EkonomiBankalar yüksek kiradan kaçmanın yolunu buldu!

Bankalar yüksek kiradan kaçmanın yolunu buldu!

09.04.2008 - 13:34 | Son Güncellenme:

'Ballı müşteri' tarifesinden bıkan bankacı yeni şube yerini 'eczacıyım' diye kiralıyor

Bankalar yüksek kiradan kaçmanın yolunu buldu

Bankalar yüksek kiradan kaçmanın yolunu buldu
Son yıllarda peş peşe şube açma yarışına giren bankaların rekabeti, dükkân sahiplerine yaradı. Ana caddelerde 'Bankaya kiraya verilir' ilanı asılan dükkânların sayısı hızla artıyor.

Öyle ki dükkânını bankaya vermek için mevcut kiracısını çıkaranlar bile var. Mal sahibi pek çok esnaf da ara sokaklara taşınırken ana cadde üzerindeki dükkânını yüksek rakamlarla bankalara kiraya veriyor. Mal sahipleri, kâr rekoru kıran bankaları genellikle 'paralı müşteri' olarak görüyor. Ancak bankacılar bu durumdan rahatsız. Pek çok banka yöneticisi, dükkân ararken kimliğini saklama ihtiyacı hissediyor. Bazı bankacılar, 'yüksek fiyat çekilmesin' diye kendini 'eczacı' olarak tanıtıyor.


Finans kuruluşlarının şube açma yarışına girmesi, ana caddeler üzerindeki dükkân ve mağazaların önemini artırdı. Pek çok mal sahibi, dükkânının camına 'Bankaya kiralık' tabelası asıyor. Emlakçılar da portföyündeki müsait dükkânları yüksek fiyatlarla bankalara kiralamaya çalışıyor. Bu durumdan muzdarip olan bankalardan biri de Halk Bankası. Büyükşehirlerde şubeleşme atağı başlatan banka, yüksek fiyatlardan şikâyetçi. Bankanın Genel Müdürü Hüseyin Aydın, şube yeri bakmaya giden elemanlarının 'ballı müşteri' gibi görünmemek için kendilerini bankacı yerine farklı bir meslek erbabı gibi tanıtmak zorunda kaldığını belirtiyor. Bu konuda en çok tercih edilen meslek ise eczacılık. Hüseyin Aydın, "Bankacı olarak gidersek en az 2-3 kat yüksek kira isteniyor. Mülk sahipleri insaflı olmalı." diyor.

Şube sayısı her yıl yüzde 25 artan ve bu yıl 25 yeni şube açmayı hedefleyen Bank Asya'nın yetkilileri de yüksek kiralardan dert yanıyor. Banka'nın Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Demirkan, yeni şubeler için merkezi bölgelerdeki ana caddeler üzerinde uygun yer bulmakta zorlandıklarını belirtiyor. Bankaya uygun ve albenisi olan mülklere herkes talip olduğu için kira fiyatının 2-3 kat artabildiğini dile getiren Demirkan, "Mülk sahipleri kiralarını daha rahat alabilecekleri için bankacıları tercih ediyor, ancak istenen fiyatların da gerçekçi olması lazım." ifadelerini kullanıyor.

Haberin Devamı

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş'e göre, mal sahipleri dükkânlarını hem yüksek kira geliri hem de ödeme garantisi için bankacılara vermek istiyor. Eline bankaya gidecek bir dükkân düşen emlakçıların hemen bankalara e-mail atarak tanıtım yaptığını belirten Sabri Ateş, "Bazı bankalar kirasını peşin bile öder. Bu durum mal sahibini de mutlu eder. Piyasada ekonomik yönden sıkıntı olduğu zaman, bir mal sahibi için en iyi müşteri bankalardır." diye konuşuyor.

Son 4-5 yılda yüksek enflasyon döneminin bitmesiyle esnafın kâr marjı da düştü. Hipermarketlerin yaygınlaşmasından da zarar gören esnaf, zaman zaman dükkân kirasını bile ödemekte sıkıntı çekiyor. Bu da mülk sahiplerini kiracı esnafla karşı karşıya getiriyor. Paralarını almakta zorlanan mal sahipleri, ana cadde üzerinde ve 200 metrekareden daha büyük dükkânını bankalara kiralamayı tercih ediyor.

Şube sayısı, 4 yılda yüzde 50 arttı

2001 yılındaki ekonomik krizde büyük darbe yiyen bankacılık sektörü, son yıllarda gösterdiği gelişimle hızlı bir büyüme trendi yakaladı. Milyar dolarlık kâr rakamlarıyla yabancıların da iştahını kabartan bankalar arasında yoğun bir rekabet yaşanıyor. Finans, müşteri portföylerini artırmak için kıyasıya yarışıyor. Türk bankaları finansal piyasalardaki krize rağmen şubeleşme atağına devam ediyor. Sektördeki tüm bankaların şube sayısı 4 yıl içinde yüzde 50 artarak 5 binden 7 bin 500'e yükseldi. Çalışan sayısı da 158 bine ulaştı. 2008 yılı içinde de şubeleşme atağına devam eden bankalar, bu yıl 20 bin kişiye iş sağlamayı hedefliyor. Örneğin sadece Yapı Kredi Bankası bu yıl 160 yeni şube açarak 3 binin üzerinde personel alacak. 2008'de 158 yeni şube açmayı planlayan Garanti Bankası da 2 bin 600 kişiye iş imkânı sağlayacak. Türkiye'de 2008 itibarıyla mevduat ve katılım bankalarının toplam şube sayısı 7 bin 755. En çok şube bin 247 ile Ziraat Bankası'na ait. İş Bankası'nın 941, Akbank ve Yapı Kredi'nin 715'er şubesi bulunuyor. Finansbank'ın şube sayısı ise 413.

KEŞFETYENİ
Survivor'da sürpriz açıklama! Yarışmacılar dondu kaldı
Survivor'da sürpriz açıklama! Yarışmacılar dondu kaldı

Cadde | 25.04.2025 - 13:05

Survivor son bölümde sürpriz bir gelişme yaşandı. Acun Ilıcalı'nın sözleri şoke etkisi yarattı.

Yazarlar