28.11.2010 - 02:56 | Son Güncellenme:
EMLAK - TEBERNÜŞ KİREÇCİ
Tam, 12 bin kişinin yer alması düşünülen bu projenin kurulduğu saha 1 milyon 200 bin metrekare büyüklükte. Yer alacak konut sayısı ise 2 bin 800. Ana teması ‘bahçeli evler’ olarak belirlenen Eston Şehir, geniş yaşam alanlarını tercih edenlere göre.
BİR BAKIŞTA
Adı: Eston Şehir
Lokasyonu: Bahçeşehir
Yapan şirket: Eston Yapı
Satış pazarlama sorumlusu: Banu Akyıl
İnşaata başlama tarihi: 2008
Tamamlanma tarihi: 2017
Toplam arsa: 1 milyon 200 bin metrekare
İnşaat büyüklüğü: 369 bin 306 metrekare
Konut bilgileri: 2 bin 800 konut olarak tasarlanan projede apartman daireleri, dubleks konutlar ve villalar yer alıyor.
Minimum daire büyüklüğü: 65 metrekare
Maksimum daire büyüklüğü: 371 metrekare
Sosyal donatılar: Yüzme havuzları, yürüyüş parkurları, çocuk oyun alanları, sporlar alanları ve alışveriş merkezleri
Yaşayacak insan sayısı: 12 bin kişi
FİYATLAR HANGİ DÜZEYDE?
En düşük ve en yüksek metrekare fiyatı: Fiyatlar, siteye göre değişgenlik gösteriyor. Eston Şehir bölümünde metrekare fiyatı 2 bin 700 TL olarak belirlenirken, Eston Şehir 5. Kısım’da ise 3 bin 250 TL olarak etiketlendi.
En pahalı ve en ucuz konutun fiyatı: Bahçeli apartman dairelerinin fiyatları 169 bin ile 342 bin lira arasında. Villaların fiyat aralığı ise 488 bin ile 975 bin lira arasında değişiyor.
ULAŞIM AVANTAJLARİ
En yakın okullar: Bahçeşehir Koleji, Abdi İbrahim İlköğretim Okulu, Bahçeşehir Lisesi, Bahçeşehir Yıldızlar Koleji ve Özel Kültür 2000 Koleji.
En yakın poliklinik ve hastaneler: Bahçeşehir Poliklinik, Alman Hastanesi, Esenyurt Devlet Hastanesi.
En yakın alışveriş merkezi: Prestige Mall Alışveriş Merkezi, Galeria Bahçeşehir.
Havalimanlarına uzaklığı: Sabiha Gökçen Havalimanı’na 80, Atatürk Havalimanı’na 25 kilometre.
NASIL BİR YAŞAM SUNUYOR?
Bahçeşehir’de gerçekleştirilen Eston Şehir projesi, yeşilin hakim olduğu bir proje olarak tasarlandı. Zaten, projenin ana konsepti ‘bahçeli evler’ teması üzerine kuruldu. Çağdaş şehircilik anlayışı projenin bir diğer tipik özelliği. Proje konumlandırılırken ana ulaşım yollarına yakın olmasına özel bir gayret gösterildi. Bu arada bölgede yakında hayata geçirilecek olan büyük alışveriş ve ticaret merkezleri de projenin yakınlarında olacak.
Ebeveynler için projeyi çekici kılan en önemli unsurlardan biri de projenin, çocukların özgürce oynayabilecek şekilde planlanmış olması. Kadınlar için ise ana çekim unsuru dairelerdeki mutfak ve salonlar. Tüm salonlar lamine parke ile kaplanırken, şöminelerle zenginleştirildi. Mutfaklara yemek bölümü eklenmesi bir başka önemli ayrıntı. Bu arada tüm mutfaklar ankastreli olarak teslim ediliyor.
Eston Şehir, isminin hakkını verebilmek için sosyal donatılara da oldukça önem verilen bir proje olarak tasarlandı. Yüzme havuzları, yürüyüş parkurları, çok amaçlı spor alanları bunlardan bazıları.
‘Dikey yapılanma ile havayı satalım’
Doğa Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ari Duek, kentteki dönüşüm projelerinde dikey yapılanmanın tercih edilmesi gerektiğini düşünenlerden. Bu durumda yeşil ve sosyal alanların da kendiliğinden artabileceğini düşünen Duek, “Böylece, Moskova ve New York gibi şehirlerde olduğu gibi hava sahası satışı yapılabilir” diye konuştu.
Ulaşım yeraltına
Diğer yandan İstanbul için bir dönüşüm uygulamasında tarihi ve kültürel dokunun yeniden inşa veya restore edilerek koruma altına alınması gerektiğine dikkat çeken Duek, “Esasen İstanbul’u ‘yeni’ ve ‘eski’ olarak ikiye ayırabiliriz. Eski İstanbul’da tescilli olan yapılar restorasyon projeleriyle yeniden hayata kazandırılabilir. Bu şekilde binaların tarihi dokusu korunarak modern bir çehreye kavuşurken altyapısı güçlendirilebilir, bazı caddeler yayalaştırılırken bazı bölgelerde turistik alanlara dönüştürülebilir.”
Ari Duek’in ulaşım konusundaki çözümü ise sistemin yeraltına alınması üzerine kurulu.?Duek, “Ulaşımı hızlı bir şekilde yeraltına almak gerekiyor. Bu arada trafiği artıran ticaret merkezlerinin yeni İstanbul’a taşınması gerekiyor. Bu durumda da hızlı nüfus artışı ve yoğun araç trafiğinin yeni İstanbul’u da felce uğratmaması için trafik sorunu çözülmeli ve metroların boyu uzatılmalı” dedi.
Ari Duek’in dönüşüm reçetesi:
1- Şehirdeki konut, sanayi, ticaret ve sosyal aktivite alanları planlı bir şekilde oluşturulmalı.
2- Eskiyen bölgelerin korunması için gereken tedbirler alınmalı. Ulaşım hızlı bir şekilde yeraltına alınmalı ve metroların alanları genişletilmeli.
3- Dikey bir yapılanma modeliyle yeşil ve sosyal alanlar artırılmalı.
’Çılgın proje’nin adresi taşocağı mı?
Haliç’in çamurunun pompalandığı, Alibeyköy’deki eski taşocağının bulunduğu 500 bin metrekare arazi ‘özel proje alanı’ ilan edildi. T24’teki habere göre, bölgeye lunapark, hayvanat bahçesi, sinema, tiyatro, müze, alışveriş merkezleri, yüzme havuzu, su tesisleri, buz pisti, otel, lokanta, çay bahçesi gibi pek çok ünite yapılabilecek. 20 katlı otelin yapılabileceği projeyi gerçekleştirecek olana, 30 yıllığına kullanım hakkı devri yapılacak.
Büyükşehir Belediyesi’nin, Alibeyköy’de bulunan 500 bin metrekareden büyük bir rekreasyon alanı için kısa sürede hızlı bir şekilde hazırladığı ‘özel proje’ ile ilgili imar planı değişikliği, tamamlanma süresiyle de dikkat çekti. Ekim ayı içinde hazırlıkları tamamlanan projenin dosyası, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı toplantısına sunuldu. Belediyesi, tarihinde belki de bu kadar kısa sürede hazırlanan başka dosya görmedi.
Proje, akıllara, Başbakan’ın, geçtiğimiz aylarda sözünü ettiği ‘çılgın proje’nin bu olabileceğini getirdi