Ekonomi Bayındır’ın yaklaşımına dört alacaklı vize vermedi

Bayındır’ın yaklaşımına dört alacaklı vize vermedi

01.11.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bayındır’ın yaklaşımına dört alacaklı vize vermedi

Bayındır’ın yaklaşımına dört alacaklı vize vermedi





Bayındır Grubu’nun, 538 milyon dolarlık borcunu, İstanbul Yaklaşımı kapsamında yeniden yapılandırma girişimine ikisi kamu bankası, ikisi de Cıngıllı Holding kuruşu, toplam dört alacaklı kuruluş vize vermedi. Önceki gün yapılan açıklamada, miktarı belirtilmeyen grup borçlarının yeniden yapılandırılması görüşmelerinde, alacaklı bankalar konsorsiyumunun yüzde 81 çoğunlukla, borçların yeniden yapılandırılmasını kabul ettiği belirtilmişti. Onay vermeyen kuruluşların kapatılan Emlakbank, Halkbankası ile İlke ve Demir Factoring olduğu öğrenildi.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) toplam 538 milyon doları bulan Bayındır Grubu borçlarının, İstanbul Yaklaşımı’na alınması konusunu 25 Ekim’de alacaklı bankalar konsorsiyumunda imzaya açtı. Bayındır’ın teklifini TMSF’de bulunan eski bankası Bayındırbank ve en büyük alacaklı İşbankası ile birlikte sekiz alacaklı kabul etti. Emlakbank ve Halkbank olumsuz yanıt verdi. Ayrıca, ikisi de Cıngıllı Holding kuruluşu olan ve daha önce Bayındır Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kamuran Çörtük’e ‘karşılıksız çek’ davası açan İlke ve Demir Factoring de olumsuz yanıt verdi.
İş Bankası ve Vakıfbank, daha önce kredi borçlarına karşılık Bayındır’ın bazı kuruluşlarını satın almış ve grubun borç yükünü hafifletmişti. Bayındır girdiği finansal kriz sürecinde Romanya’daki bankası ve Pakistan’daki yol ihalesini kaybetti. Ayrıca Bolu Tünel’i inşaatındaki ortağı İtalyan Astaldi ile de ortaklığını iptal etti.


Bayındır Grubu’nun ‘yapılandırılacak’ 538 milyon dolarlık borcu, şimdiye kadar borçları yeniden yapılandırılan 22 şirketin toplam borcunun iki katına yaklaşıyor. İstanbul Yaklaşımının başladığı temmuzdan bu yana en büyüğü Işıklar Holding olmak üzere (81 milyon dolar) toplam 22 şirketin 289.9 milyon dolarlık borcu yapılandırıldı.