Ekonomi Yeni yıl hazırlıkları: Başrol yine hindinin

Yeni yıl hazırlıkları: Başrol yine hindinin

08.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni yıla sayılı günler kala hazırlıklar başladı. Bu yıl da evlerde sofraların başrolünde ‘hindi’ olacak. Bütün ve çiğ olarak satılan hindilerin kilogram fiyatı 189.90 liradan başlıyor.

Yeni yıl hazırlıkları: Başrol yine hindinin

AYLİN RANA AYDİN - “Yılbaşında ne yapıyorsunuz?” sorusunu sıkça duyduğumuz şu günlerde, “Hadi bu kez bize buyrun” diyenlerin market ve catering firmalarının fiyatlarını araştırma dönemi başladı. Pek çok catering firması ve zincir market yılbaşı sofrasının ana karakteri hindileri hazırladı, siparişleri alıyor. Bu yıl yarım veya tam şeklinde iç pilavla tüketiciye sunulan pişmiş hindilerin fiyatı 999 liradan başlayıp 2.990 liraya kadar çıkıyor. Pişmiş hindilerin yanı sıra şakşuka, haydari, acılı ezme gibi çeşitli mezeler de tüketiciye sunuluyor. Eğer yılbaşı için evinize pişmiş hindi almak isterseniz 31 Aralık’tan önce siparişini vermeniz gerekiyor. Çiğ olarak satılan bütün hindinin kilogram fiyatı ise 189.90 liradan başlıyor. Bu fiyat geçen yıl 99.90 lira idi.

Haberin Devamı

Türkiye’de hindi tüketimi çoğunluklu yılbaşında döneminde tercih ediliyor. Üreticiler de Türkiye’de kişi başı yıllık hindi tüketiminin 600 gram civarında olduğunu belirtirken, hindinin yalnızca yılbaşında değil yılbaşı dışı dönemlerde de tüketimini artırmak için çalışıyor.

BEŞ YILDIZLI YEMEK

Beş yıldızlı oteller ve restoranlar da yılbaşı menülerini hazırlamaya başladı. Hindiler hem menü şeklinde hem de tek başına satılıyor. Divan otellerinde iç pilavlı bütün hindi 6.800 TL’den satışa sunuluyor. Çırağan Palace Kempinski’de yılbaşı gala yemeği kişi başı 5.800 lira ile 6.800 lira olarak sunuluyor. Yılbaşı partisi ise kişi başı 4 bin lira. Çırağan Palace Shop’ta ise iç pilav, kış sebzeleri ve soslar eşliğindeki kızarmış hindinin fiyatı 6 bin 500 lira. Sheraton İstanbul City Center’da yılbaşı yemeği 2.500, 3.500 ve 4.500 lira olarak belirlenmiş. Burada çift kişilik yılbaşı konaklaması ise 11 bin 800 lira.

Haberin Devamı

YILBAŞI SEPETLERİ

Yılbaşında hindinin yanı sıra karışık kuruyemişler de ilgi görüyor. Zincir marketlerde karışık kuruyemişlerin fiyatları 199.90 liradan başlayıp, içeriğine göre 419.90 liraya kadar çıkıyor. Geçen yıl kuruyemişlerin fiyat aralığı 125-290 liraydı. İçerisinde cips, içecek, çikolata, kahve gibi ürünlerin yer aldığı yılbaşı sepetleri ise 395 liradan başlayıp içeriğine göre 795 liraya kadar çıkıyor. Geçen yıl yılbaşı sepetlerinin fiyatları 450 lirayı buluyordu. Tüketiciler evlerini ve sofralarını süslemek için rengarenk çam ağacı, ışıklar, mumlar tercih ediyor. Online’da çam ağaçları boyutuna göre 300 liradan başlayıp 2 bin liraya kadar çıkıyor. Eğlenceli vakit geçirmek isteyenler için ise tombalalar 25, tabu 350, denge oyunu ise 150 liradan başlıyor.

EV DEKORASYONU SATIŞLARI ARTIYOR

IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara, yılbaşı alışverişinde değişen tüketici tercihlerinin, özellikle ev dekorasyonu, hediyelik eşya ve elektronik ürünlerdeki satışları artıracağını söyledi. Özkara, “Özellikle yılın son çeyreğinde e-ticaret hacminde yüzde 70’ten fazla bir büyüme gerçekleşti. Evde geçirilen daha fazla zaman, dekorasyon ürünleri ve kişiselleştirilmiş hediyelerin talebini artırdı. Bu kategorilerdeki ürünlerin hacmi, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 35 daha fazla artış gösterdi” dedi.

Haberin Devamı

PORTAKALLI HİNDİ

Bütün hindiyi iyice temizleyip yıkadıktan sonra içini, sakatatları, zevkinize göre kuruyemişler ve kurutulmuş, küçük parçalara bölünmüş portakalla hazırladığınız iç pilavla doldurun. Hindiyi büyük bir fırın torbasına koyarak 200 derece fırında bir saat pişirin. Bir saatin sonunda hindiyi fırın torbasından çıkararak servis edeceğiniz tepsiyle yeniden fırına verin. Bir saat sürecek ikinci pişirmede üstünde zaman zaman tereyağı gezdirip kızarmasını sağlayın. Diğer tepside birikmiş hindi suyuna, bir portakalın suyunu ve yarım bardak fermente üzüm suyunu ekleyerek ağır ateşte çektirip sos hazırlayın. Afiyet olsun.

PROGRAMLARA YOĞUN İLGİ

Neredekal.com Genel Müdürü Gökhan Sivrikaya, aralık ayıyla birlikte yılbaşı aramalarında da artış gözlemlendiğini bildirdi. Verilere göre, Kıbrıs, Antalya ve İzmir’de düzenlenecek yılbaşı programlarına yoğun ilgi olduğunu söyleyen Sivrikaya, “Kapadokya, Sapanca ve Uludağ da gözde” dedi.