Ekonomi Bayram tatiline kriz gölgesi

Bayram tatiline kriz gölgesi

04.12.2008 - 00:24 | Son Güncellenme:

Bayram tatili turlarına talep beklentinin altında kaldı, otellerin doluluk oranı yüzde 50’ye ulaştı

Bayram tatiline kriz gölgesi

Turizmci bayramda umduğunu bulamadı. Bazı oteller ancak yüzde 50 civarında doluluğa ulaşabildi, turlara talep beklentinin altında kaldı. Şeker Bayramı’nda kriz etkisi yaşamadıklarını ancak Kurban Bayramı’nda ciddi ölçüde hissetmeye başladıklarını söyleyen turizmciler, “Bazı rezervasyon iptalleri oldu. Yer yer olumsuzluklar var ama indirim ve promosyon yapıyoruz” dedi.
Yurtdışı turlara daha fazla ilgi olduğunu kaydeden yetkililer, Dubai ve Şarm el Şeyh’e talep yoğunluğuna dikkat çekti.
gezisitesi.com Genel Müdürü Alkın Yöney, bu bayram yurtdışı turlara daha çok ilgi olduğunu, tatilcilerin Avrupa yerine sıcak bölgelere yöneldiklerini, denize girilebilen Dubai ve Şarm el Şeyh gibi merkezlere ilgi olduğunu belirtti. Yöney, yurtiçi otel fiyatlarında yüzde 30’lara varan indirim olduğunu söyledi.
Antalya’nın kozu ise 25 derece hava sıcaklığıyla bayramda deniz keyfi sunması.
VIP Turizm CEO’su Ceylan Pirinçcioğlu, “Geçen bayramda Avrupa satışları başrolü oynarken bu bayram satışlarında Asya ülkeleri önde gidiyor” dedi.

Asya’ya, Ortadoğu’ya...
Talep düşüklüğünün indirim ve promosyonla aşılmak istenmesi ucuz tatil fırsatları da yarattı. İstanbul’daki bazıları 5 yıldızlı olan oteller, fiyatlarda yüzde 30’lara varan indirim yaptı.
Jolly Tur, 4 gece 5 günlük bir turla ve 299 euro’dan başlayan fiyatlarla Şarm el Şeyh’e götürüyor. Prontotour, 3 gece 4 gün, 139 euro’ya Mısır’a tur yapıyor. Cafe Tur’da Paris turu için 369 euro’dan başlayan fiyatlar var. Antalya Kemer’de her şey dahil 69 YTL’den başlayan fiyatlar var.
Belek otellerinde kişi başı oda fiyatları 90 YTL’den başlıyor.
gezisitesi.com, 4 gece 5 gün 299 euro’ya Tunus turu düzenleniyor. KKTC Acapulco otelde kişi başı 1 gece fiyatı ETS tur ile 80 YTL, Safranbolu 2 günlük tur ise 199 YTL’ye satılıyor.

Haberin Devamı

Turizmciler promosyon yapıyor
Prontotour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar: “Şeker Bayramı’nda satışlarda rekor kırdık. Kurban Bayramı satışlarımız başladığı gün, gelen taleplerin beklentimizi karşılamayacağını hissettik. Çalıştığımız oteller ve havayolu şirketlerinden yüzde 20’lere varan özel indirimler aldık. Üç gün içinde yarım milyon euro’luk ciro yapıldı.
Bu bayram yurtiçi turlara çok fazla talep gerçekleşmedi. Bunun en büyük sebebi, kriz nedeniyle yurtdışı tur fiyatlarındaki ciddi indirimler.”

Beklentinin altında talep var
Etstur Yurtiçi Turlar Müdürü Selim Suat Özbek: “Yurtiçi turlara talep beklentilerin yüzde 30 altında. Tatilin 9 gece olarak açıklanması dahi talepte artış sağladı. Çok uygun ödeme koşulları ve avantajlı fiyatlara rağmen halkın tatil psikolojisinde olmadığını anlıyoruz. Yine de kalan son 4-5 gün için umutluyuz. Doluluklar ortalamada yüzde 60’larda.
GTS Travel yetkilileri de beklenen talep gelmediği için kampanyaların bitiş tarihlerini 3-4 gün uzattıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Havada 49 YTL’ye bile koltuk var
Havayolu şirketleri bayram için ek seferler koydu. THY, 6 -14 Aralık arasında 12 iç hat, 30 dış hat toplam 42 adet ek sefer planladı.
Atlasjet, yaklaşık 63 ek sefer düzenleyecek. Dış hatlarda seferler İtalya’da Bologna, Roma, Venedik, Avusturya’da Viyana, Hırvatistan’da Dubrovnik ve Macaristan’da Budapeşte, Mısır Sharm el-sheikh ve Hurkada için konuldu.
SunExpress, 5 - 15 Aralık arasında 67 ek sefer koydu. Kampanya kapsamında, iç hat uçuşlarında her uçuşta 49 koltuk, (tüm vergiler, servis ücreti ve harç masrafları dahil) 49 YTL’den satılacak.
Onur Air iç hat uçuşlarının 5’inci yıldönümü olan 9 Aralık’tatüm iç hat uçuşlarında 555 bileti 55 YTL’den satacak.