Ekonomi Bankalar ‘SMS parası’ alamaz

Bankalar ‘SMS parası’ alamaz

10.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankaların müşterilerine gönderdiği SMS’ten para almalarına izin vermeyeceklerini, bu tür konularda bankaları uyardıklarını söyledi

Bankalar ‘SMS parası’ alamaz

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankaların verdikleri hizmet ve servislerden aldıkları ücretlerde makul sınırlar içinde kalmaları için gereken uyarıları yaptıklarını söyledi.
Ekonomist Dergisi tarafından düzenlenen ‘Ekonomide Yılın İş İnsanları - 2011’ ödül töreninde Yılın Bürokratı Ödülü’nü alan BDDK Başkanı Bilgin, BDDK’nın düzenli olarak web sayfasında bankaların bankacılık hizmetlerinden aldıkları ücret ve masrafları duyurduklarını, tüketicilerin bu bilgileri dikkate almalarını önerdi.
Bankaların dünyanın her yerinde müşterilerinden belli oranlarda ücret aldığını ifade eden Bilgin, ancak bunun belli makul sınırlar içinde kalması gerektiğini belirtti.
Şifre doğrulamak için bankaların müşterilerine attıkları SMS’lerden para kesmelerine izin vermeyeceklerini belirten Bilgin, “Yurtdışında da bankalar verdikleri hizmetlerden dolayı müşterilerinden belli oranlarda ücret alıyorlar. Vadesiz hesaptan ‘saklama’ bedeli altında para alan bankalar var. Biz Türkiye’de verilen temel bankacılık hizmetlerinden bankaların masraf almalarını doğru buluyoruz. Ancak SMS attı diye para kesmesine izin vermeyiz. Bu tür uygulamalarda bulunanlara gereken uyarıları yapıyoruz” dedi.
Kredi kartı kullanımında tek limite geçilmesi yönünde başlatılan çalışmaların devam etttiğini anlatan Bilgin, “Gelir ve ücretleri yeterli olmadığı halde farklı bankalardan aldıkları kredi kartlarıyla kazançlarının üstünde kredi kartı limitine sahip olan insanlar var. Biz BDDK olarak kişilerin doğru kullanımını düzenlemek açısından tek limitin yararlı olacağını düşünüyoruz. Altyapı sistemleri üzerinde çalışılıyor” dedi. Bilgin, Türkiye’de hâlâ mevduat bankacılığı yapmak isteyen kişiler olduğunu ve bunun sinyallerini aldıklarını da söyledi.

Haberin Devamı

‘Unicredit’ Denİzbank’a yelken açtı
Yapı Kredi’nin yabancı ortağı İtalyan UniCredit Dexia’nın iştiraki Denizbank’la ilgileniyor. UniCredit CEO’su Federico Ghizzoni, Katar National Bank’ın (QNB) süreçten çekilmesi halinde Denizbank ile ilgileneceklerini kaydetti. Ghizzoni, Denizbank’ın satışa çıktığı ilk günlerde konu ile fazla ilgilenemediklerini, kendi iç sıkıntılarıyla uğraştıklarını belirtirken bu aşamada tek teklif veren QNB ile sürecin belli olmasını beklediklerini ifade etti.

Bankaların Satış sürecİnden rahatsız

BBDK Başkanı Tevfik Bilgin, şu anda hisseleri satış sürecinde olan bankaların bu durumlarının uzamasından rahatsız olduğunu belirtti. Bilgin, Denizbank’ta satış sürecinin artık tamamlanmasını istediklerini söyledi.
BDDK Başkanı Bilgin, “Sürecin uzamasını istemiyoruz. Satışın olup olmayacağı netleşmeli. Sürecin uzaması çalışanların motivasyonu üzerinde olumsuz etki bırakır” dedi.
Denizbank’ın ana ortağı Dexia Avrupa’da derinleşen kriz nedeniyle Ekim 2011’de Türkiye’deki iştiraki Denizbank’ı satışa çıkarmış, Dexia CEO’su Pierre Mariani, Denizbank’ın satışı konusunda şubat sonuna kadar karar alınmasının beklediğini belirtmişti. Hisseleri satış sürecinde olan diğer iki bankadan ilki Finansbank, bir diğeri ise Eurobank Tekfen. EFG Eurobank grubu, Eurobank Tekfen’deki yüzde 70 hissesini satacağını Temmuz 2011 tarihinde açıklamıştı.

Haberin Devamı

Bankalar ‘SMS parası’ alamaz

‘Yılın İş İnsanı’ seçilen Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ödülünü
Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan’ın eşi Sema Doğan’dan aldı.

Büyük ödülü ‘yanındaki, önündeki’ çalışana adadı

Ekonomist dergisinin “Yılın İş İnsanları” ödülleri önceki gece sahiplerini buldu. “Yılın İş İnsanı” ödülü Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı’nın oldu. Sabancı “Benim arkamda binlerce kişi yok. Bizim şu anda Pegasus’da 2119 aile ferdi var. Ve bu insanlar maalesef benim arkamda değil. Bunların hepsi benim yanımda ve önümde. Onlara teşekkür ediyorum. Bu ödülü esasında onlar adına alıyorum” dedi.
Yılın Sivil Toplum Lideri ödülü TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner’in oldu. Boyner ödülünü Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’dan aldı. Boyner, şunları kaydetti: “Hem kendi adıma, hem sivil toplumun çok sesliliğinin gereğine inanmış, üreten, değer yaratan tüm gönüllüler adına, sizlere özellikle bu türbülanslı günlerde, bu cesaret veren ödülü için teşekkür ediyorum”

Süper kırmızılar...
Yılın Profesyoneli ödülünün sahibi Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray ve THY Genel Müdürü Temel Kotil oldu. Timuray, “3 yıl önce Vodafone’da fark var diye bir yolculuğa çıktık. Ve bu yolcululuğumuzda, inanıyoruz ki telekom tüketicilerine güçlü bir seçenek sunabiliyoruz. Bu maceranın arkasında kendisinin tamamen müşterisine adamış, çok yoğun bir mesaide çalışan çok yoğun bir ekip var. Ben onlara süper kırmızılar diyorum. Ben bugün bu ödülü tekrar alıyorsam, bu süper kırmızılar sayesinde alıyorum” diye konuştu. Yılın Bürokratı dalında ödül BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’e giderken, yılın Kadın Girişimcisi ödülü House Cafe’nin kurucusu Canan Özdemir’in, yılın Erkek Girişimcisi ödülü Kahve Dünyası’nın kurucusu Birol Altınkılıç’ın oldu.