EkonomiBMC, yerli sermayede ısrarlı

BMC, yerli sermayede ısrarlı

24.03.2010 - 11:26 | Son Güncellenme:

.

BMC, yerli sermayede ısrarlı

BMC Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Demirpençe, ortak ya da hisse satışı gibi tekliflere sıcak bakmadıklarını, Çukurova Holding’in bağımsız olarak kalma konusunda kararlı olduğunu söyledi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Demirpençe, kamyon, otobüs ve savunma sektörü araçları üretim ve pazarlarıyla ilgili bilgi verdi.
2008 ortalarından sonraki 18 aylık dönemde pazarda yaşanan durgunluğun kamyon talebini doğrudan etkilediğini, 2010 ile daha iyi bir döneme girildiğini, talepte artış görülmeye başladığını belirten Demirpençe, buna rağmen geleceğe yönelik tahminleme yapmakta zorlandıklarını söyledi.
“Piyasalara kıpırdanma başladı, bu güzel bir gösterge. İnşallah bunun önüne her hangi bir politik, ekonomik mani çıkmaz. Dünyanın öyle bir bölgesinde yaşıyoruz ki problem bizde değil, komşumuzda çıksa bize de bulaşıyor. Tehlikeli bir bölgede yaşıyoruz. Onun için ihtiyatlı konuşup cümleye inşallah ile başlamak durumundayız” diye konuşan Demirpençe, otobüsteyse kamyona göre daha iyi bir dönem geçirdiklerini ifade etti.
Geçen dönemin yerel seçimlerin de etkisiyle otobüs talebinin daha canlı olduğu bir dönem olarak geçtiğini ifade eden Demirpençe, 2009’da halk otobüsü pazarında yaklaşık yüzde 90 pazar payına ulaştıklarına dikkati çekti. Demirpençe seçimin otobüs satışlarına getirdiği etkinin önümüzdeki yıl yapılması beklenen genel seçimlerde tekrarlanmasını beklemediklerini ifade etti.
Otomobile getirilen vergi teşviğinin kamyon ve otobüste getirilmediğini, ÖTV’nin zaten düşük olması nedeniyle böyle bir beklenti içinde olmadıklarını ifade eden Demirpençe, hurda teşvikinin de zaman zaman çeşitli bakanlar tarafından telaffuz edildiğini, henüz bu konuda somut bir adım atılamadığını söyledi.
Demirpençe, “Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ’bu bütçe açığıyla vergi indirimi beklemeyin’ diyor. Bizim de beklentimiz yok. Ancak hurda araç desteği konusunda kısa vadede olmasa da umutlarımız var. Kriz tüm dünya devletlerinin bütçelerini sarstı. Harcama sıkıntılarına tüm hükümetler girdi. Bu destekler için bir kaynak lazım. O da devletin bütçesi. Zaten açık varken bu gibi destekleri yapamamalarını fazla yadırgamıyorum” dedi.
Sektörde kriz öncesiyle kriz sonrası dönemin çok farklı olduğunu, tüm şirketlerin yeni planlamalar yaptığını ifade eden Demirpençe, şu anda kimsenin yönünü doğru şekilde göremediğini, görüş mesafesinin kriz tamamen ortadan kalkana kadar çok dar olacağını kaydetti.
BMC’nin de uzağa yönelik planlar yapamadığını ifade eden Demirpençe, şöyle konuştu:
“2008 öncesi yaptığımız tüm büyüme projelerini yeni baştan ele almamız lazım. Toz bulutunun kalkmasını bekliyoruz. Ama kesin olan bir şey var. İçinde bulunduğumuz fabrika dar geliyor. Turgutlu’da yer aldık taşınacağız. Ama oradaki kapalı ve açık alan büyüklüğünü şimdiden söyleyemiyoruz. Dana önce çıkardığımız rakamları revize etmek durumundayız. Orada askeri araçlar için test pistleri yaptık. Fabrikanın inşaatına ne zaman kazma vuracağız daha belli değil.”

Haberin Devamı

ELEKTRİKLİ OTOMOBİL ÇALIŞMALARI
Dünya otomotiv sektörünün çıkış sağlamasına yeni icatların önemli katkı sağlayabileceğini, alternatif yakıtlar üzerine araştırmaların devam ettiğini ifade eden Demirpençe, elektrikli otomobilde ise kısa vadede bir gelişim beklemediğini ifade etti.
Elektrikli otomobil için henüz yeterli akü teknolojisinin bulunmadığını ifade eden Demirpençe, Fransa’da bir elektrikli otomobil şirketini almak için girişimde bulunan Türk girişimci Alphan Manas’ın daha önce kendileriyle de görüşerek teklifte bulunduğunu söyledi. Demirpençe, “Bize ’beraber yapalım’ dedi. Yapalım da işin teknik, ticari boyutu geniş. Hepsi havada. Gazetelerin verdiği bilgileri okuyan halk sanki yarın o araç üretilecekmiş gibi intiba ediniyor. Bence bu çok yanlış” dedi.
Demirpençe alternatif yakıtlarla ilgili doğal gazla çalışan otobüs üretimine başladıklarını, Kayseri Belediyesi’ni 200 otobüs gönderdiklerini belirterek, İstanbul’un da bu konuda talebinin bulunduğunu ancak doğal gaz dolum istasyonu yatırımı konusunun çözüm beklediğini ifade etti.

Haberin Devamı

“SAVUNMA İHALELERİ MORAL VERDİ”
Demirpençe, Milli Savunma Bakanlığı’nın açtığı 286 milyon lira toplam bedelli taktik tekerlekli araç üretim işinin de kriz ortamında fabrikaya önemli katkı getirdiğine, kapasitenin korunmasında bu araçların üretiminin etkili olduğuna dikkati çekti.
Savunma sanayi araçlarının maddi katkısının yanında kendilerine moral de verdiğini ifade eden Demirpençe, ihale kapsamında taahhüt edilen araçların ilk bölümünün bu hafta teslim edileceğini söyledi.
2,5 tonluk araçların seri üretimine başlandığını, 5 ve 10 tonluk araçların pilot üretim safhasında olduğunu ifade eden Demirpençe, mayın korumalı zırhlı araçların da Mayıs ayında hazır olacağını bildirdi.

“AVRUPA’DAKİ KÜÇÜK BELEDİYELERİN ALIMLARI”
BMC Üst Yöneticisi Mehmet Demirpençe, otobüs fabrikasındaki üretimin yüzde 60’ının ihracata gönderildiğini, bunun büyük bölümünün de Avrupa ülkelerine gittiğini belirtti.
Fransa, İngiltere, İtalya, ve İspanya’da küçük belediyelerin açtığı ihalelerde çok başarılı olduklarını son dönemde Romanya ve İsrail gibi yıldızı parlayan pazarlara çok sayıda araç gönderdiklerini dile getiren Demirpençe, Türkiye pazarında da alçak tabanlı otobüs üretimine ağırlık vereceklerini ifade etti.
Hafif ticari araç üretimiyle ilgili 1989 yılında bir proje yaptıklarını, bu konuda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet’in de ısrarına rağmen bu üretime girmediklerini söyleyen Demirpençe, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir dizayn bile yapıldı ama hiç üretime almadık, iyi ki yapmamışız. Çünkü fizibl yapamıyoruz. Fiat, Renault, Ford gibi markalar milyon adetlerle üretim yapıyor. Parça maliyetini düşürebiliyor. ’Bir gecede bir milyon adet üretirim’ diyemiyorsunuz, çünkü öyle bir pazar yok. Bu maalesef bir kısır döngü. Ticari vasıtalar daha az adetlerde üretilebildiği için büyüklerle baş edebiliyoruz. Bu nedenle giremedik ve giremeyeceğiz.”
Demirpençe, İzmir’in Pınarbaşı semtinde yer alan fabrikanın Turgutlu’ya taşınması sonrası mevcut arazinin nasıl değerlendirileceğini yönelik bir soruya ise “BMC üretim yaptığı 45 yılda hiçbir zaman otomotiv sanayisinde elde edemediği karı herhalde emlakçılıktan elde edecek” yanıtını verdi.
Otomotiv sektöründe dünyada hisse sahipliklerinin sürekli değiştiği bir ortamda BMC’nin ortaklık ya da hisse satışı konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine Demirpençe, şöyle konuştu:
“Hisse satışı ya da ortaklık gibi tekliflere sıcak bakmıyoruz. Biz hep bağımsız kalmak istiyoruz. Hisse paylaşılınca boyunduruk altına giriyorsun. Biz onu istemiyoruz. Fizibl bir teklif de gelse Çukurova Holding bağımsız kalmayı tercih eden bir yapıda. Yerli sermaye olarak kendi ayakları üzerinde kendi teknolojisini, mühendisliğini geliştirip markasını daha başarılı noktaya getirecek. Marka ya da hisse alım gibi planımız da yok.”

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler