Ekonomi Bayraktar, Esenler’deki dönüşümü yerinde inceledi

Bayraktar, Esenler’deki dönüşümü yerinde inceledi

27.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’de Kentsel Dönüşüm’ün ilk başladığı Esenler’de incelemelerde bulundu.

Bayraktar, Esenler’deki dönüşümü yerinde inceledi

Bayraktar, 5 Ekim 2012 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında başlatılan projenin 113. gününde, Türkiye’de kentsel dönüşümün simgesi olan Esenler Havaalanı Mahallesi’ndeki 113. bina yıkım çalışmalarını yerinde izledi.
Havaalanı Mahallesi’nde 254 bina ve toplam 1227 bağımsız bölümün bulunduğu 72 bin metrekarelik alanda AVAS 2023 adıyla yürütülen Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili yapılan yıkım törenine katılan Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümde gelinen son durumu da değerlendirdi.
Erdoğan Bayraktar; “Türkiye’nin, başta İstanbul’umuz olmak üzere bütün şehirlerimizin kentsel dönüşüme ihtiyacı var. 5 Ekim’de Türkiye için asrın projesini başlattık” dedi.
Bayraktar ayrıca “İnsanımıza ulaşımı rahat, alt yapısı olan pırıl pırıl evler vereceğiz, bu dönüşümü mutlaka başarıyla sonuçlandıracağız. Projeye olan inançlarından dolayı bütün vatandaşlarımıza sonsuz teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
Kentsel Dönüşüm’ün lokomotif mahallesi Esenler Havaalanı Mahallesi’nde arazi ve vatandaş tespit tayin işlemlerinin yüzde 100’ü tamamlandı, vatandaşların yaklaşık yüzde 99’u ile hak sahipliği sözleşmesi yapıldı.

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu riskli alanları açıkladı

Bakanlar Kurulu'nun riskli alan ve geri dönüşüm alanlarının belirlenmesine ilişkin kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Bu kapbamda, İstanbul'da Gaziosmanpaşa ilçesi Merkez Mahallesi, Pazariçi Mahallesi, Sarıgöl Merkez Mahallesi, Bağlarbaşı Mahallesi, Yeni Mahalle, Yıldıztabya Mahallesi, Kazım Karabekir ve Fevzi Çakmak Mahalleleri, Barbaros Hayrettin Paşa ve Karadeniz Karayolları Mahalleleri ile Mevla Mahallesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yazısı üzerine riskli alan ilan edildi.
Ankara’nın Beypazarı İlçesi, Ayvaşık Mahallesi sınırları içerisinde yer alan bazı alanlar ise Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı olarak belirlendi. Ankara'nın Mamak ilçesi, Araplar, Derbent, Dostlar ve Köstence mahalleleri ile Trabzon'un Merkez İlçesi, Gürbulak Beldesi, Güzelyalı Mahallesi sınırları içinde bulunan alanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yazısı üzerine riskli alan ilan edildi.
Diyarbakır’ın, Sur ilçesi, Alipaşa ve Lalebey mahalleleri ile İçkale bölgesindeki Cevatpaşa Mahallesi sınırları içerisinde gecekondu dönüşüm proje alanı olarak belirlenen sahalarda bulunan taşınmazların Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılması kararı alındı.
Karaman’ın Merkez İlçesi, Gevher Hatun, Tabduk Emre ve Şeyh Edebali mahalleleri sınırları içerisinde bulunan bazı alanlar ise kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Akbank ve Esinder Yapı dönüşüm kredileri için protokol imzaladı

Akbank, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile imzaladığı protokol sonrasında, Esenler’de faaliyet gösteren müteahhitleri tek bir çatıda toplayan Esinder Yapı ile Kentsel Dönüşüm kredileri için protokol imzaladı.
Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, yaptığı yazılı açıklamada, kentsel dönüşüm konusunda yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini belirterek, şunları söyledi: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile imzaladığımız protokolden sonra kentsel dönüşüm projelerinin yapımı gerçekleştirecek müteahhit firmalarımızdan ilki olan Esinder ile protokolümüzü imzalıyoruz. Bu doğrultuda İstanbul için büyük önemi olan Esenler ilçemizde gerçekleştirilecek kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulan finansman desteğini sağlayacağız.”
Tözge, Esinder’in yanında Akbank olarak yer alacaklarını, böylelikle Esenler’in, depreme dayanıklı, nitelikli konutlara kavuşmasının yanında, kentsel dönüşüm projeleri ile yeniden inşaa edilmesiyle hak sahiplerinin de hak ettiği standartlarda bir yaşam alanına kavuşacaklarını kaydetti.
Akbank olarak bu resmin bir parçası olmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayan Tözge, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı il müdürlükleri, belediyeler ve müteahhit firmalar ile görüşerek öncelikli olarak dönüşümün başlayacağı alanlar için hazırlandıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

TOKİ ve Emlak Konut’tan Ataşehir’e dev proje

İstanbul Finans Merkezi Projesi ile cazibesi daha da artan Ataşehir’i, depreme karşı dayanıksız yapılardan kurtaracak kentsel dönüşüm projesinde imzalar atıldı. Buna göre, “Ataşehir-Şerifali Çiftliği Kentsel Dönüşüm Projesi”ne ilişkin protokol, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ataşehir Belediyesi ve TOKİ iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı arasında imzalandı.
Protokolle, TOKİ tarafından Şerifali Çiftliği olarak bilinen, İstanbul Çevreyolu ile Necip Fazıl Bulvarı arasında kalan 280 bin metrekare alana modern yaşam alanı inşa edilecek.
Projeyle aralarında lojmanların da bulunduğu 1290 riskli ve salaş yapı yıkılarak, yerine teknik imkanlarla donatılmış modern yapılar inşa edilecek.
Protokol kapsamında, öncelikle bölgede yapılacak ve hak sahiplerine verilecek konutların net 98,5 metrekareden az olmamak şartıyla örnek projeleri ve yerleşim planları hazırlanacak.
Mevcut konutların ve bu konutlar üzerindeki hak sahiplerinin tespiti yapılacak, ardından hak sahipleriyle muvafakat görüşmeleri gerçekleştirilecek. Muvafakate varılan hak sahiplerinin taşınmazlarının tapu devirler tamamlanacak.

Haberin Devamı

Kira yardımı yapılacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ya da görevlendireceği protokol tarafı kurumca, anlaşmaya varılamayan hak sahiplerinin taşınmazları kamulaştırma işlemine tabi tutulacak. Anlaşma veya kamulaştırma yoluyla bölgenin tamamının mülkiyet birliği sağlanacak. Sonrasında bölge tahliye edilecek. Konutunu tahliye eden hak sahibine yeni konutu teslim edilene kadar geçen sürede Emlak GYO, kira yardımı yapacak.

Haberin Devamı

C’nin altında not alan binalar sınıfta kalacak

Eryap CEO’su Emrullah Eruslu, mevcut binaların 2017 yılına kadar enerji kimlik belgesinin almasının zorunlu olduğunu belirterek, ruhsatlı tüm binaların bu kapsama girdiğini söyledi. Enerji kimlik belgesinin binanın harcadığı enerjiye göre sınıflandırılacağını anlatan Eruslu, “Tüm binalara kimlik belgesi verilecek. Mesela binanın mantolaması yoksa en düşük seviyeyi gösteren F olacak. Burada C ve üzerindeki binalar geçerli not alacak” dedi.
Eruslu, C’den düşük seviyedeki binalara doğalgaz, elektrik ve suyun daha pahalı verilebileceğini ve bu sayede tasarrufun teşvik edilebileceğini ifade ederek, yalıtım için 5 yıla kadar kredi veren finans kuruluşlarının da olduğunu kaydetti.
Bir binanın geçer not kimlik belgesi alabilmesi için yapacağı harcamanın çok yüksek olmadığının altını çizen Eruslu, şunları söyledi:
“5 katlı ve her katta 2 daireden oluşan 1000 metrekarelik ortalama bir binanın mantolaması için 3-4 bin lira yeterli olur. Bu miktarın biraz daha üzerine çıkıldığında çok daha fazla enerji tasarrufu sağlanabilir. Bu maliyet kredi kullanarak da karşılanabiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise yalıtım için doğru malzemenin seçilmesi.”

50 yıl garanti veriyor
10 yıl önce Amerikan Siding markasını kurarak faaliyetlerine başlayan Emrullah Eruslu, bu süreçte 30 bin binayı yenilediklerini söyledi. Siding’in klasik mantolamaya göre yüzde 10-15 daha pahalı olmasına rağmen çok daha güzel ve içinde mantolamayı da barındırdığını anlatan Eruslu, “Amerikan Siding’in üretimine başladığımızda kenti güzelleştirmeyi de hedefledik. Ürünlerimize 50 yıl garanti vererek arkasında da durduk” dedi.
Eruslu, siding’in yalının üzerine yapılan baskı olduğunu ifade ederek, “Siding’in çıkış yeri Türkiye’dir. 1972’de Yale Üniversite’sinde yapılan açıklamaya göre üretimde Boğaz’daki yalılardan esinlendiği belirtildi” diye konuştu.

Liva Turkuaz’dan ev alana Paris tatili hediye

Sinpaş GYO tarafından Sultanbeyli’de hayata geçirilen Liva Turkuaz projesinde konut satın alanlara Paris’te tatil fırsatı sunuluyor. Çekilişsiz kurasız ev alan herkese Paris tatili hediye edilen kampanya, 14 Şubat’a kadar devam ediyor.
1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 konut seçeneklerinin yer aldığı proje kapsamında farklı ödeme fırsatları sunuluyor. Yüzde 1 KDV avantajının devam ettiği Liva projesinde 8 bin 115 liradan başlayan peşinatlarla konut sahibi olunabiliyor.Buna göre, Sinpaş Liva Turkuaz’da daire sahibi olmak için yüzde 5 oranında peşinat veriliyor. Geriye kalan miktar 120 aya varan vadelerle tamamlanıyor. Projede dinlenme terasları, yüzme havuzları gibi birçok sosyal aktivite alanı bulunuyor.

Maslak’ta yüzde 10 peşinatlı satışa devam

Ağaoğlu İnşaat’ın projesi 1453 Maslak’ta yüzde 10 peşinatla ev sahibi olma imkanı devam ediyor. Buna göre projede 15 Eylül 2013 ve 15 Eylül 2014 tarihlerinde yüzde 10’luk ara ödeme yapılıyor. Kalan konut bedeli için 60 ay yüzde 0,77; 120 ay yüzde 0,79 oranında faiz uygulanıyor.
325 bin metrekarelik alanda kurulan Ağaoğlu Maslak 1453 projesinde toplam 5 bin 300 bağımsız bölüm yer alıyor. 21 ila 55 katlı 24 kuleden meydana gelen projenin hafriyatından 4 milyon metreküp elde edildi. Maslak 1453 projesi ismini 1453 metre uzunluğundaki kafe ve restoranlardan oluşan caddeden alıyor. 2015 yılının Aralık ayında teslimlerin yapılacağı Maslak 1453 projesinde ilk olarak 2 bin 700 konut satışa sunuldu.

Yazarlar