Ekonomi Boğaz’ın Kızılderilisi artık Koç Müzesi’nde

Boğaz’ın Kızılderilisi artık Koç Müzesi’nde

26.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin 32’nci Başkanı Franklin Roosevelt’in eşi Eleanor Roosevelt’in de Boğaz turuna çıktığı Hiawatha, Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenecek. Boğaz tarihinin parçası tekne restore edilecek

Boğaz’ın Kızılderilisi artık Koç Müzesi’nde

1935’li yıllar... Ankaralı Koç ailesi yaz tatillerini İstanbul Büyükdere’deki evlerinde geçiriyor. İstanbul seyahatlerinde daha 4 yaşındayken balık tutan, suyla bulduğu her fırsatta temas kuran Rahmi Koç, bir tekneye binme hayalleri kuruyor.
O günlerde Boğaz’dan geçen en havalı teknelerden, günün koşullarında ileri teknolojiyle yapılmış, çocuk gözüyle kocaman görünen Hiawatha’ya.
Hiawatha ismini efsanevi bir Kızılderili şefinden alıyor. Rahmi Koç yıllar sonra, ABD’nin 32’nci Başkanı Franklin Roosevelt’in eşi First Lady Eleanor Roosevelt’in de Boğaz turuna çıktığı bu teknede birçok kez ağırlandı. Koç’un desteğiyle restorasyondan geçecek 1932 Model Hiawatha teknesini görmek isteyenlerin Müze’ye uğraması yeterli.

1932’den beri Boğaz’da
Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç dün ise, teknenin Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenmesi için ABD’nin İstanbul Başkansolosluğu ile protokol imzaladı.
ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’na ait tekne 1932 yılından beri boğaz tarihinin bir parçası. Teknenin müzeye geçişi için Rahmi Koç ve ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Scott Frederic Kilner’in katıldığı bir tören düzenlendi.

Haberin Devamı

30 yıllık hayal gerçekleşti
Rahmi Koç törende duygusal bir konuşma yaptı. ‘30 senedir bu tekneye sahip olmanın hayalini’ kuruyordum cümlesiyle konuşmasına başlayan Koç sözlerini şöyle tamamladı: “Nihayet böyle bir fırsat ortaya çıktı. Müzemizin denizcilik koleksiyonuna eşsiz bir teknenin katılmış olmasından ve koleksiyonumuzu zenginleştirmesinden ötürü memnuniyet duyuyorum.”
Uzun yıllar İstanbul Boğazı’nda hizmet veren Hiawatha teknesinin özellikle deniz ve tarihe meraklı sanatseverlerden büyük ilgi göreceğine inandığını söyleyen Koç, “Suya indirilmesinin üzerinden 80 yıldan fazla zaman geçmiş bu teknenin daha nice yıllar burada ziyaret edileceğini düşünmek mutluluk verici” şeklinde konuştu. Kilner ise, “Hiawatha teknesi yıllardır Türkiye ile ABD arasındaki dostluğun canlı bir sembolü oldu. Rahmi Koç Müzesi’nin cömert desteği sayesinde böyle kalmaya devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

Panoya karikatür çizdi
Koç ve Kilner, imza törenin ardından müzenin “Ne, nasıl çalışır?” bölümüne geçti. İkili, sırasıyla, çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyon gibi günlük hayatımızın en önemli ev aletlerinin çalışma mekanizmalarını yetkililerden dinledi. Rahmi Koç, müzede sergilenmeye başlayan akıllı tahtanın işlevini ve çalışma prensibini dikkatle dinledi. Rahmi Bey, kendi adını yazdığı bu tahtada daha sonra küçük bir karikatür denemesi yaptı. Müze’deki “Ne, nasıl çalışır?” bölümü özellikle çocuklara günlük hayatımızda sıkça karşımıza çıkan ev aletlerinin ve taşıtların çalışma prensiplerini şeffaf ve çalışan kesit sergilemeleri
ile anlatıyor.

Denizcilik koleksiyonu ‘Eşsiz’ hale geldi
Müzenin denizcilik koleksiyonu geçtiğimiz yıl sergilenmeye başlanan İngiliz yapımı 119 yaşındaki “Ysolt” isimli buharlı tekneden sonra Hiawatha teknesinin de katılımıyla eşsiz bir hale geldi. Tasarımcısı Walter J. McInnis olan 15 metre boyundaki tekne American Car and Foundry tarafından 1922’de imal edildi.

Yazarlar