31.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
Aylin Rana Aydin
Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala çarşılar da hareketlendi. Bayram alışverişi kapsamında, lokum, şeker, çikolata, kahve, bayramlıklar alınıyor. Bunların yanı sıra bayram ziyaretleri için de kutu çikolatalar, kolonyalar da tercih ediliyor.
Biz de Milliyet olarak bayram öncesi çarşının nabzını tuttuk. İstanbulluların ‘alışveriş klasiği’ Mısır Çarşısı’nda hareketlilik gözle görülür şekilde artmış durumda. Esnaf, bayramdan 1-2 gün önce işlerin daha da yoğun olacağını söylüyor. Bayram öncesi özellikle de giysi, çerez, çikolata, şekerin tercih edildiği Eminönü çevresinde kahvaltılık gibi ürünlere de yoğun ilgi var.
Tezgâhlarda bayrama yönelik hazırlıklar yapılmış, ürünler de yerini almaya başlamıştı. Çeşit çeşit şekerlerin, çikolataların, lokumların yer aldığı tezgâhlara vatandaş da yoğun ilgi gösteriyor. 1 ya da 2 kilogramlık karışık şekerler paketleri yaptıran vatandaş, bayram ziyaretleri için hediyelik kutularda çikolata ve lokum da satın alıyor.
Geçen yıla göre şeker fiyatlarında artış olduğunu söyleyen esnaf, yine de vatandaşın en çok şekeri tercih ettiğini belirtiyor.
‘Eski bayramlar yok’
Çarşı esnafı, Ramazan ayının sakin geçtiğini, bayramın yaklaşmasıyla satışlarda da bir artış yaşandığını kaydediyor. Bayramların eskisi gibi olmadığını belirten esnaf, geçen yıl şekerin kilogram fiyatının 18 - 20 lira arasında olduğunu bu yıl ise 24 ila 30 liraya kadar çıktığını söylüyor. Esnaf, fiyatların bayramdan 1 - 2 gün önce düşebileceğini de dile getiriyor.
Bayramlarda gelen misafirlere taze çekilmiş Türk kahvesi ikram etmek isteyen vatandaşlar Kurukahveci Mehmet Efendi’de de sıra bekliyor. Taze çekilmiş kahvenin yanına kilogramı 10 - 60 lira arasında değişen lokumları tercih edenler oldukça fazla. Madlen çikolataların kutu fiyatı ise 10 ila 40 lira arasında değişiyor.
Mahmutpaşa müşteriyi zincire kaptırmış!
Mahmutpaşa’da neredeyse her bütçeye uygun kıyafet gibi ürünler bulunuyor. Bununla birlikte yokuşta belirgin bir hareket yok. Esnaf, “Vatandaş bayramlığını zincir mağazalardan alıyor. Bize artık ağırlıklı olarak düğün ve nişan gibi özel gün ile çeyiz alışverişi için geliyorlar” diyor.
Mahmutpaşa’da pantolon fiyatları 20 - 50 lira, tişörtler 15 - 45 lira, etekler 40 - 70 lira, çocuk kıyafetleri 45 - 35 lira, ayakkabılar da 40 - 100 lira arasında değişen fiyatlardan vatandaşın beğenisine sunuluyor.
Mahmutpaşa’da bayramlık fiyatları markaların mağaza fiyatlarının pek altında değil. Buranın farkı, fiyatların pazarlığa açık olması.
Kurukahveci Mehmet Efendi’nin Eminönü’ndeki dükkânının önünde kuyruk sabahtan başlıyor. Vatandaşlar kendi evlerine büyük, hediyelik olarak da küçük paketlerde kahve alıyorlar.
Fiyatlar pek çok yere göre uygun
Mısır Çarşısı ve çevresinde çerez fiyatları 20 ila 90 lira arasında değişiyor. Çekilmiş Türk kahvesinin kilogramı 55 lira. Farklı ağırlıklarda paketlenmiş satılıyor. 55 gram ağırlığındaki en küçük paketin fiyatı 3 lira. Peynir fiyatları 25 - 40 lira, zeytinler 20 - 25 lira, kuru meyveler de 30 - 70 lira arasında değişen fiyatlardan satışa sunuluyor.
Ramazan Bayramı öncesi tatlılar da yoğun ilgi görüyor. Cevizli baklavanın kilogramı 40, fıstıklı baklavanın kilogramı ise 65 lira. Bayram sofralarının vazgeçilmezlerinden sarma yapacaklar da yaprağın kilosunu 18 liradan alabiliyor.
Limondan zambağa bir avuç ferahlık
Kolonya üretiminde önde gelen illerden Balıkesir’de, Ramazan Bayramı öncesi satışlarda hareketlilik yaşanıyor. Balıkesir Kolonyacılar Çarşısı’nda yaklaşık 150 çeşit kolonya üretilip satışa sunuluyor.
Günlük bin şişe civarında kolonya sattıklarını belirten kolonya satıcısı Feyzullah Saçar, “Vatandaşlar en çok limon kolonyası satın alıyor. Hediyelik kolonya çeşitleri içinde ise zeytin çiçeği, zambak, çam kolonyası, mandalina ve kiraz çiçeği kolonyası en çok tercih edilenlerin başında geliyor. Kolonyanın litre fiyatı 30 lira. Merdiven altı üretimlerden oluşan kolonyanın litresi ise 15 lira veya daha altı. Litresi 15 lira ve altında satılan kolonya maliyetini kurtarmadığı için güvenilir olmayabilir” diye konuştu.