Ekonomi Bilgisayara okula dönüş dopingi

Bilgisayara okula dönüş dopingi

23.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Okula dönüş yaklaşırken bilgisayar sektörü hareketleniyor. Pandeminin kazananı olan bilgisayara, geçen süreçte talep biraz azalsa da okula dönüş kampanyaları canlılık getirecek. Sektörün yılı 2.2 milyon adetle kapatması bekleniyor.

Bilgisayara okula dönüş dopingi

HANİFE BAŞ - Okula dönüş için geri sayım sürerken, bilgisayar sektörü de hareketlenmeye başladı. Pandemi döneminde zirve yapan bilgisayar satışları geçen yılı 2.2 milyon adetle kapatmıştı. Bu yıl da pazarın benzer bir rakama ulaşması bekleniyor. Sektörün yüzde 70’i notebook’tan, yüzde 30’u ise masaüstü bilgisayardan oluşuyor. Çip krizi ve kurlardan etkilenen bilgisayar fiyatları 5 bin TL’den başlayıp 40 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Haberin Devamı

Kampanyalar başlıyor

Okula dönüş için düzenlenecek bilgisayar kampanyaları sektörü canlandıracak. Lenovo Türkiye Pazarlama ve İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Banu Soyak, okula dönüş döneminde pazarda farklı satış kampanyalarının başladığını ve sektörün hızlandığını anımsattı.

Soyak, “Bu dönem bilgisayar satışlarının çok hareketlendiği bir dönem oluyor. Pandemide özellikle dijitalleşme hızlandı ve bilgisayar sahipliğinin önemi anlaşıldı. Okulun her aşamasında çocukların ve gençlerin teknoloji ve bilgisayara ihtiyaçları artık kaçınılmaz bir gerçek. Lenovo olarak bu dönemde okul ihtiyacına yönelik iş ortaklarımızla yürüttüğümüz güçlü kampanyalarımız olacak” dedi.

Soyak, ürün fiyatlarının pazar koşullarıyla paralel şekillendiğini de aktararak, “Okula dönüş döneminde iş ortaklarımızla oluşturduğumuz okula dönüş kampanyalarına yönelik özel fiyatlarımız olacak. Global ve Türkiye ekonomik şartları, tedarik koşulları paralelinde toplam pazarın geçen yıla göre bir miktar küçülmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Acer Türkiye Pazarlama Müdürü Sema Yıldız ise, bilgisayar pazarının pandemi nedeniyle 2021’de ciddi büyüme yaşadığını anımsatarak, “2022’de pandeminin etkisini yitirmesi, piyasanın doygunluğa ulaşması ve enflasyon endişeleri nedeniyle talebin yavaşladığını görüyoruz. Ancak özel kampanya dönemlerinde satışlar daha hareketli oldu. Geçtiğimiz çeyrekte ise bilgisayar satışları düştü. Geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 15 daha düşük sevkiyat gerçekleştirildi” açıklamasını yaptı. Yıldız, kullanıcı profiline göre istenilen özellikler değişse de tüm kullanıcıların güçlü ve hızlı bir bilgisayara sahip olmak istediğini söyledi.

Alırken nelere dikkat etmeli?

Banu Soyak, okul bilgisayarı alırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: “Sadece internette araştırma, ödev, sunum hazırlanması ve derslerin takibi için kullanılacaksa, fiyat performans odaklı ürünlere bakın. Fakat üniversite seviyesinde mimarlık, mühendislik öğrencilerinin de kullandıkları gibi güçlü yazılımlar gerekiyorsa o zaman güçlü işlemcili ve ekran kartı olan bilgisayar seçin, ses ve görüntü kalitesinin yüksek olmasına dikkat edin. Günlük basit uygulamaları kullanmak için bir bilgisayar almak isteyen öğrencilere giriş-orta seviyedeki dizüstü bilgisayar modellerini öneriyoruz. Ayrıca öğrenciler bilgisayarları artık sadece ödev ve araştırma yapmak için de kullanmıyor aynı zamanda oyun da oynuyorlar. Oyun bilgisayarları giriş ve orta seviyeye göre donanımsal olarak daha güçlü.”