Ekonomi Bilgin: Asgari ücret heyecan yaratacak

Bilgin: Asgari ücret heyecan yaratacak

02.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022 yılında geçerli olan asgari ücreti belirleyecek çalışmalarına dün düzenlenen toplantıyla başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Ben inanıyorum ki buradan çıkacak karar, Türkiye'nin büyümesini daha da ileri taşıyacak ve bir heyecan yaratacaktır" dedi.

Bilgin: Asgari ücret heyecan yaratacak

Bakanlıkta düzenlenen toplantıda konuşan Bilgin, Türkiye'de asgari ücretle geçinen 6 milyon civarında işçi olduğunu belirterek, "Enflasyonun ya da ekonomideki dalgalanmaların karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz" vurgulamasını yaptı.

Haberin Devamı

Bilgin, ekonomi büyürken de küçülürken de sorunlar ortaya çıkabileceğine işaret ederek, "Türk ekonomisi çok şükür 3 çeyrektir üst üste büyüyen bir ekonomi. Büyüme sürecinin de elbette ki sorunları var. Türk ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 7.2, 2'nci çeyrekte 21.7, son çeyrekte de 7.4 olarak büyümesi yaşadığımız küresel kriz ortamında, ekonominin nasıl dinamik bir karaktere sahip olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Ben inanıyorum ki buradan çıkacak karar, Türkiye'nin büyümesini daha da ileri taşıyacak ve bir heyecan yaratacaktır" diye konuştu.

Kim, ne kadar istiyor?

Bilgin toplantıda, asgari ücret ile ilgili anketin sonuçlarını da açıkladı. 26 ilde 604 işveren ve yönetici ile 2 bin 500 işçi ile görüşüldüğünü anlatan Bilgin, "19 farklı sektörden işletmeci ile görüşme yapıldı. İşverenler 2022’den ihtiyatlı bir iyimser beklenti içinde. Katılımcıların yüzde 34'ü 'yeni dönem asgari ücret ne olmalı' sorusuna, '3 bin 501 ile 3 bin 750 lira arası' cevabını vererek en yüksek oranı oluşturdu. 'Asgari ücretin artırılması işten çıkarmalara yol açar mı?' sorusuna katılımcıların yüzde 74.3'ü 'evet' yanıtını verirken yüzde 25.7'si ise 'hayır' yanıtını vermiştir" dedi.

Haberin Devamı

Yeni toplantı ne zaman?  

Araştırmanın ikinci kısmının; mikro, küçük, orta ve büyük işletmelerde çalışan 2 bin işçi ile yapıldığını aktaran Bilgin, “Asgari ücret beklentilerinin ne olduğunu sorduğumuzda da ağırlıklı toplanan oranın yüzde 37.3 ile 3 bin 751 ve 4 bin rakamı arasında muhtelif görüşler dile getirdiğini görüyoruz” dedi.

Bu sene önceki yıllardan daha çabuk sonuçlandırılması beklenen asgari ücret toplantılarının ikincisi 7 Aralık’ta, üçüncüsü ise 9 Aralık’ta yapılacak.