Ekonomi Başarı hikâyeleri çıksın, sistem büyüsün

Başarı hikâyeleri çıksın, sistem büyüsün

07.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de başarı hikayeleri yatırımcı ekosistemini büyütüyor. Ülkemizde bilinçli ve doğru yatırımcı profili yeni yeni gelişiyor. Girişimcilerin önümüzdeki dönemde elde edeceği başarılar da merakla bekleniyor.

Başarı hikâyeleri çıksın, sistem büyüsün

Melek yatırımcılık, girişimci, yatırımcı ekosisteminin olmazsa olmazlarından biri. Türkiye’de özellikle teknoloji girişimcileri etrafında genç bir yatırım ekosistemi var. Ancak yeni ve gelişmekte olan bir ekosistem için de hiç azımsanmayacak sayıda melek yatırımcımız bulunuyor.

Haberin Devamı

Doğru yatırımcı profili

Son yıllarda dünyada teknoloji girişimlerinin ürettiği başarı hikayeleri melek yatırımcılığa ilgiyi artırıyor. Bilinçli ve doğru yatırımcı profili Türkiye’de yeni yeni gelişiyor.

Girişimcilerin önümüzdeki dönemde yazacağı yeni başarı hikayeleri yanında teknoloji dışında başarılı önemli iş insanlarının da melek ağına yatırımcı olarak katılması ekosistemi büyütebilir. Bu yazımızda melek yatırımcılar Nevzat Aydın, Özcan Tahincioğlu ve Burak Büyükdemir’e yer verdik.


‘DÜN KÜÇÜKLERDİ AMA ŞİMDİ ÇOK BÜYÜDÜLER’

Başarı hikâyeleri çıksın, sistem büyüsün

Reel sektörün önemli firmalarından Tahincioğlu Holding’in Başkanı Özcan Tahincioğlu da, yeni ekonomiye ilgi duyuyor. Şirket bünyesinde Revo Capital VC fonunu kurdu. Bu fon kurulana kadar birçok projeye ve girişimciye bireysel olarak melek yatırımcı desteği verdi. Ancak 2013’de Cenk Bayrakdar ile Revo Capital’i kurduktan sonra tüm yatırımlarını bu fon üzerinden yapmaya başladı. Revo Capital olarak, kurumsal ve bireysel yatırımcıları vasıtasıyla oluşturdukları 66 milyon dolarlık girişim sermayesi fonu bulunuyor. Erken aşama teknoloji startup’larına yatırım yapıyorlar. Bugüne kadar 15 şirkete 30 milyon dolara yakın yatırım yapıldı. Tahincioğlu, küçük birer startup olarak başlayan bu şirketlerin bugün önemli başarılara imza attığını dile getirerek, “Örneğin; Paraşüt bugüne kadar 50 binden fazla Kobiye ulaştı. Onedio her ay 100 milyonun üzerinde ziyaret ediliyor. V-count gelirinin yüzde 55’ini yurtdışına yaptığı ihracattan kazanırken, Cosa binlerce evde doğalgaz tasarrufu sağlıyor. FIT ise Türkiye’de her ay kesilen e-faturanın yüzde 60’dan fazlası için altyapı hizmeti sunuyor. Sinemia üye sayısında ayda yüzde 70’lik bir büyümeye sahip, ABD’ye açıldı ve burada da hızla büyümeye devam ediyor” diyor.

Haberin Devamı

Özcan Tahincioğlu, yeni yatırımlara da devam ediyor. Amacı yakın dönemde 2-4 yatırım daha yaparak ilk fondan yatırımları tamamlamak. O, ‘bulut çözümleri’, ‘nesnelerin interneti’ ve ‘ticareti kolaylaştıran veya yenilikçi ticaret’ alanlarında girişim açığı görüyor.

Haberin Devamı

Başarısızlıktan korkmayın

Etohum Kurucusu Burak Büyükdemir de seri bir melek yatırımcı. Etohum, 10 yıldır Türkiye’de girişimcileri hızlandırıyor ve erken yatırımlar yapıyor.

Hızlandırma süreçlerinde 2008’den beri 400’e yakın girişimi seçti ve onları destekledi. 150’nin üzerinde girişime ortak oldu. Bunlar arasında Invidyo, Pandora, Evidea, ConnectedtoMe, PembePanjur gibi girişimler var. Büyükdemir, Etohum’da 10 yıl içinde 15 bin başvuru aldıklarını belirterek, “Sadece 40 gün içinde tüm dünyadan 10 bin girişimci kaydı aldık. Bu rakamlar büyümenin inanılmaz hızlandığını gösteriyor.

Seçtiğimiz tüm girişimcilere maalesef ortak olamıyoruz ancak 2018 yılı içinde de yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” diyor.

‘Asla utanmayın’

Sektörel olarak girişimcilerin sorun olarak görülen tüm alanlarda çözümler ürettiklerinden bahseden Büyükdemir, “Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, öğrenen makineler, yapay zekâ ve blockchain alanlarında girişimlerin artacağını ve günlük hayatımızı etkileyeceklerini düşünüyorum3 diyor. Büyükdemir, “Mükemmel iyinin düşmanıdır. Girişiminiz hayalinizdeki gibi olduktan sonra açmayı beklemeyin ve asla utanmayın. İlk versiyonu hemen yayınlayın. Başladıktan sonra da her gün geliştirin. başarısız olmaktan korkmayın” tavsiyesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

30 şirkete 16 milyon dolar yatırım yaptı

Türkiye’de internet girişimcisi ve startup denilince ilk akla gelen isimlerden biri, Nevzat Aydın. Yemeksepeti.com’un kurucusu olan ve Türkiye’deki en büyük ‘çıkış’lardan birine imza atan Aydın, bir süredir melek yatırımcı olarak startup’lara finansal destek sağlıyor ve mentorluk yapıyor. Bugüne kadar 30 şirkete 16 milyon dolarlık yatırım yapmış. Desteklediği projeler arasında Lidyana, Supplementler.com, ModaCruz, Mobil Oto Servis, Boatbookings.com, Garajyeri, Baby Wee, Botega bulunuyor.

Nevzat Aydın, kendisini heyecanlandıran, insanların yaşayış şekillerini değiştirebilme potansiyeli taşıdığına inandığı iş modellerine ve girişimcilere yatırım yapmayı sürdürme isteğinde. Türkiye’nin startup’lar konusunda büyük yol kat etmiş olmasına karşın halen istenilen düzeyde olunmadığını vurgulayan Aydın, “Önümüzdeki dönemde nesnelerin interneti ve giyilebilir teknolojiler gündemde olacak. Platformlar arası etkileşimlerle işletim sistemlerinin arasındaki sınırlar giderek bulanıklaştıkça buna uygun gerekli uygulamaları geliştirmek için adımlar da hızlanacak. Bazı düşüncelerin aksine özellikle kaliteli içeriğin her zaman çok önemli olacağını düşünüyorum” diyor.

Haberin Devamı

DOĞRU EKİP ÖNEMLİ

Girişimcinin iyi bir fikri olmasından çok daha fazlasına ihtiyacı olduğunu da dile getiren Nevzat Aydın, şunları söylüyor:

“Başarıya giden yol o fikri doğru ekiple doğru iş modeline uyarlamaktan geçiyor. Diğer yandan girişimcilerin yaptığı belli başlı hatalar arasında aceleci davranmak, fikrini tüm boyutlarıyla aynı anda hayata geçirmeye çalışıp fikrin içinde kaybolmak, özgün olan fikri yeni ihtiyaçlar ve eğilimler doğrultusunda geliştirmeyi ihmal etmek, kullanıcılar için hayati önem taşıyan güven duygusunu kurmayı geri plana atmak ve yatırımın dengelerini yeterince anlamadan işe girişmek sayılabilir. Bu bir ekosistem ve ekosistemin tüm parçalarının doğru ve uyumlu çalışması lazım.” Aydın, yatırım yaparken startup’larda nelere dikkat ettiği konusunda, “İş fikrinden öte ilk olarak girişimcinin kendisini değerlendiriyorum. Bir girişimci eğer tutkuyla hareket edebiliyor, insanların hayatına değer katmayı hedefliyor ve önüne çıkacak engelleri aşabilmeye yönelik planlar yapıyorsa herhangi bir fikri başarıya taşıyabilir” diye konuşuyor.

YARIN: FİKİRLERE CAN SUYU VERİYORLAR