Ekonomi Baz istasyonu tepkisine ‘kadın kılığı’ formülü

Baz istasyonu tepkisine ‘kadın kılığı’ formülü

29.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Gelirinin yüzde 25’ini yatırıma dönüştüren bir sektör yatırım yaparken ‘korkarak yapıyorsa’ burada bir gariplik var” diyen Avea’nın CEO’su Akdemir, Türkiye’deki baz istasyonu tepkisine vurgu yaptı

Baz istasyonu tepkisine ‘kadın kılığı’ formülü

Cep telefonu operatörü Avea’nın CEO’su Erkan Akdemir, Türkiye’de baz istasyonu kurulumuna karşı oluşan tepki karşısında sektörün artık zorlanmaya başladığını, bunun karşısında teknik kadroların farklı arayışlara girdiğini söyledi. Türkiye’de yatırım yapan bir sektörün ‘korkarak hareket ediyor olmasının’ normal bir durum olmadığının altını çizen Erkan Akdemir, “Cep telefonu operatörleri adına kurulum yapan teknikerler mahalleye alınmıyor, hatta tehdit edildikleri durumlar oluyor. Bunun karşısında gece kurulumu modelini deneyenler oldu ama o da verimli olmuyor. Baz istasyonu kurulacak olan mahalleye girerken sorun yaşamamak adına kadın kılığına girip baz istasyonu kurulumu yapanlar dahi var” dedi.

‘Burada bir gariplik var’
Cep telefonları dolayısıyla baz istasyonlarından radyasyon yayılmadığını, bunun bilimsel olarak da ortada olduğunu, buradaki durumun elektronik dalgaya karşılık geldiğini ifade eden Erkan Akdemir, şöyle devam etti: “Bu sistem 15 yıldır kullanılıyor. Bir zararı tespit edilmiş değil. Ayrıca Türkiye’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) düzenlemeleri ve denetimiyle sinyal seviyesi Avrupa ortalamasının 4’te 1’ine işaret ediyor. Buna karşılık oluşan tepkileri anlamak güç.”
Telekom sektörünün Türkiye’de en fazla yatırım yapan grupların başında geldiğini ifade eden Avea CEO’su Akdemir ayrıca, “Gelirinin yüzde 25’ini yatırıma dönüştüren bir sektör yatırım yaparken ‘korkarak yapıyorsa’ burada bir gariplik var demektir” diye konuştu.

Avea ilk 9 ayda yatırımlarını yüzde 210 oranında artırdı

- Şirketin gelirleri ilk 9 ayda 2 milyar 278 milyon liraya ulaştı. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16’lık artışa işaret ediyor.
- Avea’nın kârlılığın önemli göstergelerinden FAVÖK (faiz, amortisman, vergi öncesi kar) düzeyi geçen yılın ilk 9 ayındaki ulaşılan 237 milyon liralık seviyeden yüzde 7 yükselişle 253 milyon liraya çıktı.
- Şirketin ilk 9 aylık yatırımları 593 milyon lirayı buldu. Bu rakam geçen yılla karşılaştırıldığında yüzde 210’luk yükselişi gösteriyor.
- 2010 yılının üçüncü çeyreğinde 11.4 milyon olan abone sayısını 12.5 milyona taşıyan Avea, operatörlerin en kârlı operasyonlarını oluşturan faturalı hat grubunu toplamda 4.6 milyon aboneden, 5.5 milyona taşıdı.
- Avea 2011 yılının son çeyreğinde abone başına aylık ortalama görüşme süresi liginde 313 dakikayla 3 operatör arasında bu kategorinin lideri. Şirketin geçen yılın üçüncü çeyreğinde burada ulaştığı seviye 265 dakikaydı. Burada yüzde 18’lik artış yakalandı.
- Şirketin aylık ortalama abone başına geliri geçen yıl yakalanan 19.3 TL’den 21.3 TL’ye yükseldi.



Haberin Devamı

‘Aboneliğe giriş vergisi kalksın, devlet kazansın’

Cep piyasasındaki toplam vergi yükünün yüksek olduğunu hatırlatan Avea CEO’su Erkan Akdemir, “Vergi düzeyi sürdürülebilir düzeyde değil. Hem bizi (operatörler) hem de tüketicileri hırpalıyor. Makul seviyelere inmesi hepimizin ortak isteği. Çok fazla vergi kalemi var. Basitleştirme yapılabilir. Belirsizlik, olumsuzluk beklenen bir dönemde ‘vergi düşsün’ söylemi taraftarı değiliz. Ama seviye düşürüldüğünde devlet gelirlerini etkilemeyecek modeller uygulanabilir. Aboneliğe giriş vergisi alınmayabilir. Sektörün büyümesi, yeni aboneliklerle devletin daha fazla gelir elde etmesi sağlanabilir” dedi.
Akdemir’den ‘sanal operatör’ çıkışı
Sektörün büyümesi adına sanal operatörlük tarafında da etkili adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Akdemir, burada yüzde 15’lik Hazine payı konusunda çifte vergilendirme sorunu olduğunu, bunun yatırımcıların iştahını kaçırdığını ifade etti. Maliye tarafından bir düzenleme yapıldığını ancak kısa süre sonra geriye dönüldüğü bilgisini veren Akdemir, diğer operatörlerin sanal operatörlüğü bir tehdit olarak algıladıklarını ve destek vermediklerini iletti. Yerli tablet PC projesinin desteklediklerini ileten Akdemir, cihaz tarafında kendi markalarıyla telefon üretiminde fırsat görmediklerini bildirdi.



‘Türkiye farklılaşır 2012’de büyüme sürer’


Avrupa bölgesinde yaşanan krizin Türkiye’ye olası etkileri konusunda hazırlıklı olduklarının mesajını veren Erkan Akdemir, 2012’nin hızlı büyüme yılı olmasa bile Türkiye’nin göreceli olarak farklılaşmasını beklediğini anlattı. Avea olarak ihtiyatlı hareket ettiklerini, bununla birlikte yatırımda 2011’e benzer bir süreç geçirmeyi hedeflediklerini aktaran Akdemir, “Avea’nın yatırımları 2 yıldır yüksek seyrediyor. Son çeyrekte en fazla yatırım yapan operatör biz olduk. Öne çekilmiş bir yatırım stratejisi uyguluyoruz. 2011 yatırım hedefimize ilk 9 ayda ulaştık. 20.700 baz istasyonu sayısını bulduk. Bu rakam iki yıl öncesine göre yüzde 50 artışa işaret ediyor. Durmayacağız, yatırıma devam edeceğiz” diye konuştu.
Son iki çeyrekte piyasanın canlı olduğunu kaydeden Akdemir, mevsimsellik etkisiyle son çeyrekte durağan bir dönemin yaşandığını ifade etti.