Ekonomi Bakan Tüfenkci: Takas yöntemini tüm dünyaya açtık

Bakan Tüfenkci: Takas yöntemini tüm dünyaya açtık

23.01.2017 - 15:40 | Son Güncellenme:

Dış ticarete katkı sunacak, Türkiye'nin dövize bağımlılığını azaltacak uygulamayı Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, açıkladı. Öte yanda İran’la başlatılan trampa yoluyla dış ticarete geçen hafta Rusya da katılmıştı.

Bakan Tüfenkci: Takas yöntemini tüm dünyaya açtık

Önceden sadece İran ile sınırlı olan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) kesintisi muafiyeti artık tüm ülkeleri kapsayacak. Böylece ülkeler vergisel avantajlardan yararlanacak ihtiyacı olan ürünü dövize ihtiyaç duymadan kendi elindeki ürün ile değiştirecek.

Haberin Devamı

İran’la başlatılan trampa yoluyla dış ticarete Rusya da katıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ithalatta ve ihracatta malın malla takas edilmesi anlamına gelen trampa yöntemini tüm ülkelere yaygınlaştırmak için çalışma başlattıklarını söyledi.

TBMM’de bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Tüfenkci “Trampa Türkiye’nin aynı zamanda dolara, dövize bağımlılığını azaltacak çalışmalardan birisi. Şimdiye kadar sadece İran’la yapılıyordu, şimdi bir haftadır Rusya da bunu kullanmaya başladı. Mesela bir makine ithal ettiniz, karşılığında yerel para birimini de kullanmıyorsunuz; mal gönderiyorsunuz. Buralarda karşılıklı gümrükleme avantajlarıyla birlikte herkes kendi yerel para birimini kendi ülkesinde kullanmış oluyor” dedi.

Haberin Devamı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, bu kararın alınmasında dolardaki artışın payının olduğunu söyledi. "Takas yöntemini tüm dünyaya açtık" diyen Tüfenkci, bu yıl ithalatın yüzde 1'inin takas yoluyla gerçekleşmesi halinde ekonominin döviz talebinin 2 milyar dolar kadar azalacağına işaret etti.

Ticaret yaparken vergisel avantajlar sağlayacak olan uygulama 2017 yılı itibariyle hayata geçirildi. Sistemin elektronik ortamda takibini sağlamak için de alt yapı tamamlandı ve elektronik takip sistemi devreye girdi.