Ekonomi Bakan Nebati: KKM’de yenileme oranı % 70

Bakan Nebati: KKM’de yenileme oranı % 70

11.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2.3 milyon mudinin yaklaşık 1.5 trilyon lirasının bulunduğu kur korumalı mevduatta (KKM) yenileme oranının yüzde 70 olduğunu açıkladı. Bakanlığının 2023 bütçe teklifi ile ilgili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Nureddin Nebati şu bilgileri verdi:

Bakan Nebati: KKM’de yenileme oranı % 70

“Vatandaşlarımızın KKM’ye destek ve teveccühleri sayesinde milli para birimimizde istikrar güçlendirilmiş ve liraya olan güven artmıştır. 9 Kasım itibarıyla 2.3 milyon mudinin yaklaşık 1.5 trilyon lira tasarrufu bu hesaplarda değerlenmektedir. Hazine tarafından desteklenen KKM hesaplarına bugüne kadar yaklaşık 91.6 milyar TL destek ödemesi gerçekleştirilmiştir. Hazine destekli hesaplarda yenileme oranı yaklaşık yüzde 70 seviyesindedir. KKM hesaplarının toplam vadeli mevduatlar içindeki payı ise yüzde 27’dir.”

Haberin Devamı

Küresel piyasalarda öngörülebilirliğin azaldığı, dolar karşısında euro’nun sene başına göre yüzde 12, Japon Yeni’nin yüzde 27 değer kaybettiği bir ortamda liranın stabilite sağlandığını anlatan Nebati, “Reel kur sene başına göre yüzde 16.7 değer kazanmıştır” dedi. Enflasyonun tüm dünyada bir sorun haline geldiğini, alım gücünü yükseltmek için çalıştıklarını belirten Bakan Nebati, “Artan hayat pahalılığı nedeniyle vatandaşlarımızın karşılaştığı sıkıntıların elbette farkındayız. Alım güçlerinde gerçekleşen kaybın önüne geçmek için hükümet olarak üzerimize düşen hiçbir sorumluluktan kaçmıyoruz” diye konuştu.

ÖTV İNDİRİMİ YOK

Bakan Nebati, Komisyon’daki bütçe sunumunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Nebati, motorlu taşıtlarda ÖTV indirimi ile ilgili bir çalışma olmadığını belirterek, “Matrah artırımı ile ilgili çalışıyoruz” dedi.