beklenen eğitimde sınavın beş farklı modülü için farklı sınıflar açılıyor.
Gerçekleştirilecek eğitimlerde katılımcılara temel finans matematiği, ilgili mesleki mevzuat ve etik kurallar, gayrimenkul değerleme esasları, ilgili vergi mevzuatı ve inşaat muhasebesi gibi konular hakkında bilgi verilecek. Birlik, uygulamacılarla olduğu kadar akademik çevreden de oluşturduğu güçlü kadrosu ile eğitimleri organize ederken eğitimde eski sınavlarda çıkmış soruların da çözülmesi planlanıyor.

AIRPORT PLAZA
Mutlutürk İnşaat tarafından Pendik’te gerçekleştirilen AirPort Plaza Kurtköy, 8 bin 736 metrekare arsa üzerinde yedi kat olarak yükseliyor. Toplam inşaat alanı 33 bin 257 metrekare olan projede 22 bin 450 metrekare kiralanabilir alan, A sınıfı ofis olarak inşa ediliyor.