19.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:
İTHAL mamalarda süren "zehir" kuşkusu anneleri tedirgin etmeye devam ederken, Türkiye'de satılan ithal ve yerli tüm mamaları denetime alan Sağlık Bakanlığı, ön neticeleri bugün açıklayacak.
Çeşitli satış noktalarından örnekleme metodu ile alınan numunelerle ilgili kesin neticeler ise önümüzdeki günlerde kamuoyuna duyurulacak.
Ocak ayında İngiltere'de Milupa firmasının Milumil, Fransa'da da aynı firmanın "Lemiel 2" adlı mamasından yiyen bebeklerin "Salmonella anatum"(tifo ve türleri) hastalığından dolayı ishale yakalanması üzerine iki ülke sağlık Bakanlıkları, ilgili firmayla işbirliği yaparak bu ürünleri piyasadan toplattırmıştı. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tedirginliğe yolaçan bu haberler Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirirken, kamuoyunda mamalara karşı şüphe oluşturdu.
Milupa'nın ithalatçısı Osman Çarmıklı'nın sahibi olduğu Çarmosan firması sözü edilen mamalardan hiç getirilmediğini açıkladı. Ancak bu açıklama, bebek anneleri ile eczacıları rahatlatmaya yetmedi.
Eczaneler, Milumil'in her tür mamalarını satmaya devam ederken, annelerin sürekli şikayetleri üzerine Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna, olaya el koydu.
İstanbul'un çeşitli semtlerinde dün yaptığımız araştırmada Milumil marka mamaların her çeşidi vitrinleri süslüyordu. Eczacılar, Sağlık Bakanlığı'ndan açıklanacak tahlil sonuçlarını beklediklerini belirttiler ve "Bebek sahiplerini ikna etmekte zorlanıyoruz" dediler.
Türkiye'de tüketilen 1200 - 1300 tonluk mama pazarının hacmi 3.5 trilyon lira civarında. Pazarda yüzde 64 ile en büyük payı alan Milupa mamaları bebeklerin en çok sevdiği ve tükettiği mama.
İthalat rejimi izin vermediği için 1984 yılına kadar Türkiye'ye ithal mama giremedi. Yüksek teknoloji gerektirdiği ve kaliteli süttozu üretimi henüz ülkemizde yeterince gerçekleştirilemediği için Avrupa düzeyinde yerli mama üretilemiyor. İthal mamalar, biberon, kaşık, diyet ve çaylar olmak üzere 4 grupta satılıyor. İthal mamada KDV oranı yüzde 15 olduğu için fiyatları da oldukça yüksek. Bir bebeğin sadece mama masrafı ayda 8 - 10 milyon lirayı buluyor.
* Ülkemizde en çok tutunan ithal mamalar, Avrupa ve Amerika kökenli. 5 ithalatçı firma, pazarı paylaşıyor.
* Alman ve Hollanda kökenli "Milupa"yı Çarmosan, Fransız kökenli "SMA"yı Wyeth, Hollanda kökenli "Nutricia"yı İmpex, Alman kökenli "Humana"yı Mamsel, İsviçre kökenli "Nestle"yi de Prodalin firmaları getiriyor.
* Sağlık Bakanlığı yetkilileri, her türlü önleme rağmen bavul ticareti veya başka yollardan da kaçak ve denetimsiz mamaların piyasaya girdiğini belirtiyorlar. Bu nedenle markalı mamalarda ithalatçı firma ismine dikkat edilmeli.
* Çarmosan Genel Müdürü Bülent Sürmen, salmonella kuşkusu taşıyan Milumil'in numarasız olduğunu belirtiyor. Mama alacaklar, üzerinde numara olmayan Milumil'leri tercih etmemeliler.
* Doktorlar ise anne ve babaların mama yiyen bebeklerini herhangi bir ishal görülmesi halinde hemen hastane ve uzmana götürmelerini öneriyor.
"ANNE ve babaların içi rahat etsin. İlk tesbitlerimizde zehirli mama çıkmadı. Ancak, şüphe konusu olan Milumil'ler başta olmak üzere tüm ithal ve yerli mamalar denetime alındı. Kesin neticeleri birkaç gün içinde açıklayacağız. Bu konuda hiç kimseyi kayırmayız."
Prof. Dr. Özdemir İlter (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı)
"İŞİN doğrusu, mamaların ithal edildiği ülkelerdeki denetim ve kontrolüne daha çok güveniyoruz. Çünkü, bizdeki kontroller Allah'a emanet cinsinden yapılıyor. Anneler, bebeklerine mama yerine kendi sütlerini vermeyi tercih ederlerse onları olası herhangi bir tehlikeden korumuş olurlar.
Osman Çarmıklı( Milupa'nın ithalatçısı Çarmosan'ın sahibi)
"PİYASA boş yere tedirgin ediliyor. Türkiye'de satılan Milupa'ların her markası kesinlikle temiz ve garantilidir. Hem Sağlık hem de Tarım Bakanlığı bu konuda tehlike olmadığını açıkladılar. Ürünlerimizi speküle etmek için anti- kampanya açılıyor.
Mehmet Domaç(Türk Eczacılar Birliği Başkanı)
"MAMADA olduğu gibi bazı besinlerin kontrolündeki iki başlılık denetim yetersizliği ve kargaşa yaratıyor. Bu tür maddelerin ithal iznini Tarım Bakanlığı veriyor, Sağlık Bakanlığı ise denetimden sorumlu oluyor. Sonradan getirilen bu uygulama hemen kaldırılmalı ve tüm yetki Sağlık Bakanlığı'na verilmelidir"