Ekonomi Ben bilmem Japonlar bilir

Ben bilmem Japonlar bilir

04.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

ÇBS’nin KAP gönderdiği açıklamayla işine son verdiği CEO Safa Doğantürk, “ÇBS, Nippon lisansı ile oto boyası üretiyor. Ben Nippon’un da yöneticisiyim. Japonya’daki merkez, lisans iptalini ele alacaktır” dedi.

Ben bilmem Japonlar bilir

ÇBS CEO’su iken görevine tazminatsız son verilen Hasan Safa Doğantürk, “Görevden alındığımı Kamuoyu Aydınlatma Platformu’ndan (KAP) öğrendim. Bana yöneltilen suçlamaların haksız olduğu mahkeme sürecinde ortaya çıkacaktır. ÇBS, Nippon lisansıyla oto boyası üretiyor. Bu gelişmeler üzerine Japonya’daki Nippon merkezi, lisans iptali dahil, tüm seçenekleri ele alacaktır” dedi.
ÇBS Printaş Oto Boya Sanayi tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na gönderilen açıklamada, ÇBS’de CEO olarak görev yapan Doğantürk’ün, “Hak ve yetkileri kötüye kullandığı, emniyeti suistimal ettiği, haksız rekabet oluşturacak işlemler yaptığı” gerekçesiyle iş akdinin feshedildiği bildirildi. ÇBS tarafından yapılan açıklamada, Doğantürk’e hitaben şu ifadeler yeraldı:
“Şirketimizde çalıştığınız süre içinde şirketimizin birlikte iş yaptığı başka bir şirkette yönetici, yetkili olarak şirketimizin iştigal konusu ile ilgili olarak diğer şirkete bilgi ve belge temin ettiğiniz, diğer şirkete menfaat sağladığınız, sahip olduğunuz tüm ticari sır, profesyonel iş ilişikileri, bilgi ve belgeler ile konw-how’ları diğer şirket için kullandığınız tespit edilmiş olup, iş akdiniz tazminatsız feshedilmiştir.”
Görevine son verilen Doğantürk, sorularımızı şöyle yanıtladı:

KAP’a gönderilen açıklamada başka bir şirkette görev yaptığınız ifade ediliyor.
ÇBS’nin ‘birlikte iş yaptığımız’ dediği şirket Nippon’dur. ÇBS’nin bilgisi dahilinde, Japonya merkezli Nippon Paints Co’nun yöneticisiyim, bu görevim halen devam ediyor.

ÇBS’nin Nippon’la ilişkisi nedir?
ÇBS Printaş şirketi, otomotiv sanayine boya üretiyor. Üretimini de Japon Nippon firmasının lisansıyla yapıyor. Türkiye’de üretilen boya, yine Türkiye’de otomotiv sanayine Nippon tarafından satılıyor ve fatura ediliyor.

ÇBS sizin Nippon lehine hareket ettiğinizi söylüyor, tartışma nereden çıktı?
ÇBS, 2008’de iflas ertelemesi istemişti. Bu dava Yargıtay’dan döndü. Yerel mahkemeden iflas kararı çıkması ihtimaline karşılık Nippon, üretilen boyaların Nippon’a ait ayrı bir depoda tutulmasını istedi. Buna karşılık ÇBS de satılan boyalara ait faturaların bundan sonra Nippon tarafından değil, ÇBS tarafından kesilmesine karar verdi. Ben aynı zamanda Nippon’un yöneticisi olduğum için bu karara karşı çıkınca da iş akdimi feshettiler.

ÇBS’nin iflas etmesi halinde boya verdiğiniz otomotiv firmaları bu durumdan etkilenir mi?
Türkiye’de Nippon lisansıyla ÇBS’de üretilen oto boyalarının neredeyse tamamı Toyota’ya veriliyor. Toyota tarafı da bu gelişmeleri biliyor ve takip ediyordur. Bu nedenle tedarik konusunda önlemlerini almışlardır.

Nippon’un ÇBS’ye verdiği lisansın süresi ne zaman bitiyor?
Tesadüf eseri Nippon’un verdiği lisansın süresi de 2013 sonuna doğru bitiyor. Zaten Nippon ile ÇBS’nin yaptığı lisans anlaşması, 2008’de ÇBS’nin zora düştüğü günlere rastlamış ve bir anlamda ÇBS’ye back-up (destek) olmuştu.

Bu gelişmeler karşısında Nippon lisansı iptal eder mi?
Ona ben cevap veremem. Japonya’daki şirket merkezi lisans iptali dahil, tüm seçenekleri ele alacaktır.

Haberin Devamı

Nalburda doğan 70 yıllık marka

ÇBS’nin temeli, Fatih ilçesinin Fener mahallesinde 1943’te mütevazı nalbur dükkanında atıldı. Çavuşoğlu Boya Sanayi 1953 yılında Alibeyköy’de dere kenarında 8 dönüm arazi üzerinde kuruldu. 1962’de ICI lisansıyla oto boya işine girdi. 1971’de Almanya’dan matbaa mürekkebi lisansı aldı.
1979 yılında Çayırova’ya taşındı. 1987’de toz boya tesisi kuruldu. 1994’te Japon Shinto ile ortaklık kuruldu. 1996’da Nippon ile ilk lisans anlaşması imzalandı. 1996’da hisselerinin yüzde 30’u halka arzedildi. 2008 yılında gruba bağlı 11 şirketin iflası gündeme geldi. İflas erteleme davası sürüyor.
Son gelişmeler konusunda bilgisine başvurmak için telefonla görüşmek istediğimiz ÇBS Yönetim Kurulu Başkanı Ali Eşref Çavuşoğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Çavuşoğlu’dan bilgi alamadık.