Ekonomi Bitkisel ve hayvansal yağlar ekonomiye nasıl kazandırılır?

Bitkisel ve hayvansal yağlar ekonomiye nasıl kazandırılır?

01.04.2016 - 18:20 | Son Güncellenme:

CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, bitkisel ve hayvansal atık yağların ekonomiye kazandırılması konusuna dikkat çekti. Atıkyağların kimyasal ve fiziksel işlemden geçirilmesi suretiyle biyodizel elde edileceğini söyleyen Gaytancıoğlu, “Türkiye’nin en fazla döviz ödediği motorinin içine karıştırdığınız biyodizel miktarı kadar da az döviz ödemiş olursunuz” dedi

Bitkisel ve hayvansal yağlar ekonomiye nasıl kazandırılır

Basın toplantısı düzenleyerek konuyu gündeme getiren Gaytancıoğlu, ülkemizde yılda 1.5 milyon tonun biraz üzerinde gıda amaçlı bitkisel yağ tüketildiğini belirtti. “Tüketilen bu yağların dörtte üçü gıdaların bünyesinde tüketilmekte, geri kalan kısımdan 350 bin ton atık yağ oluşmaktadır” diyen Gaytancıoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Atık yağları metil alkol ile uygun tesislerde fiziksel ve kimyasal işleme sokarsanız, bundan biyodizel elde edersiniz. Ayrıca yan ürün olarak da gliserin elde edilebilir. Ürettiğiniz biyodizeli, motorine harmanlamak suretiyle de genel kullanıma sunmuşolursunuz. Türkiye’nin en fazla döviz ödediği motorinin içine karıştırdığınız biyodizel miktarı kadar da az döviz ödemiş olursunuz.”

Haberin Devamı

Okan Gaytancıoğlu, şunları kaydetti:

“Bitkisel yağ sanayicilerinin görüşü, 350 bin ton atık yağın yaklaşık 70 bin tonunun toplanabileceği yönündedir. Fakat ülkemizde sadece 21 bin ton atık yağ toplanmaktadır. Toplanamayan bu yağlar, hem dökülüyor hem de can ve mal kaybına neden oluyor. Çevreye verdiği zararlar üzerinden su canlılarına, diğer taraftan ise kaçak olarak araçlara direk katılarak araçların yanmalarına sebep olmaktadır. Dökülen bu yağlar, denizlerimizi ve akarsularımızı kirletmektedir. Ülkemizde 17.5 milyon hane bulunmaktadır ve ortalama her haneden yılda 20 kg atık yağ dökülerek denizler ve akarsular kirlenmektedir.

Ülkemizde yılda 150 bin ton hayvansal yağlar üretilmektedir. Bu yağlar, tavuk yağı, büyükbaş hayvanlardan elde edilen kemik yağı, deri fabrikalarında deri atıklarından üretilen deri yağından oluşmaktadır. Hayvansal türevli yağların da tıpkı bitkisel atık yağlardan elde edilen biyodizel gibi Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti getirilmesi gerekmektedir. Hayvansal yağlardan üretilen biyodizel, ÖTV'ye tabi tutulmaktadır. Hayvansal yağlardan üretilen biyodizelin ÖTV'si, bitkisel atık yağlarda olduğu gibi ÖTV'den muaf tutulmalıdır Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), ülkemizde bitkisel atık yağlardan elde edilen biyodizelin, motorine harmanlanarak bertaraf edilmesi konusunda 2015 yılı mayıs ayında taslak bir metin hazırlayıp kamuoyunun görüşüne sunmuştur. 2 ay askıda kalan taslak metin, askıdan indirilip sümenaltı edilmiştir. Oysa taslak metinde 1 Ocak 2016’dan itibaren motorine yüzde 0.1 oranında katma zorunluluğu vaat edilmişken, bir anda katma zorunluluğundan vazgeçilmiştir.”

Yazarlar