Ekonomi Bileğe kuvvet Türk tasarımı

Bileğe kuvvet Türk tasarımı

29.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Giyilebilir teknolojiye Türk girişimci katkısı geldi. İzmirli iki genç girişimci Gürkan Üstünkar ve Kağan Bakanoğlu, akıllı bileklik ve aktivite ölçer geliştirdi

Bileğe kuvvet Türk tasarımı

İki Türk girişimci, büyük markaların yer aldığı ve her geçen gün model sayısının arttığı akıllı bileklik alanında adından söz ettiriyor. Kağan Bakanoğlu ve Gürkan Üstünkar isimli İzmirli iki girişimci genç, aktivite ölçer ve akıllı bileklik üretimine soyundu.
Girişimcilerden Gürkan Üskünkar, Türkiye’de giyilebilir cihazlar alanındaki boşluğu gördüklerini belirterek, bileklik ve aktivite ölçerler alanında dünya lideri firmaların ürün ve iş modellerini inceleyerek aktivite ölçer, web ve mobil uygulamasını geliştirmeye karar verdiklerini söyledi.

Mobil uygulaması var
‘Formetre’ adlı aktivite ölçer ve bilekliğin fiziksel tasarım ve yazılımını kendileri gerçkleştiriyor, üretimini ise Uzakdoğu’da yaptırıyorlar. ‘Formetre’ akıllı bileklik, adım sayısı, kalori harcaması, aktif olunan süre, uyku kalitesi gibi bilgileri dokunmatik OLED ekranından kullanıcıya sunuyor. Formetre aktivite ölçer ise sadece 58 x 21.5 x 15 mm boyutlarında ve 11.5 gr ağırlığında.
Üstünkar, cihazla entegre çalışan mobil uygulamalarıyla da oldukça geniş bir Türk yemekleri kalori veritabanı, egzersiz programları, performans grafikleri, kilo takibi özellikleri sunduklarını da söyledi. İki girişimci, özellikle medikal kullanım için nabız ölçen bir model ve günlük aktif olunan süreyi (MET) hassasiyetle ölçen bir başka model için Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyor.
Gürkan Üstünkar, bu alanda piyasada çok rakipleri olduğunu anımsatarak, şunları belirtti:
“Fiyat anlamında ciddi rekabet avantajımız var. Mobil uygulamayla kişinin yemek ve aktivite durumu doğrultusunda sunulan akıllı öneriler, diyetisyeninizle bilgilerinizin paylaşılması ve diyetisyen tarafından gönderilen mesajların mobil uygulamada anında görüntülenmesiyle farklıyız.

Egzersiz videoları
Dünyada ün kazanmış evde egzersiz programlarından esinlenerek uzman spor eğitmenleri desteğiyle hazırlanmış egzersiz videolarımız da var. İleride medikal alanda kullanım, hasta takibi için ek özellikler düşünüyoruz.”
Şu ana kadar 500’ün üzerinde üyeye ulaşan iki girişimci, satışı www.formetre.com ve çeşitli e-ticaret siteleri üzerinden yapıyor. Üstünkar, üye sayılarının arttığını ve özellikle mobil uygulamalarıyla birlikte daha geniş kitlelere ulaşma imkanı bulacaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Yurtdışına açılım planı yapıyor...
Üstünkar ve Bakanoğlu, yurtdışına da satış yapmayı çok istiyor. Üstünkar, “Medikal ürünleri belirli bir diyet programıyla birleştirdikten sonra uygulamanın İngilizce versiyonunu tamamlayıp yurtdışına da açılmayı hedefliyoruz” diyor.
Onların en büyük hedefi, üyelerinin birbirleriyle etkileşim içerisinde olabilecekleri bir Formetre sosyal ekosistemi kurmak. Bunun yanında kullanıcıların sistemi kullandıkça puan kazanması ve bunu iş ortakları üzerinden kullanılacak indirim kuponları gibi hediyelere dönüştürmek de hedefleri arasında bulunuyor.

Suya dayanıklı uykuyu da ölçüyor
‘Formetre’ akıllı bilekliğin teknik özellikleri şöyle:
- Dokunmatik OLED ekran
- Bluetooth bağlantısı
- 360 derece hareket sensörü
- 7 güne kadar pil ömrü
- iOS 7+ ve Android 4.3+ ile senkronizasyon
- Suya dayanıklı
- Aktivite ve uyku kalitesini ölçer
- 99 TL fiyatı var

Haberin Devamı

Mühendislik eğitimi aldılar
35 yaşındaki Dr. Gürkan Üstünkar, Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nde okudu. Yüksek lisansını Texas A&M Üniversitesi’nde yaptıktan sonra yurda dönerek büyük teknoloji firmalarında çalıştı. ODTÜ’de doktora yaptı. 2013 yılında formetre.com kurucu ortağı oldu. 31 yaşındaki Dr. Kağan Bakanoğlu ise, 2001-2006 yılları arasında ODTÜ Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde lisans eğitimi aldı. Yüksek lisans ve doktora eğitimini New York Üniversitesi’nde tamamladı. Eğitimi boyunca kablosuz haberleşme teknolojisi ve uygulamaları konusunda 10 makale yayınladı ve 2 patent aldı. 2003’den beri aktif olarak fitnessla ilgileniyor.