Ekonomi Bira reklamında hakaret iddiası TBMM’de

Bira reklamında hakaret iddiası TBMM’de

30.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bir bira firmasının reklamı ‘dini değerlere hakaret edildiği’ şikâyetiyle TBMM’ye taşındı. Meclis’in bilgi istediği Ticaret Bakanlığı, Reklam Kurulu’nun inceleme başlattığını, sözkonusu reklamların durdurulması kararı verildiğini bildirdi.

Bira reklamında hakaret iddiası TBMM’de

 

ÖNDER YILMAZ Ankara

Haberin Devamı

Milliyet’in edindiği bilgiye göre, bazı vatandaşlar, TBMM Dilekçe Komisyonu’na bir alkollü içecek firmasına ait bira reklamında kullanılan ve kutuya görsel olarak basılan resimlerle dini değerlere hakaret edildiği şikayetinde bulundu. Komisyonun bilgi istediği Ticaret Bakanlığı, benzer şikayetlerin bakanlığa da ulaştığını ve Reklam Kurulu’nun ilgili firmaya yönelik inceleme başlattığını bildirdi.

Firmaya soruldu

Bakanlık, mevzuatta; alkollü içeceklerin her ne suretle olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımının yapılamayacağı, özendirici ve teşvik eden kampanya/promosyonların cezai yaptırımının bulunduğu hükmünü hatırlattı.

Bakanlık firmaya, şehirlere dair tarihi, kültürel içeriklerin kullanılarak tanıtım/satış yapılmasının alkollü içecek olan birayı özendirici olduğu, satış kampanyasının ilgili şehrin daha fazla bilinmesine katkı sağlamadığı gibi her yörenin faklı bir medeniyet, tarihi doku ve inanç değerleri açısından önemli eserler barındırması, zengin bir kültüre sahip olması nedeniyle alkollü içecek satışı yapan firmalar tarafından ‘tanıtıcı malzeme’ olarak kullanılmasının bazı hassasiyetleri istismar ettiği iddialarının sorulduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

‘Toplattık’

Alkollü içki sektöründe tütün sektöründen farklı olarak ambalaj çalışmasının serbest olduğuna dikkat çeken firma ise, “Ancak, Tarım ve Orman Bakanlığı yazısı üzerine gereği yerine getirilerek piyasadan tüm bira kutuları toplatılarak imha edilmiştir. Yaklaşık zararımız 850 bin TL’dir” ifadelerini kullandı.

Yazarlar