Ekonomi Başbakan’dan suç duyurusu

Başbakan’dan suç duyurusu

29.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat sürecinin en çok etkilediği alanlardan birinin ekonomi olduğunu ifade ederek, “Acaba kimler burada vurgunu vurdu? Onların hesaba çekilmesi lazım. Buradan suç duyurusunda bulunuyorum” dedi

Başbakan’dan suç duyurusu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) 21. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat’ın hemen ertesinde gelen ekonomik krizlerin bir gecede Türkiye’yi yoksullaştırdığını hatırlatarak, “Gecelik faizin bin 500’e çıktığı dönemi, 8 bine çıktığı anı hatırlayın. Acaba kimler burada vurgunu vurdu? İşte o vurgunu vuranların aslında hesaba çekilmesi lazım. Suç duyurusu yapıyorum burada” dedi.
Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: “Bugüne kadar, müdahalelerden, kimler, hangi rantı sağlamıştır? Müdahaleler kimlerin ekmeğine yağ sürmüştür? Müdahaleler, kimlerin önünü kesmiş, kimlerin ocağını söndürmüş, kimlerin kepengini kapatmış, kimleri de palazlandırmıştır? Bütün bunların artık Türkiye’de sorgulanması gerekiyor. MÜSİAD, 28 Şubat’ın hedeflerinden biri olurken, başka birileri neden 28 Şubat’a aleni destek verdi? O malum 5’li çete, (TOBB, TİSK, TESK, DİSK ve Türk-İş o dönem hükümetin istifa etmesi için ortak deklarasyon yayınlamış ve kamuoyunda sonradan 5’li çete olarak adlandırılmıştı) 28 Şubat sürecinde nasıl oldu da, hangi gerekçeyle askeri müdahaleye çanak tuttu, askeri müdahalenin parçası haline geldi?”

Talimatla yazı...
Erdoğan, “Eğer, 28 Şubat sürecinde, emirle, talimatla yazı yazanlar, psikolojik operasyonlara ruhlarını satanlar deşifre olmazsa, biliniz ki ilk fırsatta bunlar bu ülkenin aydınlık geleceğini yeniden karartmak isteyecektir” dedi.
Siyasette, hukukta, ekonomide, dış politikada, jakobenlerin, seçkinlerin, elitlerin egemenliğinin artık sona erdiğini söyleyen Erdoğan, bugün artık egemenliğin baronların, Galata bankerlerinin, komitacıların, çetelerin, mafyanın, cuntanın değil, kayıtsız ve şartsız milletin olduğunu vurguladı.

Faiz maliyeti 2 milyar lira
Erdoğan, 28 Şubat’ın hemen ertesinde gelen ekonomik krizlerin bir gecede Türkiye’yi yoksullaştırdığını belirterek, şöyle konuştu:
“Bakın 26 Nisan 2007 Perşembe günü borsa rekor kırıyor, 48 bin 33 puana ulaşıyor. 27 Nisan Cuma gecesi malum bildiri yayınlanıyor. 1 Mayıs’ta borsa 43 bin 528 puandan kapanıyor. Toplam kayıp yüzde 9,4. Hisseleri işlem gören şirketlerin piyasa değeri, o üç gün içinde 20 milyar dolar azalıyor. Dolar, 1,32 liradan 1,39 liraya yükseliyor. Bono bileşik faizi, üç gün içinde yüzde 18,4’ten yüzde 19,5’e çıkıyor. 1 puanlık faiz artışının Türkiye’ye yıllık faturası ne biliyor musunuz? 2 milyar lira... Bitmedi. Türkiye ekonomisi, 2007 yılının üçüncü çeyreğinde fren yapıyor, yüzde 2 büyüme gerçekleşiyor. Yüzde 4 hedeflediğimiz enflasyon, o yıl yüzde 8’e çıkıyor. Türkiye’ye bu bedeli, bu faturayı ödetmeye kimin ne hakkı var? Bir bildirinin, Türkiye’ye sadece faiz maliyeti 2 milyar lira...” İşte bu bedeller ödenmesin diye demokrasiye sahip çıkacağız. Bundan rahatsız olanlar var ve bundan sonra da olacak. On yıllar boyunca sırtını statükoya dayayan, buradan nemalananlar bundan rahatsızlar ve rahatsız olmaya devam edecekler.”

Haberin Devamı

‘28 Şubat, MÜSİAD’a karşı yapılmış bir müdahaledir’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat’ın, MÜSİAD’a, MÜSİAD’ın üyelerine karşı, o üyeler gibi nice başarılı işadamının kolunu kanadını kırmak için yapılmış bir müdahale olduğunu belirterek, “Çocuklar böyle bir Türkiye’de yaşamasın diye o günlerin de hesabını, hukuk yoluyla sormamız gerekiyor. ’İntikam’ ve ’cadı avı’ söylemleriyle konuyu saptıranlara aldırmadan biz 28 Şubat’ı da, 12 Eylül’ü de, 27 Mayıs’ı da sorgulayacak, tarihin bu karanlık dönemlerini inşallah hep birlikte aydınlatacağız” dedi.

İZLENİM...
Yeni başkan Nail Olpak

- MÜSİAD’ın 21. Olağan Genel Kurulu’nda derneğin başkanlığına Nail Olpak seçildi. Yeni çalışma dönemindeki hedeflerini anlatan Olpak, ”Milletinin değerlerinin farkında ve bu değerlere bağlı işadamları olduğumuzu unutmadan, ülkemizin her noktasında, dünyanın bütün coğrafyalarında, faaliyetlerimize devam edeceğiz” dedi.
- Kur’an tilaveti ile başlatılan genel kurulda İsra Suresi’nden ayetler okundu.
- Genel kurula, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer katıldı.
- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise 4 bine yakın kişi katıldığı genel kurula bir mesaj gönderdi. Gül mesajında, “MÜSİAD’ın da gayretleriyle Türkiye’nin rekabet gücü yüksek, üretken, sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmiş bir ülke olarak gelecek yıllara damgasını vuracağına, dünyanın sayılı ekonomileri arasında yerini alacağına inancım tamdır” dedi.
- Başbakan Erdoğan’a, Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla Hz. Muhammed’in orijinal ayak izinden bire bir kopyalanan gümüşten yapılmış ayak izi hediye edildi.

Haberin Devamı


‘27 Nisan’ döneminde piyasalarda neler yaşandı?

Başbakan’dan suç duyurusu

- 25 Nisan 2007 (çarşamba) piyasalar kapandığında dolar 1.33’in altına gerileyerek son 1 yılın, faiz son 10 ayın en düşük değerine indi. Borsa ise tarihini rekorunu kırarak 48.032 puandan kapandı.
- 27 Nisan (cuma) günü piyasalar kapandı, akşam saatlerinde Genelkurmay’dan açıklama yapıldı.
- Bu açıklama sonrası piyasaların açıldığı ilk gün olan 30 Nisan 2007’de (pazartesi) borsa yüzde 4 düştü, faiz yüzde 5.7 çıktı, dolar yüzde 3.6 yükseldi. Kâğıt üstünde ciddi kayıplar yaşandı. 1 Mayıs’ta kayıplar sürdü.
- Bu tarihten bir hafta sonrasındaki kapanışa bakıldığında ilgili dönemde düşüşün yerini toparlanmaya bıraktığı buna karşılık açıklama sonrası yaşanan kaybın yerine gelmediği görülüyor.

Haberin Devamı

‘Anadolu’nun işadamlarını sadece bayi olarak görmek istediler’
MÜSİAD’ın, bugünlere gelene kadar, hangi çileleri çektiğini çok iyi bildiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, statükocuların ve sırtını devlete dayayan sermaye çevrelerinin, Anadolu’nun işadamlarını, sadece bayi olarak görmek istediklerini kaydetti.
Erdoğan, onların buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, otomobil satan, tüp gaz bayiliği yapan iş adamlarından, esnaftan asla rahatsızlık duymadıklarına işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ama ne zamanki, Anadolu sermayesi gücünü birleştirdi, ideallerini hayata geçirdi, işte o zaman Anadolu’nun aslanlarından, Anadolu’nun kaplanlarından korkmaya başladılar. ’Ben artık fırın satmayacağım, ben fırın üreteceğim, ihraç edeceğim’ diyen işadamı, hesapları altüst etti. ’Ben New York’a, Sidney’e, Pekin’e, Bişkek’e, Paris’e, Londra’ya açılacağım’ diyen işadamı, bütün pazarları bozdu.”

Haberin Devamı

‘Firmaların yönetiminde enteresan emekli vatandaşlar görev aldılar’
28 Şubat sürecinde Anadolu sermayesinin yeşil sermaye, irticacı sermaye olarak yaftalandığını söyleyen Başbakan Erdoğan, bu firmaların keyfi vergi cezalarının kesildiğini, kara listeye alındığını, kamu ve özel bankalardan kredi kullanmalarının ve ihalelere girmelerinin engellendiğini belirtti. Erdoğan, “Anadolu’da bunlar olurken İstanbul’da büyük firmaların yönetiminde ekonominin ‘e’ sini bilmeyen enterasan isimler, enteresan emekli vatandaşlar görev aldılar. Anadolu’nun her karışında cadı avı yaşanırken, siyasetin merkezi Ankara sustuğu kadar iş dünyasının merkezi İstanbul da maalesef susmuştur” diye konuştu.