Ekonomi Birinci çeyrek kârı 515 milyon TL oldu

Birinci çeyrek kârı 515 milyon TL oldu

07.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Koç Holding, 2016 yılının ilk çeyreğinde 14.1 milyar TL gelir elde etti. Grubun net dönem karı 515 milyon TL oldu.

Birinci çeyrek kârı 515 milyon TL oldu

Holdingin ilk çeyrek finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, 2016 yılında yatırımlarına planlandığı şekilde devam ettiklerini söyledi.

Yılın ilk çeyreğinde 1.4 milyar TL yatırım yaptıklarını kaydeden Çakıroğlu, “Yatırım ve ihracat odaklı stratejimiz ile büyümede sürdürülebilirliğe odaklandık. Önümüzdeki dönemde de küresel büyüme vizyonumuz doğrultusunda var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Çakıroğlu, rafinaj sektöründe 2016 yılının zorlu başladığını aktardı ve şöyle devam etti: “Global ürün stoklarının artması ve ılıman kış koşullarının talebi etkilemesi ile Akdeniz piyasasında ürün fiyat rasyoları zayıfladı. Gerek Akdeniz rafineri marjı, gerekse Tüpraş net rafineri marjı geçen yıla göre geriledi. Tüpraş’ın geçtiğimiz yıl tamamlanan Fuel-Oil Dönüşüm Projesi’nin de katkısıyla ilk üç aylık dönemde kapasite kullanım oranı planlı ve plansız bakım duruşlarına karşın yüzde 99,7 seviyesinde gerçekleşti. Tüpraş’taki yüksek üretim kapasitesi sayesinde; bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.6 artış gösteren benzin tüketiminde ülkemizin talebinin tümünü; yüzde 7,8 artış gösteren motorin talebinin ise yüzde 47’sini karşıladık.”

‘Dayanıklı’ büyüyor
Çakıroğlu, Arçelik’in ilk çeyrekte satışlarını bir önceki yıla oranla yüzde 23 artırdığını belirtti. Çakıroğlu, “Toplam satış gelirinin yaklaşık yüzde 60’ını yurtdışı gelirlerden sağlayan Arçelik inovasyon, Ar-Ge ve markalarına sürekli yatırım yapıyor. Geniş ürün gamı ile büyüme stratejisini sürdürüyor” dedi.

Otomotivde ihracatın etkisi var

Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu otomotiv sektöründe geçtiğimiz yılkı rekor büyümenin ardından, ilk çeyrekte iç piyasada özellikle ticari araçlarda yavaşlama gözlemlediklerini belirtti. İç piyasadaki yavaşlamaya karşın ihracatın da etkisiyle ilk çeyrekte Ford Otosan’ın cirosunu yüzde 17, Tofaş’ın cirosunu yüzde 27 artırdığını açıklayan Levent Çakıroğlu, dayanıklı tüketimde olduğu gibi otomotiv satışlarında da toplam cironun yaklaşık yüzde 70’inin ihraç piyasalarından karşılandığını vurguladı.

Yazarlar