EkonomiBES’te ‘doğrudan vergi teşviki’ beklentisi

BES’te ‘doğrudan vergi teşviki’ beklentisi

03.03.2011 - 00:02 | Son Güncellenme:

Emeklilik şirketleri, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne olan ilginin artırılması ve katılımcı sayısında önemli bir artış yaşanılması için vergi teşvik alanının genişletilmesi gerektiğini vurguluyor

BES’te ‘doğrudan vergi teşviki’ beklentisi

Bireysel Emeklilik sektörü 2010 yılını 2 milyon 275 bin katılımcı sayısı ve 11.929 milyon liralık katılımcı fon tutarıyla tamamladı. Krizin etkilerinin atlatılmaya çalışıldığı 2010’da sektör en çok vergi teşvikini tartıştı.
Vergi avantajının iki katına çıkarılması veya faydalanma alanının genişletilmesi ile katılımcıların bu avantajdan daha fazla yararlanacağına inanan şirketler, Hazine ile oluşturulan komisyonda, kişilerin vergi avantajından gelen katkılarının oluşturulacak ikinci hesapta değerlenmesine ilişkin çalışmalarda bulundu ve çalışmayı Maliye’ye sundu.

Vergi teşvik alanı artırılabilir
Şirketler doğrudan vergi teşviki adındaki bu uygulamayla vergi teşvikinden her katılımcının faydalanmasını, sisteme katılımın artmasını ve sistemden erken ayrılmaların önüne geçilmesini amaçladı.
Allianz Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Ömür Şengün, emeklilik şirketlerinin vergi teşvik limitinin arttırılmasına yönelik uygulamalar geliştirmesinin, vergi teşvikinin bilinirliliğinin artırılması yönünde önemli rol oynayacağını kaydetti. Şengün, sistemdeki sözleşmelerin yüzde 77’sinin ferdi, yüzde 23’ünün ise grup sözleşme olduğuna dikkat çekti ve “Grup sözleşmelerinin yüzde 16’sı ise işveren katkılı. İşveren katkılı grup sözleşmelerinin sektördeki payının artacağını düşünüyoruz” dedi.
Finans Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Ajlan Sözütek ise, vergi teşviği, sistemi diğer yatırım araçlarından farklılaştıran en önemli özellik olduğuna dikkat çekti. Sözütek, “Doğrudan vergi teşvik sisteminin oluşturulması veya vergi avantajı sınırlarını genişletecek yasal uygulamaların hayata geçmesi sistemi daha da cazip kılacak” dedi.
ING Emeklilik CEO’su Jetse de Vries ise şöyle konuştu: “Bireysel emeklilik sistemi hem işveren hem de çalışan bireyler için gönüllü katılım esasına dayanıyor. İşveren katkısının zorunlu olduğu ikinci basamak emeklilik sistemlerinin düzenlenmesi faydalı olabilir. Böylece bir yandan çalışanlar ödemede cesaretlendirirken, diğer yandan gelecekleri için birikim ihtiyaçlarını göz ardı etmemeleri sağlanır.”

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler