Ekonomi Bakan Pekcan duyurdu! e-Ticarette "güven damgası" sayısı artıyor

Bakan Pekcan duyurdu! e-Ticarette "güven damgası" sayısı artıyor 

19.06.2020 - 10:46 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, tüm paydaşlarla, sektör  aktörleriyle ve ticaret erbabıyla birlikte e-ticaretin getirdiği fırsatları en  iyi şekilde kullanıp üretimi ve ihracatı geliştireceklerini belirterek,  "Tüm  e-ticaret sitelerimizi, ülkemizin e-ticaretteki kalite öncelikleriyle uyumlu  biçimde güven damgalarını alarak faaliyetlerini sürdürmeye davet ediyorum." dedi. 

Bakan Pekcan duyurdu e-Ticarette güven damgası sayısı artıyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından, tüketicilerin  elektronik ortamda güvenle alışveriş yapmalarına imkan sağlayan "güven damgası"  sistemine yeni e-ticaret şirketlerinin dahil olması dolayısıyla tanıtım  toplantısı düzenlendi.

Haberin Devamı

Bakan Pekcan, video konferans sistemiyle katıldığı toplantıda yaptığı  konuşmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde e-ticaretin öneminin  tüm dünyada görüldüğünü söyledi.

e-Ticaretin coğrafi sınırları ortadan kaldırması, kesintisiz hizmet  sunumu, pazara giriş ve iş yapma maliyetlerinin azaltıcı etkisiyle ülke  ekonomileri için stratejik bir faaliyet alanı olduğunu ifade eden Pekcan, bazı  faaliyet kollarındaki KOBİ'ler, esnaf ve üretici birliklerinin desteklenmesinde  de e-ticaretin önemli fırsatlar sunduğunu dile getirdi.

Bakan Pekcan, şöyle konuştu: "e-Ticaretin bu kadar genişlemesi, faydalarının yanında potansiyel bir  risk de barındırmaktadır. Tıpkı konvansiyonel ticaretteki gibi e-ticarette de  taraflar arasındaki sözleşme şartları iyi çok işlenmeli, malın ayıpsız teslimi,  teslim şekilleri ve ödeme koşullarına kadar tüm hususlar her iki tarafı da memnun  eden biçimde önceden tanımlanmalıdır ki sonunda bir anlaşmazlık doğmasın."

Haberin Devamı

Pekcan, güven damgası sisteminin de bu çerçevede çok önemli olduğuna  işaret ederek, tüketicilerin haklarının korunması, yanlış bilgilendirilmemesi  için gerekli altyapının sağlanması gerektiğini bildirdi.

İnternet ortamına aktarılan kişisel verilerinin korunmasının da önemli  bir güvenlik konusu olduğuna dikkati çeken Pekcan, "e-Ticaret, tarafların  sözleşme özgürlüğüne ve piyasa etkinliğine halel getirilmeden düzenlenmeli,  denetlenmeli ve güvenli olması temin edilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Pekcan, Türkiye'nin e-ticaret alanında iddialı ve gelişime açık bir  konumda olduğunu belirterek, ülkenin genç, dinamik ve iletişim teknolojilerine  yatkın bir nüfusu ve jeo-stratejik konumundan dolayı avantajları olduğunu  anlattı.

"Türkiye küresel e-ticaret pazarında önemli bir aktör haline  geliyor"

Türkiye'nin küresel e-ticaret pazarında önemli ve belirleyici bir  aktör olma özelliğinin her geçen gün arttığına ve e-ticaretin güçlü, güvenli bir  altyapıyla sürdürülmesinin önemine işaret eden Pekcan, "Bu çerçevede, güvenlik,  gizlilik ve hizmet kalitesi konularındaki beklentilerin karşılanması, endişelerin  giderilmesi ve e-ticaret sitelerinin güvenirliğinin tesis edilmesi amacıyla  e-ticarette güven damgası sistemini oluşturduk." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Bu kapsamda TOBB'u da "güven damgası sağlayıcı" olarak  yetkilendirdiklerini anımsatan Pekcan, sisteme dahil olmak isteyen e-ticaret  sitelerinin "www.guvendamgasi.org.tr" adresi üzerinden gönüllülük esasına göre  başvuruda bulunabildiklerini söyledi.

Pekcan, başvuruların ilgili mevzuat çerçevesinde değerlendirileceğini  ifade ederek, kriterlere uyduğu belirlenen e-ticaret sitelerine güven damgası  tahsis edildiğini dile getirdi.

Güven damgası sahibi e-ticaret sitelerinin tüketicinin korunması,  kişisel veriler, ödeme sistemleri konusunda ilgili mevzuata uygun davranacağını  ve güvenilir bir otorite tarafından denetleneceğini vurgulayan Pekcan, şunları  kaydetti:

"Bu siteler, bilgilerin yalnızca internet sitesi ve ilgili kullanıcı  tarafından görülmesini sağlayan sertifikalar kullanacak, belli aralıklarla  yapılan testlerle güvenlik açıkları tespit edilebilecek. Alıcıların siparişi  hakkında bilgi alabilmesi, talep ve şikayetlerin etkin bir şekilde  değerlendirilmesi sağlanacak. Malın stok bilgisi, içeriği, ölçüleri gibi  özelliklerine ilişkin pek çok ayrıntıya sitede yer verilecek. Ayrıca, alıcıya  siparişinin durumu hakkında bilgi ve kargo takip imkanları sunacak."

Haberin Devamı

"Tanıtım faaliyetlerini sürdüreceğiz"

Pekcan, tüm işletmelerin bu damgayı alabilmesi ve vatandaşların  farkındalığının artırılması için TOBB ile tanıtım faaliyetlerini sürdüreceklerini  belirterek, "Güven damgası sistemi özellikle e-ticaret yapan küçük  işletmelerimizin de güven algısı yaratabilmelerine ve kendilerini  tanıtabilmelerine imkan sağlayacak." diye konuştu.

Bakanlık olarak salgın dönemi ve öncesinde attıkları dijitalleşme  adımlarını anımsatan Pekcan, sanal fuar ve ticaret heyeti uygulamalarına  sağladıkları destekler hakkında bilgi verdi.

Pekcan, Türkiye'nin dijital ekonomi alanında atacağı adımları  hızlandırmaya, bu konuda projeler üretmeye devam edeceklerini vurgulayarak, bu  konuda yapılabilecek her türlü katkı ve öneriye açık olduklarını kaydetti.

Haberin Devamı

"e-Ticaretin getirdiği fırsatları en iyi şekilde kullanacağız"

e-Ticaret sitelerine çağrıda bulunan Pekcan, "Tüm paydaşlarımızla,  sektör aktörleriyle ve ticaret erbabımızla birlikte e-ticaretin getirdiği  fırsatları en iyi şekilde kullanıp üretim ve ihracatımızı geliştireceğiz. Tüm  e-ticaret sitelerimizi, ülkemizin e-ticaretteki kalite öncelikleriyle uyumlu  biçimde, güven damgalarını alarak faaliyetlerini sürdürmeye davet ediyorum."  ifadelerini kullandı.

Pekcan, e-ticarette güven damgası mekanizmasının oluşturulmasında ve  hayata geçirilmesinde emeği geçen Bakanlık ve TOBB çalışanlarına teşekkür etti.

18 e-ticaret sitesi "güven damgası" taşıyor

Güven damgası elektronik ticarette güven ortamının tesis edilmesi,  gizlilik, hizmet kalitesinin sağlanması ve tüketicinin yaşadığı endişelerin  giderilmesini amaçlıyor.

Güven damgasına sahip e-ticaret sitelerinde "TR-GO" logosu yer alıyor.  Sisteme yeni katılan 6 e-ticaret sitesiyle birlikte güven damgası taşıyan hizmet  sağlayıcılarının toplam sayısı  18'e ulaşmış bulunuyor.