Ekonomi Benzin zammı furyası dünyayı sardı

Benzin zammı furyası dünyayı sardı

20.03.2012 - 12:14 | Son Güncellenme:

ABD'nin benzin ve dizel fiyatlarına 2. kez zam yapmasının ardından hem Türkiye, hem de Çin benzine zam yaptı

Benzin zammı furyası dünyayı sardı

Ham petrol fiyatlarının geçtiğimiz ay son bir yılın en büyük sıçramasını kaydetmesinin ardından petrol tüketicisi ülkelerde zam furyası başladı. Benzin ve dizel yakıt fiyatlarını 6 hafta içinde 2. kez yükselten ABD'nin ardından, Türkiye ve dünyanın en büyük petrol tüketicisi Çin de zamma gitti.

Bir önceki zammın üzerinden daha 10 gün bile geçmeden benzine ikinci defa zam geldi. 95 oktan benzine 8 kuruş; 97 oktan benzine ise 10 kuruş zam yapıldı. Zammın ardından İstanbul'da 4,54 lira olan benzinin litre fiyatı 4,62 lira oldu. Benzine en son 9 Mart'ta 9 kuruşluk zam yapılmıştı.

Çin de kısa sürede 2. zamma gidenlerden oldu ve ülkesindeki rafinerilerin, kayıplarını telafi etmek üzere hem benzin hem de dizel fiyatlarını sırasıyla yüzde 6.4 ve yüzde 7 artırdı. Zammın ardından Çin'deki benzin ve dizel fiyatlarına 600'er yuan zam geldi. Çin'de benzin ton başına 9,980 yuana, dizel ise ton başın 9,130 yuana çıkarıldı. Nymex cinsinden ham petrol fiyatları 2012'de yüzde 9.1 yükseldi. Uzmanlar son zamanlarda sıkça yüksek petrol fiyatlarının, küresel ekonomik toparlanmayı rayından çıkarabileceğini söyleyerek uyarıda bulunuyor. Birçok finansal kuruluş ve analist de 2012 ve 2013 için petrol tahminlerini yükseltti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Cumartesi günü yaptığı konuşmasında, son zamanlarda kurumsal tek bir kuruşluk vergi zammı yapılmadığını, zamların küresel petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını ifade etmişti.

Yazarlar