Ekonomi Bankalar açık denize açılıyor

Bankalar açık denize açılıyor

29.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

IBAN’nın cep numarası taşır gibi bankadan bankaya transferiyle yeni bir dönemin başlayacağını ifade eden TurkishBank Yönetim Kurulu Başkanı Börteçene, müşterilerin daha ucuza ve kaliteli hizmet alacağını söyledi

Bankalar açık denize açılıyor

Bankalar açık denize açılıyor
Açık bankacılığın dünya finans sektörünün en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu söyleyen TurkishBank Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Börteçene, AB’de yürürlüğe giren düzenleyici mevzuatların etkili olacağı görüşünde.

Haberin Devamı

Konunun uzmanlarının açık bankacılığı finans dünyasında gerçekleşen en önemli devrim olarak gördüğünü ifade eden Börteçene,

bankacılıktaki bu değişimin küçük bankaların rekabet etmelerine yardımcı olacağını söyledi.

Açık bankacılık banka müşterilerinin tüm bankacılık işlemlerinin müşterinin verdiği izinler doğrultusunda üçüncü partilerin (fintech firmaları) kullanımına açık olmasını ifade ediyor.

Açık bankacılık servisleri ile bankalar müşterilerine daha düşük maliyetle daha kaliteli hizmet vermeyi tasarlıyor.

AB’deki yasal düzenlemenin kişilere ve kuruluşlara her geçen gün daha da karmaşıklaşan dünyada finansal konularda tek bir elden tüm ilişkilerini yönetme olanağı getirmeyi hedeflediğini söyleyen Börteçene, “Bu girişim bankaları API’ler vasıtası ile data paylaşmaya zorluyor. Sonraki adım ise iş modelini platform bankacılığına döndürmek. Yani tek bir ara yüz üzerinden bütün banka hesaplarının kontrol edilmesi ve işlem yapılması” dedi.

Haberin Devamı

‘Bilen fark yaratacak’

Açık bankacılıkta kişisel verilerin korunmasının önemli olduğuna dikkat çeken TurkishBank Yönetim Kurulu Başkanı Börteçene, “Konuşulan bir ilginç detay ise müşterilerin bir finansal kurumdan tüm geçmiş veri kaydını sildirme hakkı, ama nasıl uygulanacağı akıllara birçok soru işareti getiriyor. Tabi bu yeni dünyada olması gerektiği gibi data müşteriye ait, kurumlara değil. Yani artık “kral” müşteri. Telekom sektöründeki numara taşıma gibi bankalar arasında da IBAN numarası taşındığını göreceğimizi düşünüyoruz. Platform bankacılığını yapmaya hazır olan bankalar fark yaratabilecek” dedi.

Börteçene, “TurkishBank olarak grubumuzun İngiltere’de edindiği deneyimlerini mevzuatın oluşmasından itibaren kullanmak ve bu konuda öncü olmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

- Etkisi nasıl olur?

Açık bankacılık artık küçük ama yaratıcı ve esnek bankaların daha çok müşteriye ulaşmasını sağlayacak. Bu da uzun vadede rekabeti arttıracağından nihai müşteri için daha ucuza, daha kaliteli ürün ve hizmet demek. Zaten tüm regülasyon ve inovasyonun da ana savı bu. Dünyanın diğer pek çok yerinde açık bankacılık sistemi büyümeye devam ediyor. AB’de bir çok dijital banka ve dijital kredi kuruluşu bankacılıkta yeni açılımlar getirmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

Çin’de Alipay ve Wechat gibi dijital finans ekosistemleri büyürken, Amerika’da ise bankaların data paylaşımı konusunda girişim şirketleri ile ortaklıklar kurduklarını görüyoruz.

Bankalar açık denize açılıyor
- Dijitalleşmenin Türkiye’ye etkisi nedir?

Türkiye genç nüfusu ve akıllı mobil cihaz kullanımının yüksekliği nedeni ile Dijital bankacılıkta oldukça ileride. Türkiye’de hem rekabet hem de müşteri talepleri dijitalleşmeyi gündem yapıyor. Gelecekte ‘Açık Bankacılık’ ile bu yarışa hem bankalar hem de fintekler katılacak. Araştırmaya göre müşteri tercihlerine bakıldığında Türkiye’de bankacılık hizmeti alan müşterilerin büyük çoğunluğu (%65) mobil bankacılığı kullanıyor.%21’i ise internet bankacılığını kullanmayı tercih ederken ve geriye kalan sadece %14’lük kısım ise hala tercihini şubelerden yana kullanıyor. Kullanıcılar hesap açma, para transferi, kişisel hesapların yönetilmesi gibi günlük bankacılık işlemlerinin çoğunda dijital bankacılık hizmetlerinden faydalanıyor.

Haberin Devamı

İlişki bankacılığı önemli

“Dijital bankacılık TurkishBank Group olarak gündemimizin en üstü sıralarında” diyen Börteçene, TurkishBank’ta dijital bankacılık mutlaka olacak ama asla müşteri bu kanalları kullanmak için zorlanmayacak, müşterilerimiz istediği kanalı kullanabilecek, odağımızda, yani yaptığımız her işin merkezinde, 118 yıldır olduğu gibi, gelecekte de hep müşteri ve ilişki bankacılığı olacak” şeklinde konuştu.

Nakit hep olacak

- Nakitsiz topluma inanıyor musunuz?

Nakit mutlaka hayatımızda olmaya devam edecek. Bankacılık demek risk yönetimi demek. Teknoloji çökerse veya ödeme sistemlerinde sorun yaşanırsa hayatın durmaması için nakit gerekli. Altın buna iyi bir örnek, bütün teknolojik gelişmeye rağmen altın binlerce yıldır hem değerini koruyor hem de hala dünyanın her yerinde konvertibl.

Öte yandan dünya hızlıca nakitsiz hale geliyor. İleride sanal cüzdanlar çok yaygınlaşacak. Bir sonraki aşamanın da kripto paraların geleneksel paraların yerini alması olabilir.

Haberin Devamı

TurkishBank UK olarak biz de nakitsiz toplum trendini izlemek amacı ile Londra’da gayri resmi bir çalışma yaptık. Genel müdürlüğümüzün karşısındaki kahve zincirinde her sabah 5 dakika boyunca müşterilerin hangi metot ile ödeme yaptığını kaydettik. Mevcutta lider metod; kart ile temassız ödeme yapmak. Yalnız tahminlerin aksine 2. ve 3.lüğü akıllı telefon ile temassız ödeme ve giyilebilir teknoloji (smart watch vb.) ile temassız ödemeler alıyor. Tabi bu çalışma Londra’nın merkezini konu alıyor yani toplumun tamamını yansıtmıyor.