Ekonomi Bakan Albayrak: Yeni başarı hikâyesi yazacağız

Bakan Albayrak: Yeni başarı hikâyesi yazacağız

19.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin dengeleme sürecine girdiğini belirten Bakan Berat Albayrak yürütülen politikalarda kesinlikle gevşeme olmayacağını söyledi. Albayrak, Türkiye’nin ekonomide yeni bir başarı hikâyesi yazacağını da dile getirdi

Bakan Albayrak: Yeni başarı hikâyesi yazacağız

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye finansal piyasalarında yaşanan dengelenmeye ilişkin, “Kesinlikle gevşemeyeceğiz. Politikalarımızı kararlılıkla hayata geçirmeye hükümetimiz olarak devam edeceğiz. Risk primlerimiz düşmeye, bu anlamdaki temellerin daha da sağlamlaşması için zayıflıklarımızı güçlendirecek adımları aynı motivasyonla atmaya devam edeceğiz” dedi. Albayrak, Türkiye’nin yeni bir ekonomik başarı hikâyesi yazmaya başladığını söyledi.

Haberin Devamı

'REAKSİYONLAR İYİ'

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’nin iş dünyası ayağı olan 2018 BRICA İstanbul Zirvesi’nde konuşan Albayrak, piyasaların ekonomi yönetiminin aldığı tedbirleri ve açıkladığı Yeni Ekonomi Programı (YEP) olumlu karşıladığını söyledi.

Albayrak, Türk Lirası’nda sağlanan ciddi güçlenmenin Türk özel sektörünü sıkı bir şekilde motive ettiğini ifade ederek, “Kesinlikle gevşemeyeceğiz. Politikalarımızı kararlılıkla hayata geçirmeye hükümetimiz olarak devam edeceğiz. Risk primlerimiz düşmeye, bu anlamdaki temellerin daha da sağlamlaşması için, zayıflıklarımızı güçlendirecek adımları aynı motivasyonla atmaya devam edeceğiz” dedi. Albayrak, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bugüne kadar ağırlıklı yurt içi ve yurt dışı piyasalar YEP ve aldığımız diğer tedbirlerin hepsine çok olumlu reaksiyon gösterdi. Türk Lirası Amerikan doları karşısında aynı dönemde yaklaşık yüzde 21 oranında değer kazandı. Son bir ayda Hazine’nin iç borçlanma faizleri yine baz puan olarak baktığımızda 230 baz puanın üzerinde bir gerileme ortaya koydu.”

'DALGALANMA DURDU'

Albayrak, Türk ekonomisinin spekülatif atakları başarıyla savuşturduğunu da belirterek, “Türkiye ekonomisinde ve finansal piyasalarda yaşanan tüm bu dalgalanma süreci durdu, güçlü bir şekilde stabilize olarak, sağlam adımlarla yoluna devam etmeye başladı” şeklinde konuştu.

Bakan Albayrak: Yeni başarı hikâyesi yazacağız

Yerel para biriminin dolar karşısında değerlenme oranı ve CDS primlerindeki iyileşme nedeniyle Türkiye’nin Brezilya ile birlikte yükselen piyasalardan pozitif ayrıştığını ifade eden Albayrak, Türkiye’nin tahvil faizindeki gerileme nedeniyle bu alanda da gelişen piyasalar arasında ilk 2’de yer aldığını söyledi.

'KAYNAK SAĞLAMA SORUNU YOK'

Ağustosta maruz kalınan spekülatif ataklarla başarılı bir şekilde mücadele ettiklerini belirten Albayrak, şöyle konuştu:

“Spekülatif ataklarla birlikte oluşturulmak istenen karamsar tabloya, panik havasına izin vermedik. Birileri Türkiye için karamsar bir fotoğraf, hatta felaket senaryoları üretmeye çalışsa da biz ilk günden beri söylediğimiz çerçevede adım adım, rasyonel politikalarla, güçlü, güven veren söylem ve duruşumuzla süreci çok ama çok güçlü bir şekilde yöneterek geride bıraktık.

Haberin Devamı

Türkiye’nin kaynak sağlama sorunu yok. Türkiye’nin borç stoku ortada. Dünyanın en düşüklerinden biri. Hane halkı borç stoku ortada, dünyanın en düşüklerinden bir tanesi.

Toplam Türkiye bilançosuna baktığımızda Türkiye’nin gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 135’lerdeyken gelişmekte olan ülkeler yüzde 211’de. Türkiye’nin likidite sorunu yok. Bu algıyı oluşturmaya çalışanlar gerçekleştirdiğimiz tahvil ihracıyla ders almışlardır.”

'ÇİN'LE EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ARTSIN'

Zirvenin açılışında konuşan TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik ise, “Ticaretin geçtiği yoldan sadece ticaret geçmez. Aynı zamanda bilgiler, fikirler, inançlar, değerler ve kültürler de geçer. Tarihi İpek Yolu bu nedenle yüzyıllar boyunca farklılıkları buluşturan bir köprü olmuştur.

TÜSİAD olarak BRICA’nın 2’nci zirvesine doğu ve batının buluştuğu, medeniyetler şehri İstanbul’da ev sahipliği yapmaktan çok büyük bir heyecan duyuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bilecik, Çin’den Türkiye’ye yatırımların artması gerektiğini belirterek, Çin’le özellikle teknoloji alanında yapılacak iş birliklerinin, önümüzdeki dönemde ekonomik ilişkiler açısından büyük önem arz ettiğini söyledi.

'TÜRKİYE BİR GEÇİŞ KORİDORUNDA'

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Suma Chakrabarti de Avrupa ve Asya’yı bağlaması hedeflenen Kuşak ve Yol girişimine destek verdiklerini belirterek, söz konusu girişimin ekonomik entegrasyon ve ülkelerde ekonomilerin verimliliği için önemli bir fırsat sağladığını söyledi.

Ekonomik entegrasyonun sürdürülebilir kalkınmanın vazgeçilmez bir boyutu olduğunu belirten Chakrabarti, “Yüz yıllar boyunca Türkiye kültürlerin ve ekonominin geçiş koridorunda yer almıştır. İşte Avrupa ve Uzak Doğu’nun bağlanması noktasında Türkiye son derece önemli rol oynuyor” dedi.