Ekonomi ‘Bayramda 3.5 milyon küçükbaş kesilir’

‘Bayramda 3.5 milyon küçükbaş kesilir’

19.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kurban Bayramı öncesi açıklama yapan TÜDKİYEB Başkanı Nihat Çelik, 3.5 milyon küçükbaşın kesilmesini öngörürken, “Diyanet kurbanlıkta taban fiyat belirlemeli” dedi.

‘Bayramda 3.5 milyon küçükbaş kesilir’

Meltem Güneş / ANKARA - Türkiye Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, bu yılki bayramda 3,5 milyon civarında küçükbaş hayvanın kesilmesini beklediğini ve küçükbaş hayvanda arz sıkıntısı bulunmadığını söyledi. Çelik, kırmızı et fiyatlarının düşürülmesi için aracı ve tedarikçilerin denetim altına alınması gerektiğine vurgu yaparken, “Hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde devlet teşvikiyle yem fabrikaları açılmalı. Yemde de referans fiyat olmalı” dedi.

Haberin Devamı

TÜDKİYEB Çelik, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde bir grup gazeteciye değerlendirmelerde bulundu. Çelik, fiyatlar nedeniyle vatandaşların küçükbaş hayvana yöneldiğini söyleyerek, “Geçen yıl 2,5 milyon küçükbaş kurban edilmişti. Küçükbaşın fiyatları daha uygun olduğu için insanlar, artık yüzünü buraya döndü. Küçükbaşa tarihte görülmemiş bir ilgi var. Bu yıl Kurban Bayramında 3,5 milyon küçükbaş hayvan kesilir” diye konuştu.

‘3 bine hayvan yok’

Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, kurbanlık fiyatı için taban fiyat belirlemesi gerektiğine dikkat çekerek, “Başkanlık, ‘Fiyatlar pazarlık usulüyle yükselebilir ama en alt limit budur, bunun altında fiyat veren herhangi bir dernek veya vakıf suç işlemektedir’ demeli. Bazı dernekler 3 bin lira fiyat belirliyor, neye göre bu fiyatı belirliyor ve bu hayvanı nerede, ne zaman, nasıl kesecek? 3-4 bin liraya hayvan yok. Bu tür dernekler dolandırıcıdır. Bunun önüne geçilmeli. Vatandaşların bağış yaptığı derneğin güvenilir olması lazım” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Aracı kazanıyor’

Kırmızı et fiyatlarının düşürülmesi için yapılması gerekenleri anlatan Çelik, “Tüketicinin de üreticinin de kaderi, serbest piyasaya bırakılmamalı. Eskiden yılda bir zam yapılırdı, şimdi haftalık zam yapılıyor. Burada sadece aracılar ve tedarikçiler kazanıyor. Bunlar denetim altına alınmalı. Aracıları aradan çıkarmalı. Ette aracıların sayısı yaklaşık 250 kişidir. Alımlarda üretici örgütlerinin de aktif hale getirilmesi lazım. Ayrıca girdi maliyetleri düşürülmeli. Hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde devlet teşvikiyle yem fabrikaları açılmalı. Yemde de referans fiyat olmalı” önerisinde bulundu.

1 milyon kişi bekliyor

Çelik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında 4A sigortalıların emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle 7.200 prim günü ile emeklilik hakkı kazandığını ifade ederek, aynı yasaya tabi olan 4B sigortalı olan çiftçilerin ise 9.000 prim günüyle emekli edildiğini belirtti. Erken emeklilikten yararlanamayan 1 milyon kişi olduğunu söyleyen Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı gerekli adımları atmaya davet etti.

Haberin Devamı

Çoban bulamıyorlar

Çelik, hayvancılık sektörünün en önemli sorunlarından birinin çoban olduğunu vurgulayarak, çobanların sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından yatırılması gerektiğini dile getirdi. Çelik, “Türkiye İş Kurumu’nun işçi alımlarında kontenjanının yüzde 25’ini çobanlara ayırmasını, işletme büyüklüğü 200’ün üzerinde olan işletmelere, Kurum tarafından çoban verilmesini istiyoruz. Hayvancılık yapmak isteyenler çoban bulamıyor. Şu anda 300 bin işletme var. İşletme başına birer kişi olarak düşünürsek, 300 bin çoban var. İşletmelerde çalışan çobanların yüzde 25’i yabancı uyruklu” diye konuştu.