04.11.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:
TARIK YILMAZ
Egebank’a 22 Aralık 1999’da el konulmasına karşın Murat Demirel’in, devirden sonra bankanın iştiraki Ege Finansal Kiralama’dan (leasing) başka şirketlerine para aktarmaya devam ettiği ortaya çıktı.
Bankanın yeni yönetimi, Egebank’a el konulmasıyla yüzde 65’i devlete geçen Ege Leasing’in yönetimini Murat Demirel’den sekiz ay sonra alabildi. Bu dönemde, Demirel yönetimindeki Ege Leasing’ten yine Demirel’in sahibi olduğu Ege Finans Holding’e 9.1 trilyon liralık kaynak aktarımına engel olunamadı.
Yönetimi devretmedi
Egebank yönetimi bu olayla ilgili olarak hafta başında İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Başvuru dilekçesinde özetlenen olayların gelişimi şöyle:
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun, 22 Aralık 1999’da Egebank’a el koymasıyla birlikte yüzde 65’ine sahip olduğu Ege Leasing’in çoğunluk hissesi de bankaya geçti. Ancak, Ege Leasing’in; Murat Demirel, Ufuk Konca, Şaban Ayhan Tatlıgil, Yelda Ilgaz ve Emine Mehtap Ceylan’dan oluşan Yönetim Kurulu olağanüstü genel kurul yapmamakta direndi.
Bunun üzerine idari girişimlere başlayan ancak başarılı olamayan banka, genel kurul yapılması için 16 Haziran 2000’de mahkemeye başvurdu. Mahkemeden 11 Temmuz 2000’de olağanüstü genel kurul yetkisi alan banka, 7 Ağustos 2000’de yapılan genel kurulla yönetimi Murat Demirel’den devraldı.
Yönetime gelinmesiyle birlikte yapılan araştırmada, leasing müşterilerinin çek ve senetleriyle Kocaeli’nde bir arsası dışında varlığı olmayan Demport Liman İşletmeciliği adlı bir şirketin yüzde 70 hissesinin fahiş fiyatla satın alındığı ortaya çıktı.
Danışıklı satışta 6 trilyon liralık müşteri çeki kullanıldı
Murat Demirel’in sahibi olduğu Ege Finans Holding’e ait Demport’un yüzde 70’inin (70 bin adet hisse) 9.1 trilyona Ege Leasing’e bankaya el konulmasından üç ay sonra, 8 Mart 2000 tarihinde satıldığı anlaşıldı.
Paranın 547 milyarını müşteri çek ve senetleri, 3 trilyon 128 milyar lirasını da nakit olarak ödeyen Ege Leasing’den, Ege Finans Holding’e toplam 3 trilyon 676 milyar lira peşin ödeme yapıldığı öğrenildi. Toplam 9 trilyon 61.3 milyar liraya devredilen hisseler böylece nominal değerinin 12 bin 600 kat fazlasına satılmış oldu.
Dava dilekçesinde, yapılan işlemin kötü niyete dayandığı ve muvazaalı (danışıklı) olduğunu iddia eden banka, Demirel’in şirketine aktarılan paranın iadesini, müşterilerin çek ve senetlerine de ihtiyati tedbir konulmasını istedi.
Adım adım para aktarma operasyonu
- Fon 22 Aralık 1999'da bankaya el koydu. Ancak Murat Demirel bankanın yüzde 65 iştiraki olan Ege Leasing'de yönetimi terk etmedi.
- Ege Lesing'in yönetimini almak için genel kurulu toplamaya çalışan banka, tüm idari yolları tüketmesine karşın şirketin yönetimini Demirel'den alamadı.
- 16 Haziran 2000'de mahkemeye giden banka, 11 Temmuz'da genel kurul yapılması ve yönetim kurulunun seçimi için yetki aldı. 4 Ağustos'ta yapılan olağanüstü genel kurulla yönetim, yüzde 65 ortak olan bankaya geçti.
- 7 Ağustos'ta yönetime gelen yeni ekibin yaptığı incelemelerde, Ege Leasing'in bankaya el konulmasından üç ay sonra, 8 Mart 2000'de 100 milyar lira sermayeli Demport Liman adlı şirketin yüzde 70'ini, yine Demirel'in sahibi olduğu Ege Finans Holding'den 9.1 trilyona satın aldığını ortaya çıkardı.
- Ege Finans Holding'e ait şirketin hisselerinin ise 12 bin 600 kat gibi fahiş bir fiyatla devredildiğini saptayan yeni yönetim, paranın 3.1 trilyonunun nakit, kalanının da leasingle mal alan müşterilerinin senet ve çekleriyle ödendiğini tespit etti.
- Banka, Murat Demirel'in bankaya el konulmasıyla birlikte çoğunluğunu kaybettiği leasingdeki paraları, Murat Demirel'in tümüne sahibi olduğu Ege Finans Holding'e aktarmasının 'danışıklı' bir işlem olduğu iddiasıyla mahkemeye başvurdu. Banka, ödenen paralar ile Ege Finans Holding'e verilen çek ve senetlerin iadesini istiyor.